Onderwerp: DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 18 Augustus 2009 at 10:37 am

GESTILEERDE FLAMENCODANS VAN OLGA PERICET IN BLOEMENDAAL

Olga Pericet, foto Hans Speekenbrink Olga Pericet, foto Hans Speekenbrink Olga Pericet, foto Hans Speekenbrink
Tekst: Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink

De uit Córdoba afkomstige jonge flamencodanseres Olga Pericet was begin augustus te zien in Openluchtheater Caprera in Bloemendaal. Haar gestileerde een intieme vorm van flamencodans was fascinerend. Ze had twee jonge dansers meegenomen: Carlos Carbonell en Jesús Carmona, beiden met een geheel eigen dansstijl. De een strak, de ander uitdagend. De flamencovoorstelling werd muzikaal ondersteund met gitaar, zang, castagnetten en palmas.

Lees Verder

Onderwerp: Default, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 15 Augustus 2009 at 7:45 pm

VEEL VOCAAL GEWELD OP TWEEDE DAG JAZZ MIDDELHEIM

Eric Vemeulen, foto Hans Speekenbrink Manolo Cabras foto Hans Speekenbrink Drummer foto Hans Speekenbrink

Park den Brandt, Antwerpen - 14 augustus 2009
Door Rene de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zoals in onze voorbeschouwing al wordt aangegeven had de tweede dag van Jazz Middelheim een hoog vocaal gehalte. Veel zang in een programmering lijkt altijd een boost te geven aan het bezoekersaantal. Dat dit niet altijd opgaat bewees Jazz Middelheim dit jaar. Op de eerste, muzikaal moeizame, dag was het het behoorlijk vol, deze tweede dag was er beduidend minder publiek aanwezig. Jammer voor hen, ze hebben namelijk drie mooie concerten gemist!

Eric Vermeulen trio
De gebeurtenissen op het podium gingen om 17:00 van start met een optreden van het Eric Vermeulen trio. Het trio had er zin en speelde een uitgekiende set vol pianoyriek, messcherp samenspel en verwijzingen naar Bill Evans. De invloed van Evans is in de Europese jazzpiano traditie nooit ver weg. Toch wist Eric Vermeulen duidelijk zijn eigen stempel op de muziek te drukken. Dat kwam in eerste plaats door het spelen van louter eigen werk en in de tweede plaats door de vrije ritmische opvatting van het trio. Manolo Cabras (bas) en Marek Patrman (drums) vormen een gedegen ritmeduo dat zowel in traditionele als in vrije context uitstekend functioneert. Tijdens het spelen van zijn vaak poëtische pianopartijen maakt Eric Vermeulen intensief gebruik van alle mogelijkheden van zijn begeleiders. Het resultaat was een spannend optred en waarbij vele mooie momenten te bewonderen waren.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 10 Augustus 2009 at 9:05 pm

Fenomenaal eerbetoon flamencogitarist Chicuelo aan Camarón de la Isla.

photo Toti Ferrer / Festival Castell de Peralada. photo Toti Ferrer / Festival Castell de Peralada. photo Toti Ferrer / Festival Castell de Peralada.
Door Rik van Boeckel beeld van Toti Ferrer/Festival Castell de Peralada (klik voor groter)

Flamenco, jazz en latin vallen samen in Peralada, Catalonië

Twee augustus was het schitterend gelegen Castell de Peralada in Catalonië het toneel voor Chicuelo´s eerbetoon aan de legendarische zanger/gitarist Camarón de la Isla. Het is 30 jaar geleden dat hij La Leyenda del Tiempo uitbracht, zijn ode aan de grote Andalusische dichter Federico Garcia Lorca. Daarmee veranderde hij ´t gezicht van de flamenco. Chicuelo ging met succes de uitdaging aan om Camarón´s muziek in deze tijd te laten herleven. Het concert tijdens het 23e festival Castell de Peralada was een eerste meesterlijke stap in die richting.

De uren voor het concert wandel ik door ´t dorpje Peralada in de streek Alt Emporda. Het ligt 150 kilometer ten noorden van Barcelona in het Catalaanse binnenland, niet ver van de Costa Brava. De smalle straten zijn bijna verlaten en geven me het gevoel dat ik ongemerkt een andere tijd ben binnengeslopen. Het kasteel maar ook het stadje zijn goed bewaarde geheimen van de late middeleuwen.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, CIRCUS EN SHOW, DANS, Default, FESTIVAL, MUZIEK, TONEEL, VIDEO

Zaterdag 08 Augustus 2009 at 08:26 am

Op en top cultureel verantwoord op De Parade Amsterdam

Het sfeertje van de Parade foto Hans Speekenbrink Het Monica Da Silva Trio bleek een duo te zijn. foto Hans Speekenbrink Chopwood prijst de voorstelling aan. Foto Hans Speekenbrink

Door Lotte Krijnen met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Parade, het veelzijdige theatercollectief dat iedere zomer door Nederland trekt, bezet met de vele tenten alweer lang en breed het Martin Luther Kingpark in Amsterdam: tijd om te kijken wat er dit jaar allemaal te beleven valt.

Het is ongelofelijk druk wanneer we op een woensdagavond richting het festivalterrein lopen. In een rij van minstens vijftig meter staan de mensen te wachten om kaartjes te kopen. Eenmaal op het vrolijk aangeklede terrein is het gelukkig minder massaal: de drommen mensen lossen vanzelf op in de vele tenten, bars en open podia.

Nog niet alle kaartjes zijn uitverkocht: bij het eerste podium waar we tegenaan lopen staat de ene helft van het Monica DaSilva Trio (helft, jawel) de laatste kaartjes voor de hun voorstelling te verkopen. ‘U wordt zometeen naar binnen gelaten door deze jongedame hier, ze is nog maar negentien dus zeg haar gerust dat ze moet stoppen met roken. Haar longen gaan mij aan het hart. Nog negen te koop. Oh met hoeveel zijn jullie? Jij hoort er ook bij? Nog zes kaartjes mensen!'

Lees Verder