Onderwerp: ACTIE

Woensdag 31 Oktober 2007 at 2:03 pm

Kortingsactie in de week van het Luisterboek 31 oktober t/m 11 november

Toon Tellegen met het Wisselend Toonquintet
Toon Tellegen met het Wisselend Toonquintet
Toon Tellegen met het Wisselend Toonquintet

Door Stichting Brokken met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Wil je een leuk cadeautje voor Sinterklaas of Kerst, bestel dan NU een van de luisterboeken uit de serie 'Schrijvers in Concert'. Voor €10,- heb je bijvoorbeeld de cd Dierenverhalen van Toon Tellegen met het Wisselend Toonkwintet in huis. Stuur een e-mail naar dit adres. De cd is genomineerd voor beste Luisterboek 2007. De melancholieke vrolijkheid van Tellegens dierenwereld wordt perfect neergezet. Soms zijn er open improvisaties, dan weer Bill Frisell-achtige vergezichten of country-dansjes met hoofdrollen voor de lapsteel guitar en de trombone van Joost Buis. Door de combinatie van verhalen en muziek blijft de cd de hele 73 minuten lang boeien, voor kinderen van alle leeftijden.

Het Wisselend Toonkwintet bestaat uit: Toon Tellegen - verteller, Corrie van Binsbergen - gitaar, Joost Buis - trombone & lapsteel, Albert van Veenendaal - piano
Hein Offermans - contrabas & tuba, Alan ‘Gunga’ Purves - percussie Perscitaten CD Dierenverhalen
Een verademing tussen alle jachtigheid van het dagelijkse leven....
Het is een prachtig clubje, Het Wisselend Toonkwintet van Corrie van Binsbergen...
Een lust voor oog en oor
Een document dat de tand van de tijd zeker zal weerstaan....
Klasse, ronduit!


Korting op alle luisterboeken van Schrijvers in Concert!
Alle cd’s worden in de week van het luisterboek gratis gestuurd én u krijgt €1,- korting!
  • Als in een droom - Remco Campert
  • Live gelezen & gespeeld - Kees van Kooten
  • De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne - Toon Tellegen
  • Werk - Josse de Pauw
  • Het duister dat ons scheidt - Renate Dorrestein
Meer informatie is hier te vinden en meer recensies hier.

Onderwerp: NIEUWS

Woensdag 31 Oktober 2007 at 12:17 pm

Nieuwe serie unieke Sinterklaasverhalen

Nieuwe serie unieke Sinterklaasverhalen

Kim van Kooten, Ted van Lieshout en Edward van de Vendel schrijven nieuw verhaal voor de Sinterklaasactie van Douwe Egberts bij C1000. Voor het vierde jaar verschijnt een serie van prentenboeken met nieuwe sinterklaasverhalen. Kim van Kooten, Ted van Lieshout en Edward van de Vendel schreven dit jaar nieuwe verhalen rond het Sinterklaasthema. De verhalen worden geïllustreerd door respectievelijk Noëlle Smit, Sieb Posthuma en Sebastiaan Van Doninck. Deze verhalen worden geschreven in het kader van de Douwe Egberts Sinterklaasactie en zijn gratis verkrijgbaar vanaf 12 november t/m 1 december 2007 bij C1000 bij aankoop van Douwe Egberts producten. Het is dit jaar de vierde keer dat de Sinterklaasboeken door C1000 worden uitgegeven. Inmiddels zijn de boeken bij het Nederlands publiek zo populair geworden dat er vanuit het publiek al veel interesse voor is. Ieder jaar worden nieuwe prentenboekschrijvers en illustratoren gevraagd om een nieuw Sinterklaasboek te maken. In een periode van drie weken worden meer dan 750.000 boeken in Nederland verspreid in de ruim vierhonderdvijftig C1000 winkels; iedere week verschijnt een nieuw deel, elk in een oplage van 250.000 exemplaren in de filialen.

Kim van Kooten schreef haar eerste kinderboek getiteld Pom Ti Dom. Haar verhaal gaat over het verwende prinsesje Pom-ti-Dom. Ze heet eigenlijk Mieke maar die naam vond ze stom. Dit verwende prinsesjes krijgt alles wat ze wenst totdat ze Sinterklaas ontmoet. Noëlle Smit maakt de illustraties bij dit boek. Noëlle Smit wordt wel omschreven als een moderne Fiep Westendorp en wordt beschouwd als een van de grootste aanstormende talenten van dit moment.

Het tweede verrassende prentenboek Sinterklaas Ahoi! werd geschreven door de meerdere malen bekroonde Ted van Lieshout. Hij schreef een verhaal helemaal op rijm. In dit verhaal moet Sinterklaas de lading cadeautjes overboord zetten omdat de stoomboot dreigt te zinken. Hierdoor ontdekt Sinterklaas een onderwaterwereld die al jaren op zijn komst wacht. Het verhaal is geïllustreerd door Sieb Posthuma die dit jaar de Zilveren Penseel won en tevens het boek maakte voor de opening van de nieuwe Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

Het derde Sinterklaasboek Winterhaas is geschreven door Edward van de Vendel. Hij schrijft naast boeken ook gedichten, toneel, jeugdromans, non-fictie en liedteksten. In 2005 schreef Edward van de Vendel het kinderboekenweekgeschenk. Zijn Sinterklaasverhaal Winterhaas gaat over een groep boerderijdieren die gehoord hebben dat Winterhaas langskomt met cadeautjes. De Belg Sebastiaan Van Doninck illustreerde het verhaal met zijn karakteristieke stijl.

De Sinterklaasboeken van Douwe Egberts zijn vanaf 12 november verkrijgbaar bij alle vierhonderdvijftig C1000 filialen van Nederland. Iedere week verschijnt een nieuw deel:

- op 12 november verschijnt deel 1 Pom Ti Dom door Kim van Kooten en Noëlle Smit
- op 19 november verschijnt deel 2 Sinterklaas Ahoi! door Ted van Lieshout en Sieb Posthuma
- op 26 november verschijnt deel 3 Winterhaas door Edward van de Vendel en Sebastiaan Van Doninck

De Sinterklaasboeken zijn gratis te verkrijgen bij aanschaf van een aantal Douwe Egberts actieproducenten.

Onderwerp: NIEUWS

Maandag 29 Oktober 2007 at 09:58 am

LUNENBURG JAZZ OP ZONDAG

LUNENBURG JAZZ OP ZONDAG

Op zondag 4 november a.s. start Uitspanning Lunenburg met een serie jazzconcerten op de zondagmiddag. Om de week verzorgen Stormvogel (piano) en Peter Lieberom (sax) van 16:00 tot 19:00u een optreden in de stijlen cool jazz, swing, latin en bebop in het sfeervolle grand café aan de Kerkbrink in Hilversum. De Baarnse virtuozen worden begeleid door ervaren Nederlandse topmusici, zoals Dave van Beek (drums) en Phaedra Kwant (contrabas). Sopraan- & tenorsaxofonist Peter Lieberom wordt algemeen gerekend tot het allerbeste wat Nederland op het gebied van rietblazerij heeft voortgebracht. Hij studeerde succesvol aan het conservatorium van Hilversum bij Ferdinand Povel en Herman Schoonderwalt en werkte sindsdien in binnen- en buitenland met de finefleur van de Nederlandse pop-, theater- en jazzmuziek, waaronder Trijntje Oosterhuis, Ten Sharp, Karin Bloemen, Candy Dulfer’s Funky Stuff, Second Vision & Mike Mainieri, Holland Big Band, Young Sinatra’s, Stormvogel, Kane en recent als solist van het Metropole Orkest.

Pianist Stormvogel studeerde eveneens in Hilversum (bij Karel Boehlee), maar vond vooral als autodidact zijn weg naar de Nederlandse podia. Begonnen als romanschrijver en theatercomponist maakt hij tegenwoordig furore als jazzpianist en concertorganisator, met name in midden-Nederland. Op diverse locaties ontvangt hij met zijn trio gastspelers uit de Nederlandse jazztop, zoals Tineke Postma, Benjamin Herman, Eef Albers, Loet van der Lee, Ben van den Dungen, Lucas van Merwijk, Alexander Beets e.v.a. In 2005 werd Stormvogel (organisator van Festival de Muzen) voor zijn initiatieven onderscheiden met de Amer Award.

De uitbaters van Lunenburg zijn bijzonder verheugd met het initiatief om de Kerkbrink tijdens de winter op te luisteren met topjazz. Afgaande op de stijgende populariteit van het genre in Gooi & Eemland de laatste jaren, hopen zij met de optredens te voorzien in de grote behoefte van de liefhebbers. Rekening houdend met koopzondagen reserveren zij voor de jazzoptredens de zondagen 4 en 18 november, 2 en 9 december, en in 2008 de zondagen 6 en 20 januari. Uitspanning Lunenburg is gevestigd in het hart van Hilversum, gelegen aan de Kerkbrink, op de plek waar voorheen het bekende ‘Hof van Holland’ was gevestigd. De toegang is gratis.

LUNENBURG JAZZ OP ZONDAG
Kerkstraat 63-I (Kerkbrink) Hilversum
16:00u-19:00u / gratis toegang
www.lunenburg.nu

Onderwerp: VERWACHT

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 10:04 pm

Terugblikken en Vooruitzien

CCC
Tineke Postma
Helena Basilova

Door Hans Flupsen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Cultuurpodium's fotograaf Hans Speekenbrink werkt al langere tijd voor het programma en heeft daarom een preview op wat ons wekelijks te wachten staat aan de ontbijttafel. De teksten zijn van de hand van presentator Hans Flupsen en komen uit de nieuwsbrief van Vrije Geluiden.

Eerst over de dienstregeling: De nieuwe aflevering wordt deze week gewoon op zondagochtend op Nederland 1 uitgezonden. En de herhaling de week erna op zaterdag. Maar let op: de herhaling op aanstaande zaterdag 27 oktober om 09.05 uur op Nederland 1 is aflevering 2: Danielle de Niese, Paul van Kemenade en de South Austin Jug Band. Aflevering 3 herhalen we in december de precieze datum melden we op tijd!.

CCC inc. 1967-2007
Het legendarische CCC inc. de enige Nederlandse band die in Kralingen op het hoofdpodium stond... op het allereerste grote popfestival in de Lage Landen... bestaat 40 jaar. Dat is reden voor feestgewoel en een Box met 11 CDs en een DVD en een boek. Vier grij(n)zende mannen komen laten zien en horen dat ze het nog heel goed doen!

CCC
Tineke Postma


Helena Basilova
Wij hoorden Helena Basilova tijdens de Dutch Chamber Music Meeting 2007 en hoewel het nog tot maart 2008 duurt voordat ze met haar Debuuttoernee op zal treden in de concertzalen van Nederland stellen wij haar nu al voor. Helena Basilova heeft veel in haar mars: zij speelt Skrjabin.

Tineke Postma Quartet
Tineke Postma komt net terug van weer een reis die meetelde. Deze keer naar Japan, daar stond zij met 30.000 bezoekers op het Yokohama Festival! Ze presenteerde haar nieuwe CD: "A Journey that Matters" waarvan zij en haar muzikanten ons ook in het Bimhuis laten genieten.

Vrije Geluiden - website

Aanstaande zondag om 10.30 op Nederland 1 en de zaterdag erna om 09.05 weer op Nederland 1

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 10:02 pm

DAVID BISBAL SPECIALE GAST VAN JEROEN VAN DER BOOM

DAVID BISBAL SPECIALE GAST VAN JEROEN VAN DER BOOM

David Bisbal is één van de gasten tijdens het inmiddels uitverkochte soloconcert van Jeroen van der Boom, op maandag 5 november in de Heineken Music Hall. De Spaanse superster brengt een eigen nummer en zingt samen met Jeroen Silencio/Jij bent zo. Jij bent zo, de nummer 1-hit van Jeroen, is eerder in de originele versie een hit geweest van David Bisbal. Silencio is terug te vinden op diens derde album Premonicion en was bovenin de hitlijsten van ondermeer Duitsland en Oostenrijk te vinden. Premonicion bereikte in Spanje maar liefst vijf maal de platina status en bovendien is Bisbal een absolute ster in Latijns Amerika. Afgelopen zomer is het album ook in Nederland uitgebracht.

Voor Jeroen is de komst van David Bisbal de slagroom op de taart: “Een week of twee geleden las ik een uitspraak van David Bisbal in de krant. Hij gunde mij mijn succes met Jij bent zo en was ook wel trots op de nummer 1-hit. Tussen neus en lippen door meldde hij dat hij een gezamenlijk optreden wel zag zitten. Toen hebben we via zijn platenmaatschappij contact gezocht en binnen enkele dagen was het geregeld. Hoewel mijn Jij bent zo geen letterlijke vertaling van zijn Silencio is, gaan we nu gezamenlijk knallen op 5 november. En we zien dan wel waar dat allemaal toe leidt.”

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 4:42 pm

Finaliste 'Evita' krijgt hoofdrol in Les Misérables

Finaliste 'Evita' krijgt hoofdrol in Les Misérables

Suzan Seegers, die afgelopen zondag tweede werd in de finale van het televisieprogramma Op Zoek Naar Evita, gaat vanaf voorjaar 2008 de rol van Cosette vertolken in de musical Les Misérables. Hiermee is de cast van Les Misérables compleet. Les Misérables gaat in april 2008 in première in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam waar de musical slechts voor een beperkte periode te zien zal zijn. Producent Erwin van Lambaart was na Op Zoek Naar Evita zo onder de indruk van de kwaliteiten van Suzan, dat hij haar een andere hoofdrol wilde aanbieden. Na het behalen van de tweede plaats in de finale van het televisieprogramma, stuurde hij de banden met haar optredens naar licentiehouder Cameron Mackintosh in Londen. Mackintosh was meteen enthousiast over Suzan en samen gunnen zij haar de hoofdrol van Cosette in Les Misérables.

Suzan Seegers speelde eerder in het ensemble van Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer?, in de Duitse cast van We Will Rock You en was understudy Eliza Doolittle in My Fair Lady.

Met de deelname van Suzan Seegers is de cast van Les Misérables compleet. Eerder werd al bekend gemaakt dat René van Kooten (Jean Valjean), Carlo Boszhard (Monsieur Thénardier), Jamai Loman (Marius), Céline Purcell (Eponine), Nurlaila Karim (Fantine), Wim van den Driessche (Javert) en Marjolein Algera (Madame Thénardier) hier deel van zullen uitmaken.

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 3:50 pm

Publiek Parktheater Eindhoven bepaalt zelf toegangsprijs

Publiek Parktheater Eindhoven bepaalt zelf toegangsprijs

Bij de voorstelling van flamencosensatie Maria Juncal op woensdag 7 november in het Parktheater in Eindhoven bepaalt het publiek na afloop van de voorstelling zelf hoeveel zij de voorstelling waard vindt en dus wat zij ervoor willen betalen. Het Parktheater in Eindhoven wil met deze actie bewerkstelligen dat de voorstelling van Maria Juncal onder de aandacht komt van een brede groep mensen die normaal niet snel naar een juweeltje als dit zouden gaan. Het publiek dat al kaarten heeft gekocht wordt gevraagd de kaarten terug te sturen naar het Parktheater. Zij ontvangen het bedrag terug op hun rekening en het Parktheater stuurt hen nieuwe kaarten toe. Op de avond van de voorstelling bepalen ook zij na afloop zelf het bedrag. Dit bedrag deponeert het publiek in een collectebus.

Waarom
Waarom doet het Parktheater dit? De directie van het theater vindt dat de internationale topvoorstelling van Maria Juncal een groot publiek verdient. Volgens het Parktheater is dit een actie die alleen maar winnaars oplevert: een goed gevulde zaal voor Maria Juncal, inzicht in wat het publiek de voorstelling waard vindt voor het Parktheater en een mooie voorstelling voor een eerlijke prijs voor het publiek.

Programmering Parktheater
Parktheater Eindhoven kent een breed programma, met voor ieder wat wils. Met hier en daar voorstellingen die nét iets specialer zijn dan anderen. Specialer omdat ze zelden of nooit in Nederland te zien zijn, omdat ze maar in een paar theaters spelen of omdat de enscenering van de voorstelling origineel of vernieuwend is. Of omdat een artiest nu eenmaal heel erg goed is in wat hij of zij doet. Juweeltjes waarvan het theater vindt dat iedereen ze gezien moet hebben.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze actie, kunt u contact met Parktheater directeur Giel Pastoor via telefoonnummer: 040 - 2156104. Voor meer informatie over Maria Juncal kunt u kijken op www.ruuddegraaf.nl

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 3:44 pm

Ennio Marchetto: snelste verkleedartiest aller tijden

Ennio Marchetto: snelste verkleedartiest aller tijden

Theaterfenomeen Ennio Marchetto is dé levende cartoon. Tijdens zijn one-man-show transformeert hij vliegensvlug in meer dan 50 ‘papieren’ sterren, waaronder internationale beroemdheden als Mona Lisa, Elvis Presley, Shrek, Prince, Fidel Castro, Vincent van Gogh en Britney Spears. Voor elk land maakt hij ook imitaties van nationale culturele iconen, waaronder Koningin Beatrix en bn-ers als Frans Bauer en Andre Hazes. Ennio toert vanaf 3 november tot en met 25 november voor het eerst door Nederland. De show
Ennio’s show is al 17 jaar wereldwijd te zien in 68 landen. Zijn publiek is groot, hij vermaakt zowel theaterliefhebbers als leden van het Koninklijk huis (Prins Charles en Koningin Beatrix) en internationale popsterren (Elton John en Tina Turner). In 2004 speelde Ennio al succesvol in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), zijn show was daar vijf weken lang dagelijks uitverkocht.

Ennio Marchetto
De Italiaanse Ennio Marchetto werd geboren op 20 februari 1960 in Venetië. Als kind knipte hij al papieren poppen voor zijn zusje en versierde de kerstboom in alle glorie. Later maakte hij voor het Venetiaanse carnaval zijn eerste papieren Marilyn Monroe en won verschillende cabaret prijzen. Zijn originaliteit, creativiteit, timing en gevoel voor humor staan centraal in zijn shows.

Ennio is geschreven en gecreëerd door Ennio Marchetto, geregisseerd door Ennio Marchetto en Sosthen Hennekam. Ennio wordt gepresenteerd door SOLD OUT (Amsterdam) in samenwerking met Glynis Henderson Productions (Londen).

Speellijst Ennio
3 november t/m 25 november 2007

3 november oude Luxor Theater, Rotterdam 20.00 uur 010 “ 484 33 33
4 november oude Luxor Theater Première 16.00 uur 010 “ 484 33 33
5 november Parktheater, Eindhoven 20.15 uur 040 “ 211 11 22
7 nov t/m 9 nov. oude Luxor Theater, Rotterdam 20.00 uur 010 “ 484 33 33
13 nov.t/m 17 nov. Kleine Komedie, Amsterdam 20.15 uur 020 “ 624 05 34
18 november Orpheus, Apeldoorn 11.30 uur 0900 “ 123 01 23
20 november Theater De Spiegel, Zwolle 20.15 uur 038 “ 428 82 88
22 en 23 nov. De Tamboer, Hoogeveen 20.15 uur 0528 “ 280 180
25 november De Harmonie, Leeuwarden 15.00 uur 058 “ 233 02 33
zie ook www.enniomarchetto.com

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:47 pm

Nederlandse tournee Paradise a woman

Nederlandse tournee Paradise a woman

Na een succesvolle zuid-oost Aziatische tournee is de bijzondere Nederlands-Indonesische coproductie Paradise a woman? inmiddels begonnen aan een uitgebreide Nederlandse tournee. Deze voorstelling verbindt het ongebruikelijke bewegingstheater (minang silek/pentjak silat) van de matriarchale Minangkabau uit Sumatra met eigentijdse dans en videoprojecties. Vier Indonesische dansers gaan de strijd op het podium aan met drie Europese moderne dansers. Gemaakt in Jakarta door de wereldwijd gelauwerde Minang theatermaker Boi G Sakti en de Nederlands-Indische choreograaf Gerard Mosterd handelt deze surrealistische multimedia-dansvoorstelling over de strijd tot overleving van een door vrouwen geleide en vormgegeven maatschappij zoals bij de Minang.
Mosterd maakt voorstellingen waarin hij autobiografische (Indo-Europese), literaire en hedendaagse thema’s verwerkt. Sakti’s werk is een voortzetting van de danskunst van zijn inmiddels overleden moeder, de spraakmakende choreografe Suid Gumarang. Bessie award winnaar Sakti ontwikkelt eigenzinnig en eigentijds danstheater vanuit matriarchale thema’s die diep geworteld zijn in de Minangkabau-gemeenschap (een regio van West Sumatra). Hij linkt deze thema’s aan hedendaagse onderwerpen en zijn bewegingsidioom komt voort uit een emotionele natuurverering.

Verbondenheid en afzondering, de samenhang tussen mensen, de manifestatie van het individu in de omringende wereld, komen aan bod. Deze kleurrijke, fascinerende voorstelling verweeft eigentijdse dans op een even vanzelfsprekende als verbazingwekkende manier met tot de verbeelding sprekende videobeelden. De projecties laten een reis zien van het oorspronkelijke paradijs tot een hedendaagse variant en worden ondersteund door een intrigerend klanktapijt van Minang componist Donni Irawan gecombineerd met electronische samples van Paul Goodman en Leon De Lorenzo.

Met: David Fitrik, M. Mislam, Eka Oktaviana, Verawaty uit Indonesie, Naomi Deira, Wendel Spier en Ya'ala Szomoru.

www.gerardmosterd.com
www.gumarang-sakti.com

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:26 pm

JONG PUBLIEK OMARMT NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL GANDHI

JONG PUBLIEK OMARMT NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL GANDHI

De nieuwe Nederlandse musical over Gandhi, gespeeld door scholieren, trekt volop de aandacht. Daarom heeft de Schouwburg Amstelveen een extra voorstelling ingelast op 29 januari 2008. De officiële première blijft staan op 30 januari, het is dan precies zestig jaar geleden dat de ‘vader van India’ werd vermoord. De snelheid waarmee de entreekaarten hun weg vinden naar een jong publiek is een bevestiging voor de eveneens jonge makers. Sinds het idee voor Gandhi, de musical werd geboren is de voorstelling warm onthaald door professionele theatermakers, media, sponsors en vredesorganisaties, en nu dus ook door het publiek. Daarmee is de schoolvoorstelling uitgegroeid tot een klein spektakel dat begeleid wordt door educatieve projecten en een festivalweek met films en exposities over India. Een professionele versie van de musical is inmiddels ook in ontwikkeling.

Gandhi, de musical vertelt het grillige levensverhaal van Mohandas Gandhi, die van verlegen jongen uitgroeit tot volksheld, maar tegen het einde van zijn leven in de steek wordt gelaten door aanhangers en politieke vrienden. Gandhi’s vastberadenheid, de liefde voor zijn vrouw Kasturba, de breuk met zijn oudste zoon en zijn angst voor het uit de hand lopen van de beoogde geweldloze vrijheidsstrijd, krijgen vorm tegen de achtergrond van een traditioneel en verdeeld India.

De musical wordt gespeeld, gedanst en muzikaal begeleid door scholieren, en het zijn ook de scholieren zelf die de decors bouwen, de changementen uitvoeren, de techniek bedienen en die tijdens de voorstelling de leiding hebben achter de schermen. Dat is geen geringe prestatie. In de nieuwe songs wisselen Indiase volksmuziek, musicalballads en popmuziek elkaar af. De projecties in het strakke decor worden door de scholieren zelf vormgegeven.

Geweldloosheid en zelfstandigheid zijn de belangrijkste thema’s van de begeleidende educatieve projecten. Geweldloosheid volgens Gandhi is niet laf niets doen, maar betekent het inzetten van de eigen overtuiging zonder een ander schade te berokkenen. Dat vraagt om discipline en respect voor elke individu. Zelfwerkzaamheid van ieder mens is een wezenlijk onderdeel van deze filosofie. Wie voor zichzelf kan denken en voor zichzelf kan zorgen is niet langer vatbaar voor machtsmisbruik door anderen. Met zijn denkwijze inspireerde Gandhi vele vrijheidsstrijders, waaronder Nelson Mandela en Martin Luther King.

Gandhi, de musical is een initiatief van: Mark Boode (script, met adviezen van Pieter van de Waterbeemd en Bianca Bartels, en regie), Theo Roos (liedteksten, met adviezen van Sietse Dolstra), Yorick Baltus (muziek, met adviezen van Bam Comijs), Annemieke van Eunen (vormgeving, met adviezen van Niall O’Donnoly), David Eavis (co-regie), Honey Eavis (choreografie), Steven Loos (technische productie), scholieren en medewerkers van het Amstelveen College, Schouwburg Amstelveen en de Gandhi Serve Foundation in Berlijn. In samenwerking met scriptschrijver Pieter van de Waterbeemd (bekend van o.a. Doe Maar! en de nieuwe musical Billie Holiday) is een professionele versie van Gandhi, de musical in ontwikkeling.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.schouwburgamstelveen.nl of via de kassa van Schouwburg Amstelveen. De toegangsprijs bedraagt € 6,-. De openingstijden van de kassa van Schouwburg Amstelveen zijn van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. Telefonisch vanaf 11.00 uur via 020 547 51 75. Voorstellingen: 29 januari (extra voorstelling), 30 januari (première), 31 januari en 1 februari, Schouwburg Amstelveen (grote zaal). Meer informatie: www.musicalgandhi.nl

Onderwerp: ACTIE

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:25 pm

Lezersactie: Gratis kaarten voor Ennio Marchetto in Rotterdam

Ennio Marchetto als Three Tenors Ennio Marchetto danst de Can Can Ennio Marchetto als een gospelkoor

Volgende week is de Italiaanse verkleedkunstenaar Ennio Marchetto terug in Nederland. Ennio Marchetto is een vrolijke mix van cabaret en show. Met zelfgemaakte papieren kostuums en maskers transformeert hij vliegensvlug in meer dan 50 bekende artiesten en beroemdheden. Ennio imiteert, playbackt en parodieert sterren als Madonna, Shrek, Elvis en Eminem. In Nederland passeren Koningin Beatrix, Jan Smit, Andre Hazes en nog meer bn-rs de revue. Hij toert door Nederland van 3 t/m 25 november. Kijk voor meer informatie op de website.

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 12:35 pm

Pater Moeskroen maakt voorstelling over Peter Koelewijn

Pater Moeskroen maakt voorstelling over Peter Koelewijn

In het theaterseizoen 2008 “ 2009 wijdt Pater Moeskroen haar nieuwe muziektheatervoorstelling geheel aan Peter Koelewijn en zijn repertoire. De voorstelling met als titel ‘Pater Moeskroen komt van het dak af’ begint eind jaren ’50, de periode waarin de langlopende carrière van Koelewijn is gestart. Vervolgens wordt vooral door middel van veel muziek een reis door de tijd en door de carrière van de veelzijdige Brabander gemaakt. Peter Koelewijn is natuurlijk bekend van zijn eigen successen met The Rockets (Kom van dat dak af, Angeline m’n blonde sexmachine, Veronica Sorrie, Marijke) maar ook als solozanger heeft hij veel uitgebracht: Robbie, Je wordt ouder pappa, KL 204, De sprong in het duister. In 1995 maakte hij onder de naam Gompie een wereldhit met Alice (who the X is Alice). Als producer/liedjesschrijver is Koelewijn medeverantwoordelijk voor vele successen van zowel vaderlandse als ook buitenlandse artiesten. De namen van Helmut Lotti, Will Tura, Engelbert Humperdinck en Cliff Richard dienen in dit verband zeker genoemd te worden. In Nederland was hij verantwoordelijk voor hits als Carolientje (Willeke Alberti), Pappie loop toch niet zo snel (Herman van Keeken), Kom uit de bedstee m’n liefste (Egbert Douwe) en voor successen van o.a. Nico Haak, Bonnie St. Claire, Babe, Ronnie Tober, Ria Valk, Left Side, Lee Towers, Grant & Forsyth, André Hazes, Ciska Peters, Bots, One Two Trio en Frank & Mirella. Hij is ook de enige die met Johan Cruyff een plaat maakte die én in Nederland én in Spanje de hitparade haalde. In 2007 kreeg Peter de prestigieuze Radio 2 Zendtijdprijs tijdens een aan hem opgedragen radio- en TV programma vanuit Carré.

De voorstelling van Pater Moeskroen zal louter het werk van Koelewijn zelf bevatten. Voor de band is dat bijzonder omdat ze tot nu toe altijd eigen repertoire heeft gebracht. De keuze voor Peter Koelewijn is weloverwogen geweest; hij heeft als producer meegewerkt aan de eerste twee hitsingles van Pater Moeskroen en daarnaast heeft hij als geen ander een enorm stempel gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis. Een muziektheatervoorstelling lijkt een logisch vervolg hierop.

Op 28 oktober 2008 vindt de première plaats in het Parktheater in Eindhoven, de geboorteplaats van Peter Koelewijn. Daarna volgt de, door Impresariaat Ruud de Graaf samengestelde, tournee langs de theaters in Nederland.

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 12:24 pm

Shai'rana met Denise Jannah in Podium Mozaïek

Literaire muziekformatie Shai’rana met Denise Jannah in Podium Mozaïek

Op zaterdag 10 november staat Podium Mozaïek in het teken van het gezongen gedicht. Met het programma Shai’rana speelt voor diverse parochies, brengt het literaire muziekensemble Shai’rana gedichten van westerse en niet- westerse dichters in het Hindi ten gehore. Shai’rana (‘poëtisch’) brengt op bijzondere wijze drie zangers met verschillende Surinaams- etnische achtergrond samen. Raj Mohan, Denise Jannah en operazanger Anthony Heidweiller brengen verschillende muziekdisciplines feilloos en harmonisch bij elkaar. Hindoestaans, creools en Chinees- Javaans smelten samen met Indiase klassieke muziek, jazz en opera.

Bijzonder aan dit concert is het gastoptreden van Denise Jannah. Jannah geniet wereldfaam als jazz- zangeres en maakte opnames voor het fameuze Blue Note- label. Zij is speciaal voor dit project uitgenodigd wegens haar voorliefde voor Nederlandse dichters die tot uiting kwam in haar cd Gedicht gezongen (2004).

Gedichten en spirituele teksten vormen de rode draad door het programma. Ze zijn deels vertaald in het Hindi en op muziek gezet door de Hindoestaanse zanger/dichter/componist Raj Mohan. Voor het repertoire is geput uit werk van dichters als Rutger Kopland, Gerrit Komrij, Vasalis, Hans Andreus, Jan Hanlo, Nazim Hikmet en Rabindranath Tagore. Daarnaast vormen spirituele teksten van H. Johannes van het Kruis, van de 15e eeuwse mystica Suster Bertken en minnezangen uit het Hooglied, de basis voor nieuwe stukken.

Voorafgaand aan het optreden van Shai’rana kunnen bezoekers aanschuiven bij het ‘Diner Culturel’; een bijzondere maaltijd, waarbij een gast tijdens het eten vertelt over de achtergronden van de artiest, het land en de cultuur of het genre. Meer informatie over deze editie van het ‘Diner Culturel’ is binnenkort te vinden op www.podiummozaiek.nl/DifferentVibes/

Podium Mozaïek is een internationaal cultuurpodium in Amsterdam- West, gevestigd in de voormalige Pniëlkerk aan de Bos en Lommerweg 191. Het programma wereldmuziek, theater, kleinkunst en dans uit binnen- en buitenland.

Onderwerp: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 12:20 pm

Women of the world

Women of the world

De Beijing Modern Dance Company is China’s bekendste moderne dansgezelschap. Opgericht in 1995, heeft BMDC internationaal veel erkenning gekregen voor de verrassende voorstellingen die de rijke tradities van China weten samen te brengen met technisch meesterlijke moderne dans. De oorsprong van de titel Women of the world ligt bij de twee vrouwelijke choreografen die dit dubbelprogramma hebben gemaakt: de Chinese Gao Yanjinzi en de Nederlandse Anouk van Dijk. Twee vrouwen uit totaal verschillende culturen, met verschillende ervaringen, waarden en tradities, maar tegelijkertijd twee krachtige vrouwen die in vele opzichten universeel zijn.

Het werk van de Chinese choreografe Yanjinzi Gao is geworteld in haar Boeddistische opvoeding en in de traditionele Chinese dans training. In een contemplatieve, harmonieuze wereld bewegen haar dansers met een vanzelfsprekende vloeiende energie. Toch wordt de kijker steeds weer verrast, en wordt de betekenis van etiketten als 'traditie', 'modern' en 'Oost/West' telkens van een nieuw perspectief voorzien.

De Nederlandse choreografe Anouk van Dijk maakt voorstellingen met een heel persoonlijk karakter. Het werk van Anouk van Dijk combineert op intrigerende wijze virtuoze dans met een sterk theatraal concept. Met tastbare karakters in een abstracte setting schept zij indringende werelden, waarin de dagelijkse realiteit naadloos overgaat in absurde fantasieën.

Women of the world is een verrassend dubbelprogramma waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen het Oosten en het Westen centraal staan.

BMDC
Executive director: ZHANG Changcheng
Artistic director: GAO Yanjinzi
Artistic advisor: WANG Lan-Lan
International management: Alison Friedman

Artistic staff Women of the World
Choreography: GAO Yanjinzi (Offering), Anouk van Dijk (Bliss)
Dancers: GAO Yanjinzi, SHI Xiaojuan, CHAOKE, TAO Ye, CAO Peizhong, WANG Tao, WANG Hao, XIN Xin, YANG Chang, LAI Weiyi*
Lighting Design: HUANG Zhigao, Amelia Davies**, Anouk van Dijk**
Costumes: ZHONG Jiani, Ah Kuan
Music: Du Wei, FM3**
Dramaturgy: Jerry Remkes**
Artistic assistant: Nina Wollny**

Beijing Modern Dance Company - www.bmdc.com.cn
anoukvandijk dc - www.anoukvandijk.nl
Holland Dance Festival - www.hollanddancefestival.com
Impresariaat Van Baasbank & Baggerman - www.baasbank-baggerman.nl

Met dank aan:
Het project Women of the world wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de China Netherlands Art Foundation, het Hivos-NCDO Cultuurfonds, het Fonds voor de Amateurkunsten en Podiumkunsten, de Nederlandse Ambassade in Beijing en het Theater Instituut Nederland.
Het gezelschap anoukvandijk dc wordt financieel ondersteund door het Ministerie van OCW en de T. Yoshida-Brinckmann Foundation.

TOURSCHEDULE 2007, Netherlands and China
Th. 8 Nov. - The Hague, www.hollanddancefestival.com
Fr. 9 Nov. - The Hague (+introd.), www.hollanddancefestival.com
Sa. 10 Nov. - The Hague (+introd.), www.hollanddancefestival.com
Tu. 13 Nov. - Amsterdam (+introd.), www.stadsschouwburgamsterdam.nl
Th. 15 Nov. - Tilburg, www.theaterstilburg.nl
Tu. 20 Nov. - Heerlen (+introd.), www.parkstadlimburgtheaters.nl
We. 21 Nov. - Gouda, www.goudseschouwburg.nl
Th. 22 Nov. - Groningen (+introd.), www.de-oosterpoort.nl
Fr. 23 Nov. - Alkmaar (+introd.), www.theaterdevest.nl
Sa. 24 Nov. - Delft, www.theaterdeveste.nl
Tu. 27 Nov. - Eindhoven, www.parktheatereindhoven.nl
We. 28 Nov. - Arnhem, www.musis-sacrum.nl
Th. 29 Nov. - Rotterdam (+introd.), www.schouwburg.rotterdam.nl
Sa. 1 Dec. - Drachten, www.lawei.nl
Tu. 4 Dec. - Haarlem, www.toneelschuur.nl
We. 5 Dec. - Enschede (+introd.), www.podiumtwente.nl
Th. 20 Dec. - Beijing, TNT Nine Theatres
Fr. 21 Dec. - Beijing, TNT Nine Theatres
Sa. 22 Dec. - Beijing, TNT Nine Theatres

Onderwerp: CABARET

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 11:00 am

Ontroerende en scherpe Herman Finkers

Herman Finkers Na de pauze

Door Aukje met foto van Impresariaat Finkers (klik voor vergroting).
Gezien in de Kleine Komedie 2 september 2007. Op verzoek van Impresariaat
Finkers hebben we gewacht met publicatie tot de première (gisteren).


De laatste keer dat ik een voorstelling zag van Herman Finkers, was in 1999. ‘Kalm aan en rap een beetje’ had de cabaretier zijn voorstelling genoemd. Een gedeelte van de titel, ‘kalm aan’, werd werkelijkheid toen hij in 2000 te horen kreeg dat hij aan een milde vorm van leukemie leed. De succesvolle cabaretier trok zich terug uit het theater, maar begon vijf jaar later met het schrijven van zijn tiende voorstelling.

In april 2007 waagde Finkers de stap naar het theater. In besloten kring vond een succesvolle try-out plaats die hem deed beslissen om met zijn programma te gaan toeren. Echter niet geheel zonder risico: wie een kaartje kocht werd verzocht zijn contactgegevens achter te laten. Wanneer de cabaretier zich niet lekker voelde, ging de voorstelling niet door. De tournee van ‘Na de pauze’, zoals de voorstelling treffend heet, begint in de intieme Kleine Komedie te Amsterdam. Hij treedt drie dagen achtereen op, ik ben op de laatste dag van de partij. Na zeven jaar afwezigheid verdient en ontvangt hij een groot applaus bij zijn opkomst, dat hij dankbaar in ontvangst neemt. Hij glundert, en ook de rest van de voorstelling is te merken dat hij geniet van zijn comeback. Het vertellen en het laten lachen van mensen zit in zijn bloed. Net als zijn ziekte overigens.

Over die ziekte vertelt hij uitgebreid. Dat klinkt zwaar, maar Finkers weet er een grappige en vooral Twents-nuchtere draai aan te geven met woordgrappen en omgekeerde logica. En omdat iedereen logischerwijs wil weten hoe het hem in die zeven jaar afwezigheid is vergaan, neemt het publiek de woorden gretig in hen op.
Finkers vertelt o.a. over het moment dat de dokter hem vertelde dat hij CLL (chronische lymfatische leukemie) had. En over zijn levensverwachting. Tien tot vijftien jaar heeft de dokter hem gegeven. Inmiddels zijn er zeven jaren gepasseerd. En dan besef je je: hier staat een geweldige cabaretier die er wellicht over tien jaar niet meer is en daar op de meest nuchtere manier mee omgaat.

Daarbij doet Finkers het tegenovergestelde van wat je verwacht van een zieke; in plaats van rustig te beginnen zet hij een programma van twee uur en een kwartier op de planken (inclusief pauze). Finkers heeft dan ook veel te vertellen en lult de tijd wel vol. De vertrouwde onderwerpen snijdt hij ook aan: er zijn volop poep-, pies- en sexgrapjes te horen, net als grapjes over zijn geloof en zijn grote liefde voor Gregoriaanse gezangen.

Meer dan anders zijn er liedjes van hem te horen. Nu is Finkers niet de beste zanger onder de cabaretiers, maar zijn liedteksten zijn stuk voor stuk origineel en scherp. Zoals bijvoorbeeld het liedje over de fuchsia die naar hem is vernoemd (de Herman Finkers-fuchsia) of over vrienden die afhaakten vanwege zijn ziekte (‘een vriend wens je zelfs je ergste vijand niet toe’).

Opvallend is dat Finkers zich een aantal keer verspreekt. Hij maakt daar geen grapjes over, maar spreekt de zin opnieuw uit. Gelukkig is het de tweede keer altijd raak. Maar het zet me wel aan het denken. Is dit vanwege zijn ziekte? Het moet voor hem toch ook confronterend zijn om een programma te maken over je eigen ziekte, waar je uiteindelijk ten onder aan zal gaan. Maar het kan natuurlijk ook nervositeit zijn.

Finkers oogt in zijn voorstelling als iemand die zijn ziekte heeft geaccepteerd, net als de dood die daarop zal volgen. Want, zegt Finkers, hij heeft in zijn halve leven meer meegemaakt dan een mens in zijn hele leven. Hij heeft namelijk ontzettend veel gezopen...

Herman Finkers - website
Kleine Komedie - website

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 25 Oktober 2007 at 12:03 pm

Boeiende Rory Block eert de blues

Rory Block
Rory Block
Rory Block

Door Serge Julien met foto's van Maarten Grootendorst (klik voor vergroting)
Gezien 21 oktober 2007 in het Paard van Troje, Den Haag.


De naam Rory Block (1949) wordt toch vaak geassocieerd met die prachtige hit Lovin’ Whisky maar daarna wordt het bij een grote groep mensen toch wat stiller. En eerlijk gezegd geldt dat ook voor ondergetekende die Rory Block nooit echt verder heeft gevolgd. En dat is jammer want echte liefhebbers weten dat Rory naast haar singer/songwriter’s talent een niet mis te verstane vertolker is van broeierige blues, zichzelf daarbij niet onverdienstelijk begeleidend op gitaar. De sfeer die ze daarbij vaak creëert gaat terug naar de vroege jaren van de blues. Niet geheel vreemd aangezien Block een zwak heeft voor vroege helden als Willie Brown, Skip James, Tommy Johnson en die andere grote meneer: Robert Johnson. Het is ook deze laatste die gedurende de avond over de schouder van Block lijkt mee te kijken.

Haar laatste CD is getiteld Lady & Mr. Johnson waarop ze de door velen geroemde blues muzikant Robert Johnson eert. Dat doet ze op boeiende wijze en ook live levert ze een prestatie die zoals een andere recensent ooit schreef “doet vermoeden dat Rory Block haar ziel aan de duivel heeft verkocht om in ruil zo te kunnen spelen”. Met een krachtige stem en geïnspireerd gitaarspel waarbij de linkerhand, vaak voorzien van een slide, soepeltjes over de hals schuift en de rechterhand op een percussieve manier de snaren aanslaat, neemt ze ons in haar eentje mee op een tocht langs haar liefde voor de blues. Block gebruikt geen setlisten. Ze gaat af op de reactie van haar publiek en haakt daarop in. Op die manier verschillen de shows avond aan avond en blijft het voor haar ook interessant om op te treden. Het Paard trekt een schamele 300 nieuwsgierigen waarvan een aantal achter in de zaal het presteren om af en toe wat luidruchtig te praten. Wellicht omdat er vooraf het concert wordt duidelijk gemaakt dat er niet gerookt mag worden op verzoek van Block zelf? Block lijkt zich er niet aan te storen en is prima in haar hum. Ze introduceert ieder liedje met een korte toelichting of anekdote, zit haar gitaar te stemmen, laat zien hoe bluesmuzikanten ieder op hun eigen wijze een gitaarloopje kunnen spelen en zit vaak stampvoetend het ritme van een liedje mee te doen met haar hoge zwarte laarzen.

Naast broeierige blues liedjes als Cross Road Blues, Preaching Blues (Up Jumped The Devil) en Me and The Devil Blue speelt Block ook ballads als het aangrijpende Like A Shotgun en Gypsy Boy dat ze ooit opnam met Stevie Wonder en blijkt daar tijdens het vertellen van een anekdote nog steeds van na te genieten. Natuurlijk ontbreekt ook Lovin’ Whisky niet waarmee bij een hoop aanwezigen gelijk de herkenning daar is.

Tegen het einde van Rory’s performance doet zich een opeenstapeling van kleinschalige incidenten voor die op een gegeven moment hilarisch overkomen: eerst snijdt ze een vinger aan een van haar gitaarsnaren als ze na het applaus een misstap doet op het verhoogde podium en zichzelf maar net kan redden van een volledige val. Vervolgens presteert ze het om de verkeerde kant van het podium af te lopen. Zelfs in de toegift waarin ze acapella de blues uit de toppen van haar tenen zingt, knettert de microfoon aan alle kanten als ze het snoer wel erg ongelukkig vasthoudt. De zangeres geeft er een humoristische wending aan door te vertellen dat als er bij haar een ding mis gaat de rest ook misgaat. Het doet allemaal niks af aan een prima performance met uitermate boeiende bluesvertolkingen.

Long live the blues! Long live Rory Block!

Rory Block - website

CD’s
Lady and Mr. Johnson
Best Blues and Originals

Onderwerp: NIEUWS

Donderdag 25 Oktober 2007 at 11:42 am

Nederlandse première Absolute Wilson op Noordelijk Film Festival

Nederlandse première Absolute Wilson op Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival presenteert op Terschelling de Nederlandse première van de film Absolute Wilson. De documentaire gaat over het leven en werk van de beroemde Amerikaanse theatermaker Robert Wilson. Wilson werkt momenteel aan een theaterproject voor Oerol 2008. Speciaal en alleen op Terschelling te zien is het bijzondere filmproject Hemelhuis van het 5ekwartier. Voor kinderen vindt er op het eiland een workshop animatiefilm plaats. Het gehele festivalprogramma is vanaf woensdag online te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl. Het Noordelijk Film Festival vindt plaats van 7 t/m 11 november in Leeuwarden en op Terschelling.

Absolute Wilson is een kroniek van het leven van het creatieve genie Robert Wilson, een van de meest intimiderend eerlijke, controversiële, non-conformistische en mysterieuze kunstenaars van onze tijd. Deze film is meer dan een biografie, het is een meeslepende verkenning van de kracht van de creativiteit om transformaties tot stand te brengen. Robert Wilson werkt momenteel met de Nederlandse makers Theun Mosk en Boukje Schweigman aan het theaterproject Walking voor Oerol 2008. De film is zaterdag 10 november om 20.00 uur te zien in Theater West-End op Terschelling en vrijdag 9 november om 16.30 uur in De Harmonie in Leeuwarden.

Film op locatie
Geen rood pluche, maar de kerkbank of het geklots van water op de achtergrond. Alle films op Terschelling worden vertoond op een paar bijzondere, sfeervolle locaties op West. Op sleepboot De Holland, in het Centrum voor Natuur en Landschap (CNL), de Schuilkerk en het Theater West End zullen bijna 50 vertoningen plaatsvinden. Onder meer de Nederlandse premières Away form her, Sicko, Investigation en muziekfilms De nacht van de Maisfrou en A hard day’s night staan op het programma. De openingsfilm op Terschelling is Hallam Foe, een Schotse film van David MacKenzie. Hoofdrolspeler is Jamie Bell, bekend als het jongetje uit Billy Elliot.

Hemelhuis
Alleen te zien op het filmfestival op Terschelling is het filmproject Hemelhuis van het 5ekwartier. Een filmisch en muzikaal portret van het Terschellinger landschap. Drie simultaan geprojecteerde films worden op grote doeken geprojecteerd in een kerk op West-Terschelling en live begeleid door een klein ensemble o.l.v. Ted van Leeuwen. De beelden zijn gemaakt vanaf de vuurtoren de Brandaris en tonen hoe het landschap in een etmaal verandert. Een ware uitnodiging om als God te staren naar het landschap. Hemelhuis beleefde zijn première op Oerol 2007. De film is zaterdag vier keer te zien in de Westerkerk.

Animatiefilm
Speciaal voor kinderen biedt het filmfestival een workshop animatiefilm. Kunstenaars Christa Moesker en Margriet Westerhof zullen met kinderen van 8 tot 12 jaar eigen animatiefilmpjes tot stand brengen. Verder draaien er natuurlijk een aantal hele leuke kinderfilms, zoals Wallace and Gromit, Kirikou en de heks, Astrid Lindgren vertelt en Ikingut.

Kaartverkoop
Kaarten voor het Noordelijk Film Festival op Terschelling zijn van 26 oktober te koop bij het VVV Terschelling en het Oerolkantoor. Op de dag zelf vindt kaartverkoop plaats bij alle filmlocaties. Het VVV biedt bovendien speciale Zuidwesterarrangementen met een gratis filmkaartje.

Noordelijk Film Festival Terschelling 2007, 7 t/m 11 november, www.noordelijkfilmfestival.nl
Het Noordelijk Film Festival Terschelling is onderdeel van het Noordelijk Film Festival. Het festival op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Terschelling, Rederij Doeksen, Terschellinger Ondernemers Vereniging en VVV Terschelling.

Onderwerp: NIEUWS

Woensdag 24 Oktober 2007 at 10:18 pm

Ben Cramer en Liesbeth List speciale gasten bij Musical to the Max

Ben Cramer en Liesbeth List speciale gasten bij Musical to the Max

Zondag 11 en maandag 12 november aanstaande zijn Ben Cramer en Liesbeth List te gast in Koninklijk Theater Carré tijdens het ultieme musicalconcert Musical to the Max. Zij zijn te zien naast musicalsterren Joke de Kruijf, Brigitte Nijman, Maaike Widdershoven, Tony Neef en Frans Schraven. Samen zingen zij de mooiste nummers uit musicals als Miss Saigon, The Phantom of the Opera, Cats, Wicked, Les Misérables, Evita, Mamma Mia! en vele anderen. Tijdens deze speciale Musical to the Max voorstellingen wordt er een televisie registratie gemaakt die later in het jaar bij Omroep Max wordt uitgezonden. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van Koninklijk Theater Carré via 0900-2525255.

MUSICAL TO THE MAX voert het publiek langs bijzondere mijlpalen van de internationale en Nederlandse musicalgeschiedenis. MUSICAL TO THE MAX van OPUS ONE is een eigentijds musicalconcert met een live orkest. Een doortimmerd, energiek en dynamisch geheel met verassende combinaties en logische overgangen. Met een frisse aanpak haalt MUSICAL TO THE MAX het maximale uit de rijke traditie van de musical.

De muzikale begeleiding is in handen van Edwin Schimscheimer, die de afgelopen jaren naam heeft gemaakt als arrangeur muzikaal leider van vele theaterproducties. De regie is in handen van de Amerikaanse musical regisseur John Yost die, sinds zijn regie van de legendarische eerste editie van Cats in 1987 in Nederland een vaste werkplek heeft gevonden. Met zijn jeugd op Broadway en zijn grote kennis van de Amerikaanse “musical theatre” geschiedenis, is John de uitgelezen persoon om deze show vorm te geven.

MUSICAL TO THE MAX is goed ontvangen in de Nederlandse pers;
Tony Neef blinkt uit “ NRC Handelsblad
Beloond! “ Spits!
Geweldig gezongen “ De Volkskrant

MUSICAL TO THE MAX is verder oa nog te zien in Hoorn, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Capelle a/d IJssel, Apeldoorn, Groningen, Lelystad en Rotterdam.

Voor meer informatie en een complete speellijst; www.musicaltothemax.nl

MUSICAL TO THE MAX, het ultieme musicalconcert van dit theaterseizoen!

Onderwerp: NIEUWS

Woensdag 24 Oktober 2007 at 4:06 pm

Sara Tavares vindt de stem van een nieuwe generatie Afrikanen in Lissabon.

Sara Tavares vindt de stem van een nieuwe generatie Afrikanen in Lissabon

“Er is een enorm grote generatie van Kaapverdianen en andere Afrikanen hier in Lissabon, in Parijs, in Rotterdam, overal&hellip met een soort verwarde identiteit” zegt de negenentwintig jaar oude en in Lissabon woonachtige Sara Tavares, wiens nieuwe album Balancê vorig jaar is uitgebracht op het label World Connection. “Onze generatie voelt zich verloren, omdat er geen specifieke cultuur voor ons is dat spreekt over onze realiteit.” Kijk alleen al naar mijn vriendenkring, waarvan ik vaak denk ‘wat een interessante gemeenschap’,” legt Sara uit. “We spreken portugese en angolese slang, sommige woorden in Kaapverdiaans-creools en natuurlijk met wat engels. Het creools heeft al engelse en franse woorden. Dit komt doordat slaven uit de hele wereld met elkaar moesten communiceren, terwijl ze niet dezelfde talen spraken. Wij zijn een metisse cultuur.”

Meertalig woordgebruik is ook te horen op Sara’s album, waarop ze van de ene naar de andere culturele referentie springt alsof ze thuis is in allen. Het album Balancê — dat je uitspreekt als ‘balansé’— heeft vele verschillende betekenissen. Het zelfstandig naamwoord balan §o wordt in het Portugees gebruikt als muziek ‘swingt’.” Portugeestalige Afrikanen gebruiken de werkwoordsvorm balancê op een algemenere manier.
“Als je bijvoorbeeld iets heel lekkers eet zeg je ‘dit eten is balancê!’”, aldus Sara. “Het lied Balancê betekent voor mij ook jezelf te balanceren,” vervolgt ze, “tussen verdriet en blijdschap; dag en nacht; zout en suiker. Het gaat om het balanceren van emoties. Je loopt altijd op een dun koord en moet daarbij je balans houden. Je moet dansen op dat koord om te blijven staan, als je te stijf staat, dan val je.” “Ik bezocht Zimbabwe een paar jaar geleden en zag een paar hele dronken mensen dansen,” grinnikt Sara, “We keken naar hoe ze steeds bijna vielen en toch zichzelf weer op de been hielden. Net zoals deze mensen dansten wil ik dansen met zo’n soort vrijheid en balans.” Deze betekenis is te horen in haar zoete stem en zachte arrangementen zelfs zonder dat je haar teksten geheel verstaat.

Haar stem heeft een helende werking en komt van iemand die heeft gezocht naar haar plek in de wereld en zichzelf vervolgens volledig heeft geaccepteerd. Dit is de stem van een vrouw wiens ouders haar hebben verlaten. In de eeuwige Kaapverdische zoektocht naar een beter leven vertrok haar vader naar de Verenigde Staten en haar moeder naar het zuiden van Portugal. Sara werd opgevoed door een oudere Portugese vrouw. Via de muziek en de hulp van afrikaanse musici in Lissabon en Kaapverdië (waar ze elk jaar te vinden is) onderzocht ze haar familie en culturele roots. “Het hele album is als kleine lullabies voor mijzelf,” vertelt Sara. “Het gaat over het gevoel van eigenwaarde, het van jezelf houden. Over houden van wat anders aan je is. Over integratie van alle stukjes van jezelf.”

De titel Bom Feeling (Goed Gevoel), combineert een portugees en een engels woord dat volgens Sara iedereen gebruikt. Terwijl sommigen mensen neerkijken op de portugese slang wat geassocieerd wordt met Afrikanen in Portugal, grijpt Sara het juist aan. Ze vertelt dat ze uit een ontwricht gezin komt en zich identificeert met de straatcultuur. Men hoort op Poka Terra de invloed van de Afro-Beat en semba (een angolese muziekstijl). De titel is een klanknabootsing van het geluid dat een trein maakt. Sara roept hiermee mensen op om de trein van het geweten te nemen en verantwoordelijk te worden voor jezelf. Ze zingt: “Een krokodil die slaapt verandert in een krokodillentas die in een één of andere winkel zal worden verkocht.”

Op Planeta Sukri (Suiker Planeet) zet Sara een reggae stijl geluidssysteem op een traditioneel Kaapverdiaans ritme coladeira (een stijl bekend geworden door Cesaria Evora). “Het gedicht van dit lied kan gezien worden als een liefdesgedicht,” zegt Sara, “Ik zing: ‘Neem me mee naar een suikerplaneet, neem me mee naar een plek waar geen verdriet is, geen gehuil. En deze plek is in jou- en mijzelf en binnen iedereen.’ Ik bedoel het in een meer spirituele dan een romantische manier. De ballads zijn net als kleine gebedjes.” Sara praat tegen de maan op Muna Xeia (Volle Maan). De titel ontstond doordat Sara een fout maakte door per ongeluk het Engelse woord ‘moon’ te combineren met het Portugese woord voor maan: ‘lua’. “Het is een vrouwlijk lied waarin ik met vrouwen praat,” legt ze uit. “Eerst met de vrouw in mij, daarna met de vrouwen in Afrika en dan met de vrouwen van de wereld. Ik zing: ‘Maan ga in vrede, maan ga in vertrouwen, loop in vrede, loop met vertrouwen.’”

Twee jaar geleden verbleef Sara voor een langere tijd in Kaapverdië waar ze werkte met een modern dans gezelschap. “Weet je wat voor gekke experimentele dingen moderne dans artiesten doen?” vraagt ze. “Nou, zij gaven me de kracht om te experimenteren. Als zij die de cultuur bezitten en erin leven dat doen, dan kunnen wij in diaspora ook experimenteren. Zolang men maar de traditie behoudt. Het mes snijdt aan twee kanten”

“Ik wil graag deel uitmaken van een beweging zoals de Afrikaanse Amerikanen en Afrikaanse Brazilianen hebben,” aldus Sara. “In plaats van de muziek van hun voorvaderen na te spelen, hebben zij hun eigen culturele identiteit gecreëerd. En dat is nu gerespecteerd. Het wordt beschouwd als ongeschonden, authentiek en onvervalst. Het zal nog lang duren voordat de mensen van mijn generatie niet meer hoeven te kiezen tussen Afrikaans of Europees te zijn. Ik denk dat je niet zou hoeven te kiezen. Je zou gewoon moeten zijn!”

Quotes:
“Veelzijdige zangeres Sara Tavares is een wereldster in wording” Algemeen Dagblad “ NL
"Perfecte muzikale smaakbalans" OOR - NL
"If sunshine made a noise, it would probably sound like this" Taplas “ U.K.
“Een plaat om bij weg te dromen” De Morgen - België

Achievements 2006 - 2007
• November 2006 Sara participates in Later with Jools Holland on BBC 2 TV
• October 2006 Sara toured in with the well-known Japanese artist Sadao Watanabe in Japan
• September 2006 Sara’s album “Balancê” reached gold in Portugal.
• September 2006 Sara was featured in the Portuguese commercial of BCM Bank
• September 2006 Sara participated at Borders (major record store) in Michigan and 2 shows at the Global Union and the Chicago World Music Festival
• September 2006 Sara participated in television show "Chicago Tonight”, USA
• March 2006 Sara guest at Charlie Gillet Radio Show: BBC 3, UK
• May 2006 Sara performed on Radio 2 “Tros Muziek Café”, Netherlands
• May 2006 Sara performed on Radio 1 “Met het Oog op Morgen”, Netherlands
• May 2006 Sara was on a TV special of Dutch Music Channel The BOX
• Spring issue 2006 Sara was on the cover of Sodade Magazine, USA
• March 2006 Sara performed on Radio 1 in Belgium
• January 2006 The new album Balancê is released
• February 2007 Successful release Balancê in France
• March 2007 Sara at Nederland 2 Television “Max & Catherine”

Sara at festivals and concerts 2006/7 (in extract)
... Dunya Festival (Netherlands), PopKick Festival (Germany), Blue Note Festival (Italy), Sun
Fest (USA), Festival D’Nuites (Canada), Quebec Summer Fest (Canada), Stimmen Festival
(Germany), Esperanzah World Music Festival (Belgium), Pure Jazz Festival (Netherlands), Blue Note (Japan), World Music festival (Norway), Muziekgebouw a/h IJ (Netherlands), Savoy Theatre (Finland), Sala Galielo (Spain)...