Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 22 December 2009 at 08:43 am

SUCCESVOLLE EERSTE DAG VAN DE WERELDMUZIEK IN UTRECHT

Ceumar foto Rosaria Macri Markt foto Rosaria Macri Mike del Ferro foto Rosaria Macri

Door Rik van Boeckel met foto's van Rosaria Macri en Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Vrijdag 11 december vond in Utrecht (RASA en het SJU Jazzpodium) de eerste Dag van de Wereldmuziek plaats, georganiseerd door het Muziek Centrum Nederland (MCN) met medewerking van World Music Forum NL, het World Music & Dance Center (WMDC) en het wereldmuziekmagazine Mixed. De dag kan zonder meer een groot succes genoemd worden, niet alleen omdat er heel veel professionals (programmeurs, musici en journalisten) op af kwamen maar ook omdat de kwaliteit van de showcases hoog was. Simon Broughton, hoofdredacteur van het toonaangevende wereldmuziektijdschrift Songlines kwam naar Utrecht om er deel 2 van de Rough Guide to World Music te presenteren.

De musici die op de Dag van de Wereldmuziek zouden optreden zijn allen in Nederland woonachtig. Het begon al vroeg met een optreden van de onlangs naar Nederland verhuisde Braziliaanse zangeres Ceumar die eind november haar album ‘Live in São Paulo' in RASA presenteerde. Ceumar trad op in de RASA-foyer en werd daar geïnterviewd. Later op de dag zou ze met het trio van Mike del Ferro optreden in het nabijgelegen SJU Jazzpodium.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK, TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Vrijdag 18 December 2009 at 10:51 am

Vrije Geluiden Zondag: Bernie's Lounge, Rima Khcheich en Seth Gaaikema

Bernie's Lounge foto Hans Speekenbrink Rima Kcheich Group foto Hans Speekenbrink Seth Gaaikema foto Hans Speekenbrink

Fotografie: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

- Bernie's Lounge met eigenzinnige "pop-world crossover"

· De exotische band Bernie's Lounge gebruikt invloeden uit verschillende werelddelen en heeft een uitgesproken voorliefde voor al het moois dat er op muzikaal gebied gebeurt in Latijns Amerika, Afrika en Oost Europa.

- Rima Kcheich Group speelt Arabisch getinte jazzmuziek met Rima Kcheich(zang), Yuri Honing (sax), Joost Lijbaart (drums), Tony Overwater (cb) en Maarten van der Grinten (git)

· De Libanese zangeres Rima Khcheich heeft zich gespecialiseerd in klassieke Arabische zang. Tijdens een van de tournees van het Yuri Honing Trio in het Midden-Oosten in het begin van dit decennium, ontmoetten zangeres en westerse jazzmusici elkaar. Bij VG worden er stukken gespeeld van de Cd Falak. Rima's traditionele, met allerlei ornamenten versierde zang wordt ingebed in eigentijdse, westerse arrangementen. Het resultaat is aangenaam verrassend en van een ontroerende schoonheid!

- Muziek van Robert Schumann op gedichten van Heinrich Heine, hertaald door Seth Gaaikema en vertolkt door bariton Maarten Koningsberger en pianiste Marietta Petkova.

· Seth Gaaikema wordt gezien als dé taalkunstenaar bij uitstek. In de romantisch gedichten van Heinrich Heine zag hij een uitdaging deze in puur, eigentijds Nederlands te vertalen.

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 08 December 2009 at 10:58 pm

Overtuigende CD-presentatie van Ramón Valle: "PLAYGROUND" in het Bimhuis

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Omar Rodríguez Calvo foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink
Tekst Nuria Manglano, Vertaling Rik van Boeckel, Foto's Hans Speekenbrink 
(klik voor vergroting))

In het Bimhuis in Amsterdam vond de presentatie plaats van de nieuwe Cd van het 
Ramón Valle Trio: Playground. De zaal was uitverkocht. Het trio van Ramón Valle trad op in klassieke bezetting: piano, contrabas en drums. Het publiek genoot van zijn nieuwste composities: 12 nummers waarvan 11 door hemzelf geschreven zijn.

Ramón Valle legde het publiek van te voren uit dat het nieuwe album is geïnspireerd door de geboorte van zijn eerste kind Fabio en is gebaseerd op belangrijke veranderingen in zijn leven, zijn herinneringen aan zijn eigen kindertijd en de ervaring van het zien opgroeien van zijn eigen zoon. 
De titel van het album Playground verwijst naar deze ervaring van het spelen, creatieve vrijheid en het experimenteren gedurende het muzikale scheppingsproces

Lees Verder

Onderwerp: DANS, INTERVIEW

Maandag 07 December 2009 at 7:40 pm

DANSATELIERS: NIET HET DOEL MAAR DE WEG ER NAAR TOE

Amay Gale Dansateliers foto Hans Speekenbrink Amay Gale Dansateliers foto Hans Speekenbrink Amay Gale Dansateliers foto Hans Speekenbrink
Door Miranda Tabak met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

In 1993 gaf Amy Gale vorm aan het idee van een professionele danswerkplaats voor de talentvolle choreograaf: Dansateliers werd geboren. Een platform waar de ontwikkeling van de choreograaf centraal staat en zelfs ruimte is voor fouten en misstappen."Want fouten kun je beschouwen als kansen om te groeien", zegt Gale.

ONTWIKKELING
Dansateliers heeft zich in de loop der jaren geleidelijk gevormd tot wat het nu is. Op die manier werden incidentele workshops en open lessen voor de professionele danser vaste items op de agenda. Verder kwamen er verschillende projectvormen. Zo kunnen nieuwe dansmakers en Dansateliers gedurende twee weken met elkaar kennismaken in de zogeheten startprojecten. Een vervolg hierop zijn de werkplaatsprojecten waarbij de kennismaking verder wordt uitgediept. Daarnaast nodigt Dansateliers eens in de twee jaar een talentvolle choreograaf uit om deel te nemen aan een langer en intensiever project, het ateliertraject. Ook het publiek kan na afloop van een project het resultaat in de studio's komen bewonderen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, KLASSIEKE MUZIEK, MULTIMEDIA, MUZIEK, TIPS, VERWACHT

Vrijdag 04 December 2009 at 3:54 pm

12 December: Nieuwe Muziek bij Haagse 'Dag in de Branding', Editie G14

Sirene Orkest G14 festival poster Lunapark foto Jarko Aikens
Tip van Hans Speekenbrink (Klik beelden voor vergroting) 

Liefhebbers van avontuurlijke nieuwe muziek, kregen al een voorproefje bij De Wereld Draait Door. Daar konden zij al genieten van een van de leukste programmaonderdelen van editie G14, het Sirene Orkest. Maar liefst twaalf wonderbaarlijke sirenes en zes lawaaimachines, gebouwd in verschillende vormen en maten, vormen een orkest dat een bereik heeft van bas tot sopraan. Het Sirene Orkest is een muzikaal ensemble opgezet door De Veenfabriek naar aanleiding van een luidruchtig onderzoek van techniekfilosoof John Heymans. Tijdens Dag in de Branding speelt het orkest composities van Edgard Varèse, Bo Koek en Wouter Snoei en zal worden bewezen dat de sirene tot de categorie ‘muziekinstrumenten' behoort.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 02 December 2009 at 5:15 pm

CONTRABANDA FESTIVAL opent verpletterend met Nuria Manglano

Nuria Manglano foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Nuria Manglano foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het Contrabanda Festival is een bijzonder eigentijds festival met veel wereldmuziek, met name aparte cross-overs en hier en daar zelfs een vleugje jazz. Want in die categorie kun je de jonge Nederlandse jazzzangeres Caro Emerald toch wel neerzetten. Maar zij was niet de topper van de zaterdageditie in Paradiso op 28 november jl. Dat waren Zulú 9.30 en het project Cuba meets Flamenco van de Spaanse flamencozangeres/danseres Nuria ‘La Granaina' Manglano en de Cubaanse pianist Ramon Valle. Beiden wonen in Amsterdam. Hun samenwerking kan zonder meer een gouden combinatie worden genoemd.

Lees Verder