Onderwerp: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 21 Oktober 2014 at 5:39 pm

Flairck´s Lady is back en hoe!

Flairck foto Hans Frederiksen Flairck foto Hans Frederiksen Flairck foto Hans Frederiksen


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

In het eind van de jaren zeventig werd Nederland getrakteerd op een nieuwe stroming in de popmuziek, niet echt te vangen onder een noemer, er zat folk muziek doorheen, maar evenzo rock elementen, toch was het ook weer geen folkrock, het was veel meer dan dat en er was één groep die dit bracht FLAIRCK. Jarenlang waren ze razend populair, trokken uitverkochte zalen en toerden over de hele wereld. Echter met het vertrek van violiste Sylvia Houtzager, die al heel snel na de oprichting Judy Schomper had vervangen, werd het wat stiller rond Flairck. Het gemis aan de enorme uitstraling van Sylvia en haar virtuoze spel lagen daaraan zeker ten grondslag. Toch gaven Erik Visser en Peter Weekers niet op en met talloze musici werd onder de naam Flairck voort gegaan. Er verschenen vele  albums en heel veel tournees en toch was Flairck niet meer de Flairck van het eerste uur. Kwalitatief wel nog steeds op een ongekend niveau maar de uitstraling was veranderd. Het plaatje

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 20 Oktober 2014 at 5:34 pm

Dwaallicht van het Volk na ruim 30 jaar nog steeds meesterlijk

Het Dwaallicht foto Minke Kruijver Foto Jan Heijer Het Dwaallicht foto Minke Kruijver

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Eenendertig jaar geleden was “Dwaallicht” onder regie van Wanda Reisel een pakkende voorstelling speciaal voor scholieren van het middelbaar onderwijs. Toen de tournee destijds was afgelopen spraken Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver af, dat als ze ooit weer met twee zouden zijn, ze dit stuk zouden hernemen. Nu, in 2014, zijn ze weer met twee als “Het Volk” en spelen ze een lange theatertournee “Dwaallicht” naar de novelle “Het Dwaallicht” van Willem Elsschot, pseudoniem voor de Antwerpse schrijver Alfons de Ridder.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 20 Oktober 2014 at 12:41 am

BELLISSIMO

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot
Tekst Roland Huguenin en fotografie van Joke Schot (klik voor vergroten)

Kalm betreden drie muzikanten het podium. Met een vriendelijk handgebaar maant Gianmaria Testa het publiek tot stilte. “… Dames en heren… goedenavond;… …Welkom!…” Met een grijns gaat hij zitten en pakt zijn gitaar.
Akkoorden vloeien als kabbelend water door de zaal. Met zijn broze stem prevelt Testa zijn eerste tekst. Fluisterzacht proeft hij zijn eigen woorden zonder ze direct te kleuren. Het is meer aftasten en zacht masseren. Testa neemt je mee in zijn poëzie en dompelt je onder in zijn stemgeluid. Een stem van ongepolijste schoonheid.
Gianmaria Testa maakte een korte tour en gaf twee concerten in Nederland. Twee kansen om een singer-songwriter te ontmoeten die muziek weet terug te brengen tot essentie en eenvoud. Onder de titel ‘Men at work’ grijpt hij in dit concert terug op zijn hele oeuvre. In 2013 kwam onder dezelfde titel een dubbel-cd met live opnames uit.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 16 Oktober 2014 at 5:06 pm

Flamencogitarist Tomatito komt weer naar Nederland

Tomatito Photo Hans Speekenbrink Tomatito Photo Hans Speekenbrink Tomatito Photo Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Tomatito, een van de grootste flamencogitaristen van dit moment, komt weer naar Nederland, onder andere naar Paradiso waar hij een aantal jaar terug een onvergetelijk concert gaf. "Bij Tomatito is grote klasse nog een understatement," schreef ik toen.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 02 Oktober 2014 at 7:47 pm

Kick-off 40-jarig Bimhuis met Taksim Trio

Taksim Trio photo Hans Speekenbrink Taksim Trio photo Hans Speekenbrink Taksim Trio photo Hans Speekenbrink

Door Bas Springer met foto's van Hans Speekenbrink
(klik voor vergroting)

De eerste avond van het kick-off weekend, de opening van het 40-jarig Bimhuis-jubileumseizoen, werd afgesloten met een prachtig optreden van het Taksim Trio uit Istanbul. De drie virtuoze muzikanten van dit trio spelen betoverend mooie klanken op het grensvlak van traditionele Turkse muziek, folk, ambient, meditatieve en klassieke muziek.

Het perfect op elkaar ingespeelde Taksim Trio, bestaande uit de meesterklarinettist Hüsnü Senlendirici, baglamaspeler (langhalsluit) Ismail Tunçbilek, en Aytaç Dogan op kanun (citer), behoort  tot de absolute top van de Turkse en wereldmuziek.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Donderdag 02 Oktober 2014 at 7:34 pm

DREAMGIRLS IS ÉÉN GROOT SWINGEND FEEST

Foto Roy Beusker Foto Roy Beusker Foto Roy Beusker

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Nog voor er ook maar een stap voor een try out op het podium was gezet waren de eerste vijftigduizend kaarten al weg. Dreamgirls is hot en hoe. Na het zien van de première van deze swingende soul happening begreep ik ook direct waarom.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 02 Oktober 2014 at 4:01 pm

Moesson

Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Jongstleden zaterdag ging in de Leidse Schouwburg de Hummelinck Stuurman Toneelproductie “Moesson” naar een boek van Acteur/auteur Eric Schneider in première.

In de drie hoofdrollen zien we Bram van der Vlugt als Mees Stork, Kitty Courbois als Mw. Aronius en Thom Hoffman als haar zoon Ferdy.

Het toneelstuk gaat in de eerste plaats over een paar oude mensen die destijds in toenmalig Nederlands Indie een buitenechtelijke relatie hadden. Sinds zij weer in Holland wonen komen zij jaarlijks bijeen in het hotel van Mees Stork, aan de Hollandse Noordzeekust, om de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki te vieren. Die betekenden het einde van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands Indie.

Lees Verder