Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 29 Juli 2014 at 12:03 pm

Gent Jazz deel twee, bloedheet en prachtige ervaringen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. (klik foto's voor vergroting)

GentJazz 2014 © Christian Overdeput GentJazz 2014 © Christian Overdeput GentJazz 2014 © Christian Overdeput

Zoals bij velen bekend is deel 2 van Gent Jazz veelal pop en soul met linken naar de Jazz, zo kan het gebeuren dat je een avond ambient muziek luistert en er af en toe een link in aantreft die naar de Jazz neigt maar het kenmerkt deel 2 m.i. de laatste jaren dat waar deel 1 zich veel meer richt op de ware Jazz, deel 2 zoals gesteld meer pop, soul en andere aanverwante muziekstijlen biedt. Maar wel met muzikale verrassingen die mij ook deze editie weer mateloos geboeid hebben.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 22 Juli 2014 at 3:32 pm

NSJ 2014: Passie, plezier, en melancholie

Snarky Puppy foto Rosaria Macri Snarky Puppy foto Rosaria Macri Snarky Puppy foto Rosaria Macri

Tekst Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri

NSJ 2014 was ruim voor de datum uitverkocht. Velen hadden niet meer op tijd een kaartje kunnen bemachtigen en waren bedroefd. En ja terecht ze hebben veel gemist. In de 23 jaar dat ik NSJ bezoek heb ik nog nooit zoveel fantastische concerten gezien. Misschien kwam dit door de App waarmee je snel aan goed geschreven achtergrondinformatie over de muzikanten en muziek fragmenten kon komen om daarmee je eigen festival samen te stellen. Kom je met je gezin naar NSJ? Geen probleem, iedereen komt aan zijn trekken! Want wat viel er veel te kiezen en vooral te ontdekken.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Woensdag 16 Juli 2014 at 9:54 pm

GENT JAZZ 2014; DONKERE WOLKEN, KOSMISCHE REGEN EN ZONNIGE NOTEN

2014-07/hiromi_1.jpg De Concerttent 2014-07/joshua-redman-2.jpg

Bijlokesite, Gent - 12 & 13 juli 2014
Door Rene de Hilster met beeld van Jos L Knaepen en Bruno Bollaert

Gent Jazz 2014 werd geplaagd door dreigende luchten die het helaas niet alleen bij dreigen lieten en zo nu en dan een flinke plens wisten te lozen. Voor een buitenfestival niet meteen het meest fijne ingrediënt om er een succeseditie van te maken. Dit mocht echter de pret niet drukken want Gent Jazz blijft een bijzondere totaal beleving. Daarbij was het droog in de concerttent en was het overheerlijke Belgische bier goed op temperatuur. Last but not least waren er muzikanten geprogrammeerd die hun beste beentje voorzetten.

Ook figuurlijk lijken er donkere wolken boven de jazz te hangen. Een aantal grote namen op het festival had duidelijk afstand genomen van deze muzieksoort en zijn zich aan het ontwikkelen op een ander gebied. Zo was de headliner van zaterdagavond Dave Holland duidelijk bezig met een overgang naar een soort afro-rock. Hiertoe heeft hij de groep Prism opgericht. Deze groep bestaat naast Holland uit gitarist Kevin Eubanks (die van de Tonight Show), toetsenwonder Craig Taborn en drummer Eric Harland. Dat zijn niet de minste muzikanten, maar tot boeiende prestaties kwamen ze niet. Het eerste stuk van een hoop gereutel over één akkoord en nam meer dan half uur in beslag. Daarna volgde nog iets dat op dezelfde leest leek geschoeid en vervolgens was het tijd voor een rhythm and blues kraker. Jazz zei u…?

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CIRCUS EN SHOW, FESTIVAL, MUZIEK, STRAATTHEATER

Woensdag 09 Juli 2014 at 3:44 pm

Parade 2014: Als de Molen draait is de sfeer weer opperbest


Parade Rotterdam 2014 foto Rosaria Macri Parade poster 2014 Parade Rotterdam foto Erik van het Hof

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Elke zomer kijk ik er weer naar uit, De Parade het kermisachtige rondtrekkende theaterfestival. Sinds heugenis opent het festival dat ook de steden Den Haag, Utrecht en Amsterdam aandoet in Rotterdam. In het Museumpark naast Museum Boymans van Beuningen en tegenover het NAI worden de tenten opgetrokken en wordt iedere bezoeker weer een beetje warmer als de zweefmolen op het centrale festivalplein weer draait. Niet alleen kinderen maar talloze volwassenen draaiden ooit hun rondjes mee en lopen nu al dan niet met hun kroost altijd eerst even richting zweefmolen. Alsof het een bevestiging vormt van het bestaansrecht van de Parade.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Woensdag 02 Juli 2014 at 10:51 pm

The Rolling Stones, maar nu zonder de frontleden maar wel zo goed!

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie;  Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Met een vertraging van maar liefst 40 minuten, was dit toch mede een beetje een gevolg van arrogantie of lag het echt aan de files tussen Brussel en Schiedam, kwamen de heren van de Rolling Stones Touring band het podium van het Schiedams Theater aan de Schie op.

Niet alle drie der leden van deze selecte muzikanten die al jaren als muzikant in het collectief The Rolling Stones acteren, slechts Saxofonist Tim Ries en bassist Darryl Jones aangevuld met de Nederlandse sessie muzikanten Marcel Serierse, van het Metropole Orkest, op de drums en Martijn van Iterson, van het Jazz Orkest van het Concertgebouw, op gitaar. Een combi die na enkele minuten al klinkt alsof de heren al jaren samen toeren. Niets is minder waar er is slechts een korte samenwerkingsoefening aan vooraf gegaan en voor slechts een éénmalig concert in het Schiedams theater spelen ze samen.

Lees Verder