Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zondag 23 Februari 2014 at 08:38 am

`Voor Elkaar` is een heel mooie ingetogen en persoonlijke theaterproductie.

foto Ester Gebuis foto Ester Gebuis Foto Ester Gebuis

Door: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met foto's Ester Gebuis (klik voor vergroting)

Sinds begin januari van dit jaar reist Ernst Daniel Smid samen met zijn dochter Coosje door ons land met de hartverwarmende theatershow “Voor Elkaar”. Het is een mooie ambachtelijke, ingetogen en zeer persoonlijke voorstelling geworden. Een herontdekking van vader en dochter en omgekeerd. Maar ook een inkijkje in het leven van de mens Ernst Daniel Smid, in feite vanaf zijn vroege jeugd tot aan nu. Een show waarin Ernst zich kwetsbaar weet op te stellen en daarmee een mooie open inkijk biedt in zijn soms wel chaotische leven.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 14 Februari 2014 at 8:36 pm

Daisy Correia opent op eigen wijze de poorten naar de fado

Daisy Correia foto Hans Speekenbrink Daisy Correia foto Hans Speekenbrink Daisy Correia foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Nederlands/Portugese zangeres Daisy Correia bracht in september 2013 het album Fado do Norte uit. De zangeres begon in de Eduard Flipsezaal van de Rotterdamse Doelen net als op het album met Cigana do Norte (zigeunerin van het noorden). Do Norte slaat op het gegeven dat haar Portugese familie uit het noorden van het land komt, uit Trás-os-montes.

Op het album laat ze goed horen wat ze met haar stem kan. En dat doet ze ook live. Ze nam het publiek aan de hand naar Portugal, naar Lissabon uiteraard waar ze in een van de straten tussen het Rossio plein en de Taag elk jaar weer dezelfde jonge accordeonist ziet spelen. Ze bezingt hem in het door Tiago Machado geschreven Menino Acordeão. En ze vertelt een boeiend verhaal over haar overgrootvader uit Portugal die fado zong.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 05 Februari 2014 at 3:05 pm

Contrast en verbinding: Mozambique vs. Molukken, Neco Novellas vs. Julya Lo’ko

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Door Roland Hugenin met beeld van Joke Schot


‘De Uitdaging’ is een muzikaal concept van pianist/componist Thijs Borsten. Samen met bassist Xander Buvelot en drummer Arno van Nieuwenhuizen, begeleidt hij twee solisten. Het idee is om de uiteenlopende muzikale achtergronden van de gasten te verkennen en bij elkaar te brengen. Via vragen en opdrachten van Thijs, gaan zij met zichzelf en met elkaar de confrontatie aan. Daarin spelen persoonlijke ervaringen op het vlak van liefde, angst, heimwee, verdriet en dromen, een belangrijke rol. Uiteindelijk worden de muzikale genen in een duet vermengd tot een nieuw geluid, dat spontaan zal ontstaat.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 05 Februari 2014 at 2:37 pm

Afterparty

foto Ben van Duin foto Ben van Duin foto Ben van Duin

Door: Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P

Vijf jaar na zijn laatste toneelstuk, Hotel Atlantico, schrijft Frank Houtappels de tragikomische toneelvoorstelling “Afterparty”. Houtappels, eerder al verantwoordelijk voor successen als ’t Spaanse Schaep, Gooische Vrouwen en de film Chez Nous, laat met dit toneelstuk wederom zien te beschikken over de kwaliteiten die een goed toneelschrijver dient te hebben. Hij is een meester in de karakteropbouw en dit is precies waarin “Afterparty” uitblinkt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 05 Februari 2014 at 07:42 am

Niki Romijn nog boeiender dan voorheen.

foto Henk Jan Kamerbeek

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Sinds enige jaren volg ik de theateractiviteiten van de theatermaakster Niki Romijn. En het mag gezegd met stijgende verbazing. Deze sympathieke iele verschijning heeft zoveel in haar mars, dat elke productie mij steeds meer weet te boeien. Ze zong aanvankelijk bij diverse popbandjes, speelde in theaterproducties als "Adèle in Casablanca" en de musical “Cats”. Ze was het voorprogramma van Gilbert Bécaud, is een gevierd stemacteur en deed achtergrond vocalen voor o.a. Blondie en Randy Crawford. Zeker niet de eerste de beste zoals blijkt uit haar staat van dienst.

Na haar succesvolle solo voorstellingen “Roos van jou mond”, “Kate” en “Dial M for Man” staat ze nu in de theaters met haar programma “Bird” een prachtige en uiterst gedetailleerde muzikale voorstelling over het leven van de gezusters “Bird” met lichte nadruk op het bijzondere leven van Isabella Bird.

Lees Verder