Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 30 September 2011 at 1:56 pm

Roosbeef in Rotown, Rotterdam, de scheidslijn tussen gek en geniaal is vrij dun .

Door Thijs van Zundert met foto's van Erik van't Hof (klik op foto's voor vergroting)

Direct na het uitbrengen van de nieuwe CD, ‘Omdat ik dat wil' is Roosbeef begonnen met een clubtour. 24-09 stonden ze in Rotown, Rotterdam. Cultuurpodium.nl was erbij.

Bij het betreden van het podium begint Roosbeef direct met het spelen van nummers van de nieuwe plaat. Het derde nummer dat ze spelen is het subtiele ‘In het bos'. De uitverkochte zaal staat stil en ongeroerd te luisteren. Pas na 3 nummers richt Roos zich tot het publiek voor een welkomstwoord. Ze komt wat klungelig en ongemakkelijk over. Alsof dit haar eerste optreden ooit is. Daarom praat ze niet te veel en gaat ze door met waar ze goed in is: muziek maken.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 27 September 2011 at 11:29 am

When Harry met Sally mist de finesses

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P.

Toen ik hoorde dat "When Harry met Sally" in de Nederlandse theaters zou komen, keek ik er naar uit. Toen later bekend werd dat naast Daniel Boissevain als Harry, Isa Hoes de rol van Sally zou gaan vertolken werd ik zelfs enthousiast. Niet alleen dat Isa daarmee na een heel moeilijke periode weer terug zou keren op de planken, maar ook omdat dit twee geweldige acteurs zijn. Je moet dan als regisseur (Mette Bouhuijs) ook wel de plank flink misslaan om zo'n geweldig stuk met zulke goed ingevulde rollen tot dit uiterst magere produkt te maken. Waren mijn verwachtingen over deze relatiekomedie te hoog gespannen of ben ik zo'n azijnzeikerd geworden. Misschien allebei een beetje maar de overdadige jubeltoon die sommige mede scribenten aan de dag leggen kan ik zeker niet volgen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 26 September 2011 at 11:17 am

De Ingebeelde Zieke is Molière op z'n best.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Ik hoop voor een ieder die naar de voorstelling De Ingebeelde Zieke van de Utrechtse Spelen gaat kijken dat ze de mogelijkheid krijgen om de inleiding van regisseur Jos Thie te volgen. Thie in al zijn enthousiasme en bevlogenheid, zoals hij ook regisseert, verduidelijkt op geweldig inspirerende wijze het toneelstuk dat aanstonds bekeken gaat worden. Hij vertelt over de historie van dit toneelstuk, de musicalscore en alle mooie en interessante details waardoor je het toneelstuk op een andere wijze zult gaan bekijken. Het is een absolute verrijking de inleiding te volgen. Je zult dan nog meer genieten van deze werkelijk meesterlijke toneelproductie.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Zondag 18 September 2011 at 12:50 am

JEFF BALLARD TRIO FEAT. LIONEL LOUEKE & MIGUEL ZENON

2011-09/jeff_ballard.jpg 2011-09/lionel_loueke.jpg 2011-09/miguel_zenon.jpg
(klik op de foto's voor vergroting)

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium.nl / Jazzpodium.com

2 september 2011, Bimhuis, Amsterdam

Er staat een mooi nieuw seizoen op stapel in het Bimhuis. Een handig spoorboekje presenteert het voorlopige jaaroverzicht. De agenda wordt later verder ingevuld.
De act van deze avond is een belofte op zichzelf. Mentor Jeff Ballard kan rekenen op succes met Miguel Zenón en Lionel Loueke aan zijn zijde. Zijn drums staan centraal op het podium geposteerd en zijn gedecoreerd met koeiehuiden. Het geheel heeft wel wat weg van een batterij djembés. Zoals staat aangekondigd wordt het publiek onderworpen aan een muzikale wereldreis. De muziek zal niet alleen verrassen en verbazen, maar ook vragen oproepen. De contrasten zijn groot en variëren van intiem tot overweldigend en van concreet tot ongrijpbaar.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, NIEUWS, TONEEL

Maandag 12 September 2011 at 3:28 pm

Derwig en De Brauw winnen Toneelprijzen

Derwig en De Brauw

Zondagavond 11 september zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater de VSCD Toneelprijzen, de VSCD Mimeprijs, de VSCD Jeugdtheaterprijzen en de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 uitgereikt.  De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het afgelopen seizoen was voor Jacob Derwig. Hij ontving de Louis d’Or voor zijn rol in de Toneelgroep Amsterdam-voorstelling Kinderen van de Zon.
Elsie de Brauw werd uitgeroepen tot beste actrice van het afgelopen seizoen. Voor haar rol in het duet Gif ontving zij de Theo d’Or.


De Colombina voor beste vrouwelijk bijrol ging naar Lies Pauwels voor haar rol in Freetown van Dood Paard. De Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, ging naar Peter Bolhuis voor zijn rol in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, FESTIVAL, TIPS

Donderdag 08 September 2011 at 5:01 pm

Fringe Festival:Lancering: The World Fringe Alliance

Van de redactie

Vandaag is in het Compagniecafe in Amsterdam de World Fringe Alliance gelanceerd. Daarmee is het begin gemaakt van een internationale samenwerking tussen 8 verschillende Fringe Festivals. De bijeenkomst, met sprekers Josephine Burns (BOP Consulting, London) en Tony Lankester, (CEO Grahamstown National Arts Festival, ZA) vormt het startschot van een globale samenwerking op het gebied van sponsorwerving, kennisoverdracht en artistieke uitwisseling.

Lees Verder