Onderwerp: FESTIVAL, FUSION, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 29 Mei 2010 at 08:21 am

CHOC QUIB TOWN ZET RASA OP ZIJN KOP

Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Colombiaanse hiphopgroep Choc Quib Town (CQT) zette het Utrechtse Rasa op zijn kop met een aanstekelijke en opzwepende mix van Afro-Colombiaanse ritmes, hiphop, salsa, dancehall en funk. Het was het begin van een tournee langs festivals in onder andere Nederland en België. CQT bestaat uit rappers Tostao en Slow en zangeres/rapster Goyo Perea, live aangevuld met 2 gitaristen, een drummer en een percussionist.

Choc Quib Town is afkomstig van de Pacifische kust in het noordwesten van Colombia, niet ver van Panama. Choc staat voor Choco, de provincie waar de leden van CQT vandaan komen. De hoofdstad is Quibdo, hun woonplaats. Dat verklaart meteen de naam van de groep. Choco is een regio waar veel zwarte Colombianen wonen. Door de geïsoleerde ligging van het gebied is de Afro-Colombiaanse cultuur en muziek er goed bewaard gebleven. De beats van CQT zijn vooral gebaseerd op Afro-Colombiaanse ritmes.

Lees Verder

Onderwerp: FUSION, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 26 Mei 2010 at 12:21 pm

Vette Groove, Vette Grijns: The Mike Stern Band met Richard Bona in de Melkweg

Mike Stern foto door Rosaria Macri  Dave Weckl foto door Rosaria Macri  "Richard Bona foto door Rosaria Macri"

Geschreven door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri
.

19 mei trad de Mike Stern Band op in de Melkweg. De band bestond dit keer uit Mike Stern (gitaar), Richard Bona (bas), Dave Weckl (Drums), en Bob Malach (sax). Waarom heet zo'n verzameling jazz giganten 'de Mike Stern Band'. Mike Stern is 57 jaar en hoeft echt niet nog meer beroemde muzikanten te verzamelen voor zijn indrukwekkende  biografie.
Ik kan alleen speculeren over de reden. Mijn theorie is deze: Mike Stern doet  gewoon niets liever dan vaak, en lang muziek maken met de beste jazz muzikanten die hij zich kan permitteren.
Dat vind hij leuk, heel leuk!  En dat weten zijn fans ook.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 17 Mei 2010 at 6:03 pm

Amsterdam-Noord broedplaats van de Soul: Brown Hill

Brown Hill foto Hans Speekenbrink Brown Hill foto Hans Speekenbrink Brown Hill foto Hans Speekenbrink

Door Francis Broekhuijsen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zijn one-minute of fame optreden in De Wereld Draait Door zorgde voor een buzz op de sociale netwerksites Facebook en Twitter.  Ad-rem en 'streetwise' stond Brown Hill Mathijs van Nieuwkerk te woord, om vervolgens in de ene minuut die iedere artiest daar gegeven wordt, iedereen uit zijn stoel te blazen met zijn muziek.

Hij komt uit Amsterdam-Noord, won de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland en R'n B en Soul legende Patty Austin vergeleek zijn stem met Otis Redding en Bill Withers. Afgelopen vrijdag 14 mei stond Brown Hill met zijn tienkoppige band in de grote zaal van Paradiso, die nagenoeg uitverkocht was.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 16 Mei 2010 at 12:35 pm

As en passie: Flamenco in L/V

Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

In januari was het saxofonist Will Vinson die door het ijzige winterweer te laat was geland en een kwartier na de start van het optreden de Lantaren Venster zaal binnenkwam en direct aan de bak mocht met een solo. Vrijdag avond 14 mei werden Moraito Chico (gitaar), Fernando de la Morena (zang), "El Bo en Chicharo (Palmas) in hun muzikale ambities gedwarsboomd door de hete as van de Eyjafjallajokull vulkaan. Het viertal lande te laat op Schiphol en bovendien waren ook de koffers zoek. Dit betekende een late start van het concert, en dat de heren in hun reiskleding aan de bak moesten. De gemiddelde Spanjaard houdt wel van een flinke portie tragiek maar nu waren Spaanse bijnieren toch enigszins leeg geraakt.

Lees Verder

Onderwerp: FUSION, JAZZ, MULTIMEDIA

Zaterdag 15 Mei 2010 at 12:29 pm

L’Oeil de L’Elephant. Bijzondere symbiose tussen fotografie en muziek in Lanteren/Venster

Guy Le Querrec foto Hans Speekenbrink Guy Le Querrec (een hommage aan zijn stijl) foto Hans Speekenbrink Sclavis/Portal/Drouet/Texier/Le Querrec foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel en Hans Speekenbrink foto's Hans Speekenbrink en Guy Le Querrec/Magnum (klik voor vergroting)

In Lantaren/Venster te Rotterdam vond een bijzonder concert plaats rond de foto's van de Franse Magnum fotograaf Guy Le Querrec. Uitgevoerd door Franse jazzmusici Sclavis/Portal/Drouet/Texier, die zijn bijzondere choreografie van beelden op meesterlijke wijze versterkten.

In L'Oeil de l'Elephant vloeien fotografie en muziek samen via het oog van de olifant. Dit is het ultieme moment waarop het diafragma zich opent. Maar ook het moment waarop jazz en Afrika hun invloed doen gelden op het werk van Le Querrec. Dit wordt mooi duidelijk tijdens dit fotoconcert met Henri Texier (contrabas), Louis Sclavis (klarinet, basklarinet, sopraansaxofoon), Michel Portal (klarinet, basklarinet, saxofoon) en Cristophe Marguet (drums, percussie).

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, NIEUWS

Maandag 03 Mei 2010 at 10:27 pm

Sara Kroos wint Annie M.G Schmidtprijs met het lied Nachtkaravaan.

Sara Kroos, foto door Hans Speekenbrink

Sara Kroos foto Hans Speekenbrink (Klik voor vergroting)

Sara Kroos heeft op 25 april in Theater Bellevue in Amsterdam de Annie M.G. Schmidtprijs toegekend gekregen. Samen met tekstschrijver Arthur Japin en componist Martijn Breebaart kregen zij deze prijs voor hun lied Nachtkaravaan.
De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste Theaterlied. De makers van het winnende lied kregen de prijs uitgereikt door mevrouw Tineke Netelenbos, voorzitter van het Annie M.G. Schmidt Huis.

Lees Verder