Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 31 Juli 2013 at 07:54 am

4-Daags Sfinks Festival 2013 voor het eerst gratis!

Sfinks 2013 foto Hans Speekenbrink Sfinks 2013 foto Hans Speekenbrink Sfinks 2013 foto Hans Speekenbrink

Zaterdag door Bas Springer, met foto's van Charlie Crooijmans. Zondag door Rik van Boeckel, met foto's van Hans Speekenbrink (klik foto's voor vergroting)

De 33e editie van het Sfinks Festival was voor het eerst gratis. Het vond plaats van donderdag 25 tot en met zondag 28 juli in het bij Antwerpen gelegen plaatsje Boechout. Het Cultuurpodium team was zaterdag en zondag aanwezig, zaterdag onder slechte weersomstandigheden, zondag met mooi weer. Na optredens van het Tanzaniaanse Jagwa Music, de Congolese mix van soukous en salsa van Roberto Lemvo werd Sfinks afgesloten met een parodie op rock door The Clemens Perens Explosition. Het was opmerkelijk genoeg helemaal vol bij deze heavy rock in het Antwerps dialect. En dat als slot van een wereldmuziekfestival! 72.000 bezoekers trok Sfinks 2013 en dat was meer dan vorige jaren. Het feit dat het festival voor het eerst gratis was, had daar zeker mee te maken.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 25 Juli 2013 at 07:55 am

GENT JAZZ 2013 Deel Twee trekt vele bezoekers!

Avishai Cohen foto Hans Speekenbrink Trixie Whitley foto Hans Speekenbrink Jamie Cullum foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel en Jacques Nachtegaal met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

AVISHAI COHEN, JOSÉ JAMES, TRIXIE WHITLEY EN JAMIE CULLUM VORMDEN DE HOOGTEPUNTEN VAN GENTJAZZ DEEL TWEE

De 12e editie van Gent Jazz heeft zo'n 34.000 bezoekers naar de Bijlokesite getrokken. Het zomerse weer zorgde gecombineerd met de optredende artiesten voor een heerlijke festivalsfeer. De zaterdagavond met onder andere publiekslieveling Trixie Whitley, de Belgisch/Amerikaanse met haar roots in Gent, en festivalafsluiter Elvis Costello was volledig uitverkocht! Whitley's optreden was een van de hoogtepunten van het festival. Maar ook de optredens van José James, Avishai Cohen, Jamie Cullum en het pianoduo Bollani & Solal deden er niet voor onder. Volgens festivaldirecteur Bertrand Flamang betekende deze editie van Gent Jazz zelfs de definitieve doorbraak van Avishai Cohen!

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, WERELDMUZIEK

Donderdag 18 Juli 2013 at 12:14 pm

Concha Buika vol vuur en passie in uitverkocht Muziekgebouw aan ‘t IJ

Concha Buika photo Hans Speekenbrink Concha Buika photo Hans Speekenbrink Concha Buika photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Flamencozangeres Concha Buika heeft net een nieuw album uit: La Noche Más Larga. Ze presenteerde die deels in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Met verve, passie en haar karakteristieke hese stem kreeg ze het publiek in haar ban.

Buika's familie is afkomstig uit de voormalige Spaanse kolonie Equatoriaal Guinee, maar ze groeide op tussen de zigeuners op Mallorca. Daar leerde ze flamenco zingen. Die ze brengt met een Afrikaans temperament. Op haar albums maar zeker ook live. Met de geweldige Cubaanse pianist en de uiterst strakke Spaanse cajónspeler/percussionist Ramón Porrina laveerde ze behendig en ook heel vanzelfsprekend tussen flamenco, jazz en latin. Zeer gemakkelijk stapte ze in een handomdraai over van een flamencostuk naar een Cubaans ritme en liet ze de grenzen tussen flamenco en latin vervagen of transformeerde ze een nummer tot Afro-Flamenco.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Woensdag 17 Juli 2013 at 08:49 am

NSJ 2013: Het had geen mooier slot kunnen worden.

NSJ2013 foto Jacques Nachtegaal NSJ2013 foto Hans Speekenbrink NSJ2013 foto Rosaria Macri

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P Fotografie Rosaria Macri, Jacques Nachtegaal en Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De zondag van het NSJ is tevens de slotavond en voor dit jaar was het een avond vol van supersterren en old soldiers. Hoe het de organisatie toch steeds weer lukt is onbegrijpelijk voor mij, maar de keur aan artiesten is ieder jaar weer overweldigender. Op één avond o.a. Charlie Wilson, Marcus Miller, Bobby Womack, Ben Harper, Herbie Hancock, Joe Lovano, Ron Carter, Sting, Charles Bradley en Dionne Warwick maar natuurlijk ook het Metropole orkest, Jose James en Next Collective. Wat moet je in hemelsnaam kiezen, waar ga je heen. Het wordt je als bezoeker niet makkelijk gemaakt met zo'n geweldig affiche.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 16 Juli 2013 at 10:57 am

Echte Jazz is een groeiende minderheid op dag twee van Gentjazz 2013

Kurt Elling foto Hans Speekenbrink GentJazz2013 Dianna Krall foto Hans Speekenbrink

Door René de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Had dag 1 van Gent Jazz al bewezen dat het begrip Jazz de lading al lang niet meer dekt, op dag twee werd dit nog eens onderstreept. Wat er aan echte jazz te horen was bleef beperkt tot de Belgische bijdragen en ook Kurt Elling toonde zich nog een echte jazzzanger.

Zaterdag 13 juli waren de weergoden het festival wederom goed gezind, het festivalterrein werd beschenen door een lekker zonnetje. Dat weerhield Nicolas Thys niet om zijn set te beginnen met Tadd Dameron's ‘On A Misty Night'.. Dat stuk heeft eigenlijk altijd een link naar John Coltrane gehad en die werd versterkt door de aanwezigheid van Jeroen van Herzeele, een saxofonist die Coltrane in de genen lijkt te hebben. Verder op in de set kwam ook nog I Want To Talk About You voorbij, en dat is wederom een stuk dat vooral door Coltrane op de kaart is gezet. Het gelegenheidstrio speelde een bevlogen set en liet horen dat ook in Vlaanderen muzikanten van formaat rondlopen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Maandag 15 Juli 2013 at 10:47 am

NSJ 2013: Een boog die gespannen blijft en talloze verrassingen biedt.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, fotografie Rosaria Macri & Het Collectief N & P. (Klik voor vergroting)


Het is vol, tjokvol ik kan mij niet herinneren ooit zo´n drukke openingsavond van het North Sea Jazz festival te hebben meegemaakt. Niet vreemd want het programma dit jaar overtreft weer alle voorgaande edities, een keur aan topmusici en zoals bekend op het NSJ een aantal interessante muzikale samenwerkingen zoals het openingsconcert in de Amazonzaal waar Het Limburgs symfonie orkest haar laatste zwanenzang speelt, dank aan de rijkssubsidie afknijpers, samen met de Rotterdamse trompettist en Nederlandse Miles Davis, Eric Vloeimans en pianist Martin Fondse.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 14 Juli 2013 at 06:50 am

GentJazz 2013 gaat rustig van start.

Gentjazz 2013 foto Hans Speekenbrink Gentjazz 2013 foto Hans Speekenbrink Gentjazz 2013 foto Hans Speekenbrink

Door Rene de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (kik voor groter)


Het was grijs maar de temperatuur was aangenaam toen ik in Gent arriveerde tijdens de late namiddag op deze vrijdag 12 juli 2013. Niets wees erop dat enkele ogenblikken later een jazzfestival zou losbarsten. Op het plein voor het St Pieters station was het druk, maar dat waren de dagelijkse forensen die zich richting huis en haard spoeden. Wellicht om aldaar te gaan BBQ'en want daar was het perfect weer voor.

De omgeving rond het station is danig op de schop genomen zodat ik mij even moest oriënteren waar nu de Albertlaan was. Die kreeg ik al snel in het vizier en binnen 10 minuten stond ik in mijn ruime kamer (nummer 113) van het NH Gent St Pieters hotel. Na wat plichtplegingen zoals overhemden ophangen toog ik richting Bijloke om mijn Persbadge te halen en de sfeer op het festival te proeven.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Woensdag 10 Juli 2013 at 10:40 pm

NORTH SEA JAZZ OP JE MOBIEL

NSJ op je mobiel NSJ op je mobiel NSJ op je mobiel

Wil je tijdens het festival het programma raadplegen op je smartphone? Ga dan naar de mobiele NSJ website. Daar vind je de laatste informatie en actuele blokkenschema.

Ook kun je daar onze "on-festival app" downloaden op je telefoon zodat je ook gebruik kunt maken van het blokkenschema zonder dat je een dataverbinding hoeft te maken. Ga met je smartphone naar www.northseajazz.com en volg de instructies.

Onderwerp: THEATER, CABARET, CIRCUS EN SHOW, DANS, FESTIVAL, MUZIEK

Maandag 08 Juli 2013 at 9:55 pm

De Parade is al volop op stoom.

De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot De Parade foto collectief N&P

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, Fotografie Joke Schot en N&P (klik voor vergroting)


Natuurlijk was het weer een paar dagen noodweer, dat zijn we in Rotterdam met de Parade bijna gewend. Jammer dat daardoor enkele voorstellingen geen doorgang kregen maar eenmaal op stoom liep de Parade, ook in nat Rotterdam, als een trein. Overigens zelfs als de regen met bakken naar beneden komt is er altijd gezelligheid in de tenten te vinden zoals tijdens het optreden van De Doopgezinde Gemeente waarbij in Poncho's gehulde bezoekers in de regen in polonaise door de plassen liepen.
Na de opening, was het eerste Rotterdamse weekend, m.u.v. het programma, geen succes. Toch scoorde bijvoorbeeld Dominee Gremdaat continue uitverkocht. En terecht want het bijna 3 kwartier durende betoog van Paul Haenen als de warmhartige zielenroerder in "Dominee Gremdaat brengt vreugde", was geweldig. Hij was weer ouderwets op dreef. En dan te bedenken dat deze creatie van Haenen al heel wat jaren meegaat en nog steeds niet verveelt.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Zaterdag 06 Juli 2013 at 05:20 am

Dulce Pontes viert 25-jarig jubileum in het Concertgebouw

Dulce Pontes foto Hans Speekenbrink Dulce Pontes foto Hans Speekenbrink Dulce Pontes foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

11 juli treedt de Portugese zangeres Dulce Pontes op in het Concertgebouw, dit ter gelegenheid van haar 25 jaar in muziek . In 2010 trad ze op in Carré tijdens een optreden waarin ze bewees muzikale grenzen te overschrijden: van fado naar Portugese folklore, Piazzola's tango en Arabisch getinte muziek. In 2009 bracht ze de dubbel-CD Momentos uit met onder andere haar grote hit Canção do Mar.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 03 Juli 2013 at 06:46 am

25 jaar Afrikafestival Hertme Het minst pretentieuze en meest sympathieke festival van Nederland

Hertme 25 jaar jubileumboek

Door Pieter Franssen
(Het Afrikafestival vindt wederom komend weekend plaats in Hertme 6 en 7 juli 2013)


Het kleinschalige, al 25 jaar door louter vrijwilligers gerunde Afrikafestival in Hertme viert dit jubileum met een kleurrijk boek. Even kleurrijk als de lange reeks van talentvolle, vaak nog onbekende artiesten, die vanaf dat ene podium in het prachtige, ooit voor passiespelen ontworpen openluchttheater hun Afrikaanse spirit(s) loslieten op het enthousiaste, goedgehumeurde publiek. Keer op keer verleidden opkomende talenten als de dansende zangeressen Fatoumata Diawara, Lura, Dobet Gnahore en Sia Tolno het publiek tot een bijna bezeten vorm van massale dans. De eerste die dat voor elkaar kreeg was de Keniase groep Simba Waniyka in 1991. 25 jaar Afrikafestival is vooral een boek vol persoonlijke 'Hertme'-verhalen geworden.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 01 Juli 2013 at 08:39 am

Patti Smith heeft nog steeds de kracht er voor.

Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met foto's van Joke Schot


In de vorige eeuw werd ze de grootmoeder van de Punk genoemd, m.i. te beperkt want Patti Smith was meer, veel meer. En nog steeds is zij still goin'strong. Onlangs was zij voor twee concerten in Nederland beiden waren in het stampvol uitverkochte Paradiso aan de Amsterdamse Weteringschans en het werden twee gedenkwaardige avonden.

Lees Verder