Categorie: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 14 Januari 2010 at 9:10 pm

VPRO/BOY EDGAR PRIJS 2010 VOOR ANTON GOUDSMIT

Aton Goudsmit Boy Edgar Prijs foto Hans Speekenbrink Aton Goudsmit Boy Edgar Prijs foto Hans Speekenbrink Aton Goudsmit Boy Edgar Prijs foto Hans Speekenbrink

Persberich met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 is toegekend aan gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500,-.

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 wordt maandag 26 april 2010 uitgereikt tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis te Amsterdam.
VPRO radio zendt de prijsuitreiking (van 20:00 t/m 24:00 uur) live uit op Radio 6 én als videocast op het internet: http://vprojazzlive.radio6.nl.
Van mei 2010 t/m 16 januari 2011 maakt Anton Goudsmit een landelijke tournee met zijn band The Ploctones.

Uit het juryrapport:
“De jury is tot haar besluit gekomen op grond van de waardering die zij heeft voor het aanstekelijke, humorvolle en altijd onvoorspelbare karakter van [zijn] muziek.”

“Of het nu om jongeren dan wel wat oudere luisteraars gaat, Anton weet ze altijd aan zich te binden. Een musicus die in de meest uiteenlopende muzikale situaties creatieve bijdragen levert en tegelijkertijd zichzelf blijft: herkenbaar, energiek en inventief.”

“Hij is veelzijdig: beweegt zich muzikaal tussen popmuziek, jazzmuziek, kamerjazz, geïmproviseerde muziek en ‘groovende’ funk.”
“Een echte ‘bandjesman’ - en dat wil zeggen dat hij precies aanvoelt waar het in de jazz & improvisatiemuziek over gaat (of zou moeten gaan), namelijk SAMEN spelen, waarbij samenspel en inventiviteit tussen groepsleden belangrijker zijn dan het spel van een solist.”

De jury bestond uit:
Frank van Berkel (programmeur Jazz International Rotterdam)
Simon Korteweg (jazzcriticus)
Joop Mutsaers (programmeur Jazz in Arnhem)
Ton Ouwehand (recensent voor o.a. Tubantia, Jazzism)
Vera Vingerhoeds (programmamaker jazz, VPRO radio)

De toekenning van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 vindt plaats onder auspiciën van de VPRO en Muziek Centrum Nederland, het kennis- en promotiecentrum voor de professionele Nederlandse muziekwereld.

Uitgebreide informatie over de VPRO/Boy Edgar Prijs is te vinden op www.vproboyedgarprijs.nl en http://vprojazzlive.radio6.nl.

Meer informatie over Anton Goudsmit is te vinden op www.myspace.com/antongoudsmit en op www.ploctones.com.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.