Categorie: JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 16 Januari 2010 at 8:10 pm

KYTEMAN'S HIPHOP ORKEST wint PopPrijs 2009

Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink

Persbericht met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Kyteman‚s Hiphop Orkest is de winnaar geworden van de Popprijs 2009. Orkestleider en muzikaal brein Colin Benders nam de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay, op zaterdag 16 januari tijdens Noorderslag in ontvangst. De uitreiking was live te horen op 3FM en te zien op Nederland 3.
De jury van de Popprijs 2009 verklaarde eensgezind te zijn in haar oordeel. Ze was diep onder de indruk van de concerten van Kyteman's Hiphop Orkest en waardeerde het hiphoporkest om haar ‘authenticiteit, bron van inspiratie en eigenzinnigheid'.

Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink

De Popprijs wordt sinds 1986 uitgereikt. Het is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag in Groningen. Het geldbedrag van 10.000 euro wordt ter beschikking gesteld door Buma Cultuur en SENA Performers. De Popprijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van SENA Performers.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.

Vorig jaar viel de prijs De Dijk ten deel. Andere Popprijswinnaars zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scene (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tiësto (2002), Bløf (2003), Ali B (2004), Within Temptation (2005), Spinvis (2006) en Armin van Buuren (2007).

De jury bestond dit jaar uit: Guus Bleyerveld (BV Pop), Johan Gijsen (Tivoli), Ben Houdijk (Radio 3FM), Gijsbert Kamer (De Volkskrant / VPRO), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Peter Sikkema (Oosterpoort / EuroSonic Noorderslag), Gert van Veen (ID&T). Juryvoorzitter was Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem).

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Juryrapport Popprijs 2009

Het vaststellen van welke band of artiest de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek van het afgelopen jaar was ook dit jaar weer de opdracht waarmee de jury van de Popprijs 2009 de vergadering inging.
Ieder jaar leidt dat tot discussies waarin diverse afwegingen naar voren komen. Moet de prijs gaan naar diegene die de meeste platen verkocht heeft, het meest in de media verscheen of naar wie gewoon de mooiste muziek heeft gemaakt. Moet de jury op zoek gaan naar nieuw talent, of mogen ook veteranen meedingen naar de prestigieuze Popprijs.

En hoe belangrijk is het buitenland eigenlijk in de afweging. Ieder jaar zijn er toch wel namen waar iedereen zich in kan vinden. Hetzij omdat een band of artiest Nederland in het buitenland op de kaart heeft gezet of omdat ze in eigen land een buitengewone prestatie hebben geleverd.

De Popprijs is noch een oeuvre prijs noch een aanmoedigingsprijs, zo stelt de jury ieder jaar voor de beraadslagingen weer vast. Maar het afwegen van criteria die de doorslag moeten geven, is daarmee nog niet per definitie eenvoudig geworden.

Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink 

Een enkele keer lijkt er echter niet gewogen te hoeven worden. Discussie is niet nodig, de drie namen waarmee de afzonderlijke juryleden de vergadering ingaan bevat er dan twee slechts voor de vorm. De nummer 1 staat eigenlijk wel vast.

Zo'n jaar was 2009. De winnaar van de Popprijs begon hun zegetocht precies een jaar geleden hier op Noorderslag in de Kleine Zaal van de Oosterpoort in Groningen. De pers was gelijk om. Zo'n rijke muzikale show gebaseerd op hiphop en uitweidend naar funk, reggae, jazz en pop, dat smaakte naar meer. En er kwam meer.
Concerten in het land raakten in een mum van tijd uitverkocht, iedereen wilde de band hebben. Alle belangrijke festivals deden een beroep op de in Utrecht aan het brein van Colin Benders ontsproten band. En waar de meer dan twintig muzikanten en rappers ook optraden, iedereen raakte in euforie.

Van Pinkpop tot North Sea Jazz en van Oerol tot Lowlands speelden ze lang en breed gevestigde namen uit het internationale popaanbod naar huis. Er leek geen maat op te staan. Waar hadden we dit eerder gezien?

Nergens, want ook dat is het bijzondere van de winnaar van de Popprijs 2009, ze doen alles anders dan je zou verwachten. Hun plaat The Hermit Sessions namen ze op zonder bemoeienis van grote platenlabels, en optreden anders dan met complete bezetting, bleek onbespreekbaar.

Dit jaar heeft deze band bewezen dat je als muzikant je doel kunt bereiken zonder hulp van buiten, en dat je ook niet te voorzichtig hoeft te zijn in het kaderen van je ambities. Colin Benders had iets groots in zijn hoofd en formeerde een compleet orkest om zich heen. Gekkenwerk, zou iedereen zeggen die al langer in de popindustrie meedraait. Maar Benders joeg zijn eigen droom achterna en niet die van de mensen om hem heen.

En zie het resultaat. Het jaar dat voor zijn orkest begon op Noorderslag en op 11 december eindigde in een kokende, lang van te voren uitverkochte Heineken Music Hall krijgt nu nog een beloning. Nooit eerder ging de Popprijs naar zo'n groot gezelschap. Want hoezeer de jury van de Popprijs zich ook bewust is van het feit dat zo'n immens gezelschap slechts geleid kan worden door een man, is het toch het complete collectief dat hier bekroond wordt.

De jury was, net als het publiek dat de band van jong tot oud aan zich wist te binden, diep onder de indruk van de concerten. Het spelplezier spatte van het podium af, een betere aanmoediging aan de toeschouwer zelf muziek te gaan maken is nauwelijks denkbaar.

Authenticiteit, bron van inspiratie, eigenzinnigheid en natuurlijk succes: aan deze en nog veel meer belangrijke criteria voldoet de nieuwe winnaar volledig.
De logische winnaar van de Popprijs 2009 heet daarom Kyteman's Hiphop Orkest.

Wat de toekomst van Kyteman met of zonder zijn orkest ook zal bieden, de grootse prestaties van Kyteman's Hiphop Orkest zullen popminnend Nederland nog lang heugen en tot in de lengte der dagen als hoogtepunt van 2009 worden beschouwd.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.