Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 29 April 2010 at 12:11 pm

De Gemeenschap met een geraffineerde en transparante 'Jij en ik'

Foto Sanne Peper Foto Sanne Peper Foto Sanne Peper

Door Sarah Ringoet met foto's van Sanne Peper (klik voor vergroting)

Een solitaire en eigenzinnige zanger(Hans Zilver) wordt gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Een ervaren collega-musicus (Bill van Dijk), die zelf ooit ook Songfestivaldeelnemer is geweest, treedt op als zijn coach en mentor. De muzikale opvattingen van de eigenzinnige zanger en zijn coach/mentor lopen sterk uiteen. Toch delen ze dezelfde droom: met een prachtig lied alle conventies overschrijden en tot in de harten van een miljoenenpubliek doordringen. De wankele vrede wordt op de proef gesteld door de verschijning van een achtergrondzangeres annex showdanspasjesmaakster (Reineke Jonker)

De tekst van Rob de Graaf is rijk aan beeld, mooi van taal en ludiek. De spelers slagen er stuk voor stuk in de rollen, die hun op het lijf geschreven zijn, met voldoende afstand van zichzelf en gepaste theatraliteit tot leven te brengen.

Jij en ik is een voorstelling die je door de tekstuele zuiverheid en gespeelde gedrevenheid al vrij snel meeneemt.
De binnenkomst van Reineke Jonker tilt de voorstelling naar een hoger plan.
Met haar nuchtere directheid en haar scherpe artistieke inzichten en met de vrouwelijke aantrekkingskracht die ze op beide zangers uitoefent geef ze op een geraffineerde en transparante manier een dynamische wending aan het stuk. Jij en ik is een poging om voor de zoveelste keer ergens tot het einde in te geloven.
Dit enthousiasme genereert een kwetsbaarheid die in de voorstelling voor een intrigerend evenwicht zorgt en het publiek toegang tot een wereld vol van dromen, teleurstelling, ambitie en weerbaarheid biedt.

De Gemeenschap website
Spel: Bill van Dijk, Hans Zilver en Reineke Jonker
Tekst: Rob de Graaf
Regie: Roy Peters
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.