Categorie: DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 16 Mei 2010 at 12:35 pm

As en passie: Flamenco in L/V

Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

In januari was het saxofonist Will Vinson die door het ijzige winterweer te laat was geland en een kwartier na de start van het optreden de Lantaren Venster zaal binnenkwam en direct aan de bak mocht met een solo. Vrijdag avond 14 mei werden Moraito Chico (gitaar), Fernando de la Morena (zang), "El Bo en Chicharo (Palmas) in hun muzikale ambities gedwarsboomd door de hete as van de Eyjafjallajokull vulkaan. Het viertal lande te laat op Schiphol en bovendien waren ook de koffers zoek. Dit betekende een late start van het concert, en dat de heren in hun reiskleding aan de bak moesten. De gemiddelde Spanjaard houdt wel van een flinke portie tragiek maar nu waren Spaanse bijnieren toch enigszins leeg geraakt.

Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri

 Moraito zag er aanmerkelijk minder verzorgd uit dan op alle foto's die op internet van hem te zien zijn. Toch was hij degene van het viertal die het minst last leek te hebben van de valse start. Loep zuiver strak vlammend flamenco gitaar spel met passie. Elke noot raak en afgewerkt, een meester en een genot om naar te kijken. Fernando de la Morena als ‘cantor' kon het hem aangedane onrecht niet echt van zich afschudden.

Een indrukwekkende stem maar toch met minder vuur dan van de Eyjafjallajokull vulkaan. De rol van de beide ‘Palmas' had blijkbaar tijdens de soundcheck nader gedefinieerd moeten worden. De beide heren kwamen er helaas weinig aan te pas en keken regelmatig vertwijfeld om zich heen. Hun witte gympen maakten duidelijk een ander geluid dan de macho laarsjes met hakken in de zoekgeraakte koffers gedaan zouden hebben.

Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri Moraito Chico Fernando foto Rosaria Macri

Na een optreden van nog geen uur vond ‘de la Morena' het wel genoeg. Moraito wist nog twee korte toegiften van de cantor los te peuteren. Hierop mochten de beide Palmas nog even hun danskunsten laten zien. Van het door hen gesproken Spaans tijdens het optreden begreep ik dat er enkele grapjes gemaakt werkten over de zoekgeraakte koffers. In gedachten waren de heren tijdens het optreden met hun gedachten duidelijk nog in de bagagehal van Schiphol. En om daar nou veel passie uit te halen was voor dit flamenco viertal duidelijk te veel gevraagd. Terwijl ik dit schrijf luister ik naar de door mijn na het optreden gekochte CD Morao morao van Moraito. Daar komt hij duidelijk beter uit de verf.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.