Categorie: FUSION, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 26 Mei 2010 at 12:21 pm

Vette Groove, Vette Grijns: The Mike Stern Band met Richard Bona in de Melkweg

Mike Stern foto door Rosaria Macri  Dave Weckl foto door Rosaria Macri  "Richard Bona foto door Rosaria Macri"

Geschreven door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri
.

19 mei trad de Mike Stern Band op in de Melkweg. De band bestond dit keer uit Mike Stern (gitaar), Richard Bona (bas), Dave Weckl (Drums), en Bob Malach (sax). Waarom heet zo'n verzameling jazz giganten 'de Mike Stern Band'. Mike Stern is 57 jaar en hoeft echt niet nog meer beroemde muzikanten te verzamelen voor zijn indrukwekkende  biografie.
Ik kan alleen speculeren over de reden. Mijn theorie is deze: Mike Stern doet  gewoon niets liever dan vaak, en lang muziek maken met de beste jazz muzikanten die hij zich kan permitteren.
Dat vind hij leuk, heel leuk!  En dat weten zijn fans ook.

Het optreden in de Melkweg was ook nu weer een feest voor het publiek en vooral voor Mike Stern. Een avond Fusion Jazz van het hoogste niveau. De gitaar adepten stonden aan de linker kant (voor de kijkers) zich te vergapen aan het razendsnelle energieke gitaar spel van Mike Stern. De drum adepten stonden in het midden om de niet te volgen kunsten van drum held Dave Weckl te doorgronden. De bas adepten stonden zich aan de rechter kant zich te verwonderen aan  de moeiteloze batterij ghost notes waarmee Richard Bona zijn meeslepende groove opbouwt.

Mike Stern foto door Rosaria Macri  Richard Bona foto door Rosaria Macri  Bob Malach foto door Rosaria Macri

Bob Malach oogde wat vermoeid en was tevreden met een meer ondersteunende rol waarbij hij spaarzame gaten opvulde met mooie sax lijnen waarna hij zich weer bescheiden naar de achtergrond terug trok. De energie waarmee Mike stern speelt is aanstekelijk. Na een spetterend optreden van 1 ½ uur boog hij zich voorover om naar wat ik dacht het laatste nummer aan te kondigen. 'We are going to have a short brake..... in which I will selll en sign cdeeeeessss'. Met het zelfde enthousiasme waarmee hij speelde ging hij vervolgens zijn nieuwe CD 'Big Neighborhood'  verkopen.  Zijn 'brake' was uiteindelijk niet langer dan 5 minuten. Daarna ging het concert op onverminderde kracht verder om de volledige CD ten gehore te brengen. Het samenspel tussen Stern en Bona was soepel waarbij ze elkaar veelvuldig uitdaagde met fragmenten uit de seventies (Jimi Hendrix). Richard Bona liet Mike Stern met zijn onnavolgbare licks en muzikale grappen en grollen regelmatig van oor tot oor grijnzen. Voor Mike Stern is elke verrassing een feest. Waarschijnlijk konden die twee hun feestelijke gang gaan omdat Weckl met zijn subtiele sprankelende drumwerk de boel solide bij elkaar hield.

 Mike stern foto door Rosaria Macri  Dave Weckl foto door Rosaria Macri  Richard Bona foto door Rosaria Macri

De solos van Richard Bona waren ronduit prachtig. Hij vertelde hele Afrikaanse verhalen met veel emoties en een duidelijke verhaallijn. Die verhaallijn was tijdens de 10 minuten lange gitaarsolo van Stern ondersteund door minimaal handgetrommel van Weckl moeilijker te volgen. Maar dat kon de gitaar adepten aan de linkerzijde niets schelen. Die stonden met open mond van verbazing te genieten van het gitaar vuurwerk. Het trommelen met de hand van Weckl was een soort  rustmoment voor hij zijn kunsten liet zien. Niet gestoord door de afleidingen van Stern en Bona gaf hij ook een daverende solo waarna ook hij vet ging grijnzen. Na 3 ½ uur kwam met de toegift 'Chatter' het feest ten einde.  Maar niet voor Mike... cdeesssss, want ja de bezetting van de 'Mike Stern Band' is denk ik niet goedkoop. De CD? Wat kan er mis gaan met zo'n bezetting? 20 mei ging de band al door naar Oslo op naar het volgende feestje.

Voor meer informatie hier is de website.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.