Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 08 November 2010 at 3:04 pm

Ramon Valle gaat zijn eigen weg.

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Omar Rodríguez Calvo foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink

Door Paul op den Kamp met foto's van  Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Cafe Thembi in Maastricht biedt al enige tijd ruimte voor concerten. Het is de plek voor jazzliefhebbers in Limburg. Afgelopen tijd gaven bijvoorbeeld Corrie van Binsbergen en Mike del Ferro er concerten. Cafe Thembi is hier mee hét Limburgse jazzpodium. Zondag 24 oktober gaf Ramon Valle er met zijn trio een concert. Zelf speelde hij piano, Omar Roderiques Vallo op Bas en Owen Hart Jr achter de drums. In 2009 namen ze in deze bezetting het album 'Playground' op. Cafe Thembi is geen grote zaal, wel intiem en sfeervol. Welke plaats je kiest, het podium en de muzikanten zijn goed zichtbaar. Ramon Valle zat vooraf het concert tussen het publiek, en voerde een gesprek met iedereen die hem aansprak. Ramon Valle groeide op in Cuba, hij volgde daar het conservatorium. In de jaren 80, en vroege jaren 90 maakte hij naam in de Zuid Amerikaanse jazzscene. In die periode maakte hij in Europa zijn debuut, in 1998 kwam hier wonen. In 2001 speelde hij voor de eerste keer op North Sea Jazz. In 2003 speelde hij hier weer, toen samen met trompettist Roy Hargrove. In hetzelfde jaar maakte hij op uitnodiging van de gemeente Amsterdam de compositie 'Mixed Up Mokum'. Op zijn album 'Fabulas' werkte hij ook samen met trompettist Eric Vloeimans.

Als je deze muziek niet kent  maar wel een Jazz liefhebber bent, denk dan aan Herbie Hancock ten tijde van de albums 'Maiden Voyage' en Emperian Isles'. Keith Jarret en Chick Corea klinken ook door in de muziek van Ramon Valle. Toch zijn dit invloeden, Ramon Valle gaat zijn eigen weg. Het Trio werd door de eigenaar van Cafe Thembi geïntroduceerd.

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Owen Hart jr. foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink

Hierna begon het concert. De muziek varieerde enorm. Het intro van het eerste stuk deed bijvoorbeeld denken aan Herbie Hancock. Hierin wisselde snelle en minder snelle improvisaties zich af. Ramon Valle introduceerde de ballad, getiteld 'Fabio' door te vertellen over het thema van de cd 'Playground'. Het vaderschap en de liefde staan hierop centraal. Omar Roderiques trok door middel van een mooie bassolo de aandacht naar zich toe. Na vijf stukken volgde er een korte pauze. Aan het begin van de tweede set speelde Ramon een intro, dat mij deed denken aan Moondance van Van Morrison. Het was een vrolijk nummer, met een typische Zuid-Amerikaanse melodie lijn. Het werd afgesloten met een uitstekende bassolo. Ramon Valle introduceerde het volgende stuk, door te vertellen dat het trio de grenzen van haar kunnen ging opzoeken. Dit lieten ze goed merken, in een compositie die begon als flarden muziek; maar steeds meer samenhang kreeg. Mooi te merken, dat hoe experimenteel  het ook wordt; de muziek blijft swingend. De compositie 5 Sisters werd geïntroduceerd, door een verhaal dat Ramon vertelde over zijn zussen. Zij vroegen hem altijd, om tijdens concerten een stuk aan een van hen op te dragen. Hij vertelde daarom het volgende stuk op te dragen aan hun alle vijf! Er volgde een compositie die erg leek op Cantaloupe Island van Herbie Hancock. Ramon Valle speelde een razendsnelle improvisatie op de piano. Het publiek was helemaal overtuigden enthousiast. De muzikanten kregen een welverdiende staande ovatie. Een toegift volgde door het spelen van een ballad. Ramon Valle gaf samen met zijn trio een prachtig concert. Hij zou niet hebben misstaan op het Mecc Jazz festival, dat volgende week in Maastricht plaats vindt.

 Voor meer in formatie over Ramon Valle klik HIER

 

 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.