Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 08 November 2010 at 10:34 pm

Tim Akkerman is nog even zoekende.

Tim Akkerman foto Thomas van Beek Tim Akkerman on Tour Tim Akkerman foto Thomas van Beek
Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.
Foto's vanThomas van Beek (klik voor vergroting)

Hij zat op rozen, kon fluitend met twee vingers in zijn neus nog jaren door bij Di-Rect, maar besloot toch de keuze te maken om solo te gaan. Het duurde meer dan een jaar voor hij zijn plannen verder had uitgewerkt en onlangs ging zijn theatertournee in première in Diligentia in Den Haag. Maar of Tim en zijn band er echt helemaal klaar voor zijn betwijfel ik ten sterkste.
In een tjokvol uitverkochte zaal met vanzelfsprekend veel vrienden, bekenden en familie toonde Tim Akkerman eens en temeer aan waarom Di-Rect zo succesvol was. Akkerman is een geweldige frontman. Dat bewijst hij ook met zijn nieuwe band. Muzikaal zit het allemaal best goed. Akkerman heeft een geweldige stem waar hij heel veel mee kan, hoewel hij soms ook net iets te veel wil. Zo moet hij zich niet wagen aan 'Fire' van Bruce Springsteen, maar daartegenover staat dat 'Mrs. Robinson' van Simon and Garfunkel hem op het lijf geschreven lijkt vooral dankzij de geweldige vocalen die gitarist Matthias van Beek toevoegt. Niet alleen op gitaar is hij een sterk bepalende factor in het geheel, tevens als tweede stem maakt van Beek de Tim Akkerman band tot een sterke formule. Niet alleen van Beek maar ook Micha Porte (Drums), Jens Dreijer (bas) en bovenal Kevin van Genderen op toetsen zorgen voor een sterk en hecht geheel.

Toch vrees ik dat de tournee te vroeg komt. Er is namelijk nog niets om de tour aan op te hangen. Over het algemeen gaat men touren zodra er een nieuw album is, maar Tim zijn album laat nog enige tijd op zich wachten. Dat is jammer, heel jammer, want nu verkoopt de merchandise eigenlijk alleen gebakken lucht in de vorm van de tourposter voor het belachelijke bedrag van 3 euro voor het kleine formaat en maar liefst 7 euro voor de grote poster. Wel krijgt elke bezoeker een voucher waarmee enkele weken na het concert van je bezoek een nummer van dat bewuste concert gedownload kan worden. Niets nieuws onder de zon overigens, Acda en De Munnik deden dit al eerder.
De vraag rijst dan ook waarom is Akkerman nu al met zijn tour begonnen. Temeer omdat theaterpubliek veel kritischer is dan de bezoekers van popzalen. En daar zit voor Tim nou juist de grootste valkuil. Tim zijn stageperformance is in popzalen acceptabel maar voor het theater beneden niveau. Natuurlijk heb je daar een regisseur voor, maar de regisseur die Tim hierin terzijde moet staan, Jan-Hein Sloesen, faalt volledig. Het grapje om een postertje cadeau te doen aan een bezoeker die raadt van welke artiest een door Tim gespeelde cover is, gaat een keer goed en een tweede keer is het nog te pruimen, maar de derde keer dat Tim daarvoor, te lang, de zaal in gaat wordt het vervelend. Ook de tussenliggende praatjes voldoen niet aan de eisen van het redelijk verwende theaterpubliek, daar moet heel goed over nagedacht worden. Hetzelfde geldt voor het gekozen materiaal van Tim's favorieten. Don McClean's 'Vincent' wordt te nerveus gebracht en valt Tim door de mand, Echter als Tim zich waagt aan Pink Floyd ontroert hij zelfs, zo goed. Dat geldt ook voor zijn vertolkingen van materiaal van Bill Withers en Sting, die worden bijzonder sterk uitgevoerd, maar zitten we daar echt op te wachten als we te maken hebben met een begenadigd singer/songwriter die Tim Akkerman ontegenzeggelijk is. Het publiek wil zijn materiaal horen want daar is hij toch het allerbest in. Als Tim met een echte theaterregisseur in zee zou gaan en er ook heel goed wordt nagedacht over de opbouw en met name het slot van het concert, dan kan het een heel mooie en succesvolle tournee worden, maar nu is Tim als een dolende zoekend naar zijn nieuwe stijl. Over een paar maanden moeten we nog maar eens gaan kijken, dan moet de show er echt helemaal staan en is er na afloop mogelijk ook een album te koop. Daar kijk ik naar uit.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.