Categorie: THEATER, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK

Woensdag 22 December 2010 at 09:49 am

Winters Binnen: Een uniek 'Amsterdam Noord' Festival realiseert een geslaagde eerste editie

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

Door Hilde Koopmans met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op 17, 18 & 19 december 2010 vond de eerste editie van winters binnen plaats. Het festival is een samenwerking tussen drie cultuurstichtingen in Amsterdam-Noord: de Broedstraten, Cultuur over het IJ en de Tolhuistuin. Samen hebben ze de krachten gebundeld om Noord te trakteren op verhalen, theater en muziek en dit alles in cafés, huiskamers en buurthuizen. Op vrijdag stond de opening gepland, maar dit ging helaas door 40 cm versgevallen sneeuw niet door. Zaterdag scheen de zon en waren de wegen al wat beter begaanbaar. Diehards trokken hun sneeuwschoenen aan en gingen gewapend met het programmaboekje op stap.

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

En dan was het een kwestie van keuzes maken, want veel van het programma vond gelijktijdig plaats. Maar met behulp van het blokkenschema kon je van alle disciplines wat meepikken. Rondom het Mosplein werd je getrakteerd op theater bij je broodje shoarma of je biertje. Het theatergezelschap Roma B. beeldde daar een eerste ontmoeting uit, maar wat nou als je eerste indruk een tweede kans kreeg? Voor publiek herkenbare dialogen, met zo nu en dan een komische uitspatting ertussen. 20 minuten werd iedereen meegevoerd met de twee acteurs en hun ontmoeting. Leuk detail: naast de liefhebbers die bewust op het stuk afkwamen, bleven de klanten die voor een broodje kebab kwamen ook hangen om de afloop van het theaterspel mee te maken.

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

Daarna was het tijd voor wat muziek, dus op de fiets naar de Vogelbuurt. Daar was een warme ontvangst in een huiskamer, warme chocomel, kerststol en glühwein; alle ingrediënten waren van de partij. Een publiek van kinderen tot ouderen verzamelde zich om daar de liedjes van Wim & Emma aan te horen. Slechts begeleid op gitaar bracht Emma daar popmuziek uit het afgelopen decennium ten gehore. Met haar gevoelige stem kreeg ze iedereen stil. Iedereen genoot van dit prettige huiskamerconcert en na afloop was er nog tijd om samen een drankje te drinken.

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

Rondom het Zonneplein stond winters binnen in het teken van verhalen. Op het Zonneplein was een live performance van de Kazerne. Vier verschillende acteurs beeldden tegelijkertijd de geboortes en levensverhalen van Horus, Krishna, Mithra en Jezus uit. Hierdoor kwamen de overeenkomsten duidelijk naar voren en werd je aan het denken gezet. Dit was tevens het beginpunt van de verhalenroutes. Op deze route werd je door een gids meegevoerd langs drie huizen met drie verschillende vertellers, die zowel eigen als andermans verhalen vertelden. Hier was wederom een huiselijke sfeer.

Zondag scheen er wederom een waterig zonnetje en met snowboats aan was winters binnen een leuk uitstapje. Dit keer een dagje theater rondom het Mosplein. Als eerste de indrukwekkende voorstelling: familie Demir van Rast. Niet alleen indrukwekkend vanwege het mooie verhaal, maar ook vanwege de locatie. Theehuis Afiyet had alle vaste gasten uitgenodigd te komen kijken en ze leefden intens mee met het stuk, dat over het verschil tussen eerste en tweede generatie immigranten gaat. Rast speelde een verkorte versie van de voorstelling, maar ze slaagden hiermee wel een beeld neer te zetten van het verschil, de gewoontes en de gebruiken van de familie Rast. De Marrokaanse thee van de eigenaar maakte het verhaal af.

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

Een stukje verderop in Noord nam theatergroep Space je mee terug naar 2010. We leven nu immers in 2060. Twee gidsen leiden je door het museum van 2010. Leuke manier om eens stil te staan bij het straatbeeld. En de interviews met animatoren/toevallige voorbijgangers zorgen voor een interessante interactie. Een man vertelt vol passie dat hij bang is voor de ondergang van de wereld, terwijl een dame later verklaart dat het vast allemaal wel meevalt. Een tour door koud Noord opent je ogen voor kleine details.
De theateravond werd afgesloten in een typisch Noord café: Mosveld. Daar speelde Art-Jan de Vries zijn show Marja. Hiermee won hij twee jaar geleden de persoonlijkheidsprijs op het Camerettenfestival. En nu stond hij verkleed als vrouw in een vol café met zowel vaste gasten als bezoekers van het festival. Het kostte Marja niet veel moeite om ook de vaste gasten mee te krijgen. De simpele Marja zet je aan het denken. ‘Kijk eens om je heen en dan pling je vast met iemand'. Op een satirische manier probeert Art-Jan je blik te verruimen en dat lukt hem heel goed, juist in een café in Noord. Een geslaagde afsluiting van deze nieuwkomer onder de festivals.

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

Al met al was deze eerste editie van winters binnen een goede reden om naar Noord te gaan. Het theater was van een hoog niveau en sprak zowel de Noorderlingen als de theaterliefhebbers aan. Helaas moet je soms keuzes maken en kan je niet van elk onderdeel van het festival genieten. Daarnaast werkte het weer daar ook niet echt in mee, het was lastig om de afstanden tussen de verschillende onderdelen af te leggen ook al reed er een pendelbus. Dus volgend jaar weer maar dan met wat minder sneeuw, anders blijft iedereen zo winters binnen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.