Categorie: MUZIEK

Maandag 07 Februari 2011 at 2:29 pm

Angela Groothuizen raakt de juiste snaar.

Kik - Angela Groothuizen - LABEL - foto - Nick van Ormondt.

Door Jacques Nachtegaal (foto Nick van Ormondt klik voor vergroting)

Angela Groothuizen is in de eerste plaats zangeres, hoewel velen haar mogelijk beter kennen als coach of jurylid in diverse ster-ontdekkende tv programma's, als spelleidster, als lid van Purper, als tv presentatrice en mogelijk zelfs nog als actrice, ze heeft ooit een paar keer geacteerd.
Zij werd ooit echt bekend bij het grote publiek met haar rol binnen de Dolly Dots. Toch is Angela Groothuizen voor mij bovenal de solo zangeres met een meer dan geweldige strot, die zowel kan spetteren in een Rock song, maar evenzogoed heel klein en ingetogen een mooi Nederlandstalig lied ten gehore kan brengen.

In haar huidige theater show ‘Label' staat vooral de grootse veelzijdigheid van Angela centraal. Ondersteund door haar muzikanten; Jeroen Molenaar, Rob Hendriks, Coen Molenaar en Eric van de Bovenkamp biedt ze in de reprise van deze show, ‘Label' was al eerder te zien in het vorige theaterseizoen, een uiterst gevarieerd aanbod prachtige songs. Openend met een mooie Rob Crispijn bewerking van Cohen's "Halleluja" (dit nam Angela al eind 2007 op voor haar cd ‘Melk en Honing' ruim voor het door diverse anderen tot hit werd gezongen) volgt er een reeks van 16 andere songs. De een nog mooier dan de ander met ondermeer het prachtige, aan Bert Klunder opgedragen, ‘Bier en bitterballen' als iemand zo'n hommage lied voor je schrijft na je overlijden, dan moet ze wel heel veel van je gehouden hebben. Nou was Klunder ook een heel bijzonder mens en in dit lied is dat heel goed terug te horen. Hoewel Angela zelf ook aardig materiaal schrijft is Rob Crispijn met maar liefst 6 liederen/vertalingen hofleverancier voor een show waarin Angela zich zelf volledig geeft aan haar publiek. Ze biedt inkijkjes in haar privé leven, vertelt openhartig over zaken die haar dicht aan het hart liggen, betrekt de zaal er goed bij, maar bovenal zingt ze heerlijk, duidelijk en warm.

Met slechts een simpele volgeschreven banner als decorstuk, het stoeltje waar ze af en toe op neervalt, mag niet als decorstuk maar meer als rustpunt gezien worden, heeft Angela eigenlijk niet meer nodig. Met ‘Label' toont Angela aan wat zij verstaat onder de kunst van het weglaten. Geen overbodige smuk, zelfs haar podium kleding is geleend, van haar dochter en zichtbaar te krap, maar het dondert niet. Bij Angela ligt de essentie in het gezongen materiaal en de kracht van de teksten. Zeker voor wat betreft het materiaal van Rob Crispijn, ooit de hofleverancier van Herman van Veen, zit dat wel goed. Op de setlist staat ook ‘Rozegeur' wat ooit tot een succes werd gezongen door Herman van Veen, maar in de uitvoering van Angela, nog meer de sleur van het alledaagse verwoordt.

‘Label' is een heerlijk muzikale theateravond waarbij ook de korte verhaaltjes, soms uiterst serieus, dan weer dol komisch, een belangrijke schakel vormen tussen de verschillende labels die op deze op en top vakvrouw van toepassing zijn.
Reageer hieronder

Eén reactie

Arald
Arald (URL) - 09-02-’11 23:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.