Categorie: JAZZ, MUZIEK

Zondag 27 Februari 2011 at 1:38 pm

Erik Friedlander solo, Shyu Solo & duo Mary Halvorson en Jessica Pavone

Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting)

Persoonlijk, oriëntaals dan wel innoverend

In de vorm van een mini-festival vindt een drietal concerten plaats met als bindende factor de presentatie van actuele muziek uit Brooklyn. Er lijkt nauwelijks meer sprake van een muzikale subcultuur uit dit hippe stadsdeel van New York maar het neigt steeds meer naar een culturele entiteit. De variatie van muzikale uitingsvormen is immens en de riante appartementen in Brooklyn zijn in verhouding tot Manhattan nog aantrekkelijk voor jonge startende musici. Clubs bieden talrijke mogelijkheden aan creatieve geesten die met een frisse blik muzikale kruisbestuivingen met elkaar aangaan, nauwelijks gehinderd door conventies.

Foto Louis Obbens 2011-02/_mg_3958.jpg Foto Louis Obbens

 Deze Brooklyn-scene liet zich overigens op het NSJ 2010, al bruisend en overtuigend representeren onder de noemer ‘Global Brooklyn New York'. Met een zeer gevarieerde line-up biedt deze avond de mogelijkheid om weer een ander segment van deze originele muzikale ‘melting pot' te laten horen.

Cellist Erik Friedlander maakt in zijn solovoorstelling ‘Taking Trips to America‘ muziek aan de hand van reisfoto's van zijn ouders en filmfragmenten van regisseur Bill Morrison, welke op de achtergrond worden geprojecteerd. In zijn mondelinge illustraties, tussen de muziek door, verwoordt Friedlander het zelf treffend: "destijds maakte ik de zomerse familiereizen zonder mijn cello en nu doorleef ik de reis nogmaals doormiddel van mijn cello". Het getuigt natuurlijk van waaghalzerij om een zeer persoonlijk, maar universeel verhaal, in muziek uit te drukken. Maar de atmosferische, mee-glijdende foto-en filmbeelden, worden, geheel in cadans, passend voorzien van serene en weemoedige celloklanken. Vanzelfsprekend klinken flarden van de Amerikaanse roots door in het lyrische spel. Maar door de hoofdzakelijk introspectieve aanpak, van een ‘review' op zijn jeugd, wordt de muziek, hoe mooi ook, een te obligate exercitie.

Zangeres en multi-instrumentalist Jen Shyu presenteert hierna haar soloproject ‘Inner Chapters', waarin ze improviseert op traditioneel oriëntaalse muziek. Direct bij aanvang etaleert Jen Shyu, verrassender wijze vanuit de zaal, haar grote stembereik om dit al dansend op het Bimhuispodium voort te zetten. Tijdens het verdere verloop van het korte optreden laat ze zien dat ze zich aangetrokken voelt tot een breed scala aan etnische instrumenten en de piano. Ondanks de mystieke en bedwelmende klankkleuren en de soms zwaarmoedige en hartverscheurende teksten, boeit de muziek niet tot einde.

Dus wordt reikhalzend uitgekeken naar de gitarist Mary Halvorson, die indrukwekkend en eigenzinnig klonk bij het concert van Anti-House in Paradox, nu in geheel nieuwe combinatie met altviolist Jessica Pavone. Dit duo musiceert en componeert met aanmerkelijk meer raffinement en spanning. In de opening laat de zware, bijna agressief klinkende altviool zich schijnbaar tegenstrijdig, haaks en ongemakkelijk, maar zeer muzikaal en verantwoord verhouden tot de zo kenmerkende staccato-kristalheldere gitaar-sound. Maar ook de ritmische variatie, afwisselend van bijna wiskundige precisie tot uiterst subtiel, is van een buitengewone orde. Bij vlagen terugvallend op een extreem laag ritme wordt de lyriek van de viool, door de effectvolle gitaarakkoorden tot een onheilspellende uitwerking gebracht. En verwordt de romantiek, omlijst door dissonante gitaarklanken, tot een wonderlijk humoristisch motiefje. De dames zetten vervolgens, als afwisseling op het overwegend instrumentele gedeelte, weliswaar minder imposant, ook hun zangkunsten in. Een aangekondigde laagdrempelige popsong wordt muzikaal interessant door het te laten grenzen aan minimal music. Kortom het complexe, innovatief samenspel, vol potentieel, zorgt ervoor dat een ten dele zielloze avond alsnog een waardig einde kent.

Line-up:
Erik Friedlander: cello, fotografie Maria & Lee Friedlander, films door Bill Morrison

Jen Shyu: stem, piano, erhu, maanluit, lakado, dans

Mary Halvorson: elektrische gitaar en stem,
Jessica Pavone: altviool en stem
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.