Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 30 Maart 2011 at 11:51 am

Dubbelconcert Michon en Clementine is dubbelop genieten

Clementine foto Susan Quinlan Michon foto Robert Berger
Door Jacques Nachtegaal (Klik voor op de foto voor vergroting en rechthebbende)

Het is op zich misschien een ietwat vreemde combinatie: Clementine, die zich voornamelijk richt op Ierse folk en prachtig mooi Nederlandstalig materiaal, en de jazzy fadozangeres Michon. Nou wil het toeval dat beide dames zingen over verlangen en andere warme emoties en beiden van diep uit het hart. Maar er zijn toch meer overeenkomsten. Want niet alleen Clementine zingt Nederlandstalig, wat ze overigens meer dan fantastisch doet, maar daarover later meer, ook Michon bedient zich af en toe van de moedertaal om haar muzikale hart te laten spreken.

De voorstelling begint met Clementine en haar drie muzikanten, Fons Vanhamel-contrabas, en de Multi-instrumentalisten Philip Masure en Siard de Jong op o.a. viool, mandoline en gitaren, liefhebbers zou je beter kunnen stellen want de bezieling en de liefde voor muzikale perfectie straalt er van af, en dan die mooie stem van Clementine daar als een warme saus overheen. Toen ik onlangs haar "Na de hoos" voor de eerste maal hoorde was ik onder de indruk, maar live voor een enthousiast publiek, klinkt dit pareltje van Nederlandstalige kleinkunst nog veel mooier. Het lied over de storm van 1953 laat je de kilte van het water en het striemen van de wind voelen, toch weet je dat de wind is gaan liggen, je merkt het aan het lied, het neemt je mee om een blik te krijgen als een waarnemer van een natuurramp die met Katherina in New Orléans en recent de Tsunami in Japan haar internationale equivalenten heeft. Maar Zeeland 1953 staat voor ons herkenbaar het dichts bij, toch zullen ook zij die de Storm niet meemaakten door dit lied het gevoel van herkenning krijgen. Maar Clementine is meer dan dit lied. Mede dankzij haar muzikanten geeft ze je het gevoel in en glooiend groene weide in het Ierse landschap te liggen, genietend van een goede single malt en dan de muziek van Clementine, je waant je in het prachtige gastvrije Ierland. Vooral als Clementine haar jongens even de vrije hand laat en ze gedrieën een paar heerlijke jigs laten horen. Eigenlijk wil je niet op het rode pluche blijven zitten maar opstaan en meedoen. Als Clementine na de jigs terugkeert lijkt haar stem inmiddels volledig opgewarmd en haar stemgeluid klinkt nog mooier en pakkender dan voordien. Eigenlijk veel te snel volgt de pauze die op het podium een changement laat plaatsvinden voor de muzikanten die zometeen Michon Sprengers zullen gaan begeleiden. Tijdens dit bijzondere dubbelconcert heeft Michon haar formatie die bestaat uit Gertjan Withagen - gitaar, Stephan van Rijt - bas, de virtuoze Monique Lansdorp als een Paganini op viool en Ed Baatsen op vleugel en Fender Rhodes. Juist door de aanwezigheid van laatstgenoemde krijgt het geheel een nog veel meer jazzy sfeer. Baatsen, een begenadigd jazz pianist, creëert een muzikale interpretatie van de fado die mij verleidt tot het gebruik van de titel Jado. Fado met een sterk jazzy ondertoon.
Michon heeft de kwaliteit om Fado, die wel eens jankerig kan overkomen, een bijzonder zonnig, maar bovenal vrolijk en diep, warm menselijk gevoel mee te geven. Daar waar top fado zangeressen als Amalia Rodriques mij deden afhaken, sleurt Michon mij er helemaal bij. Ze zingt met de warmte van de Portugese zon in haar stem. Je krijgt het gevoel, als je even de ogen sluit op een terras in Lissabon of Porto te zitten genietend van een mooie wijn met de zon op je bol al turend over een plein waar de zon de lucht boven doet trillen. Net als Clementine gaan haar liederen over verlangen en diepe intermenselijke gevoelens en dat verpakt in een entourage van prachtige, perfecte muziek en steeds met het gevoel van ‘saudade'(weemoed/verlangen). Michon toont aan dat dit gevoel niet alleen opgaat voor het Portugese levenslied maar evenzo bij haar jazz, blues en zelfs in het Nederlands. De zaal is laaiend enthousiast en Michon komt niet weg zonder toegift en de cd verkoop na afloop van het concert toont eens en te meer aan dat beide vocalistes goed in de smaak zijn gevallen. Wij zullen nog zeker nog veel gaan horen van deze twee dames waarvan ik verwacht dat Michon met deze jazzy aanpak van het Portugese erfgoed binnen enkele jaren zeker op een der podia van het North Sea Jazz festival zal staan. En Clementine, die gaat u zeker nog verbazen in de toekomst.
Meer info hier zijn de websites...www.clementine.fm en www.miquela.nl

En  luister hier naar het interview dat Jacques had met de beide zangeressen.

Interview Clementine en Michon by Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

rien.sprengers
rien.sprengers ( E-mail ) - 30-03-’11 23:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.