Categorie: THEATER, ALGEMEEN, CABARET, INTERVIEW

Donderdag 19 Mei 2011 at 6:17 pm

Rob Wiegman is weg man

10 jaar luxor foto jaap reedijk 10 jaar luxor foto jaap reedijk 10 jaar luxor foto jaap reedijk
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met foto's van Jaap Reedijk (klik op foto's voor vergroting)
Tijdens het unieke 10 jarig jubileumfeest van het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam nam mr. Luxor, Rob Wiegman, afscheid als directeur van zijn geliefde theater(s). Na ruim 40 jaar in dienst te zijn geweest van nagenoeg alle theaters die de Maasstad rijk is, volgens mij is hij alleen nooit rechtstreeks in dienst geweest van de Doelen, heeft De Kleine Grote man met leedwezen zijn pensionering geaccepteerd. Met Leedwezen want Rob had best nog een paar jaar door willen gaan. Natuurlijk is een man als Rob Wiegman nooit weg te denken uit de Rotterdamse theaterwereld maar zijn rol zal, ogenschijnlijk, minder groot zijn dan in de voorbije jaren. Dat een dusdanig dubbelfeit Rob Wiegman weg en het nieuwe Luxor een 10 jarig jubileum, in Rotterdam niet zo maar kan passeren was er een meer dan geweldige theateravond georganiseerd, met ruim 500 genodigden en iets meer dan 1000 "gewone kaartjeskopende bezoekers" werd het een feestje dat zijn weerga niet kent.
Luister hier naar het interview dat Jacques die avond heeft gehouden met Rob Wiegman.

Interview Rob Wiegman over zijn afscheid bij het Nieuwe Luxor. by Cultuurpodium.nl

De avond begint met het Revueblok in de beroemde Oasebar van Jaap Valkhoff. Sfeervol nagebouwd met een keur aan artiesten als bezoekers. Het orkest van dienst wordt gevormd door het Groot Niet te Vermijden met dit keer in de gelederen Bert Nicodem en theater Walhalla directeur Harry Jan Bus en als gastvrouw Joke Bruijs, barkeeper Pim van Alten en Gerard Cox als de gastheer. Zij ontvangen o.a. Paul de Leeuw, Dick Depri (Louis Kockelmann) en de vrolijke Trekkers (Ron Brandsteder en Andre van Duin). Een kleine vijftig minuten klanken van weleer, van Louis Davids tot Lou Bandy en natuurlijk heel veel materiaal van de gebroeders Valkhof. Ook Lee Towers wipt even aan en zingt het geweldige "Ik mis de Stad van Toen"(I Miss The Hungry Years) De zaal is onder de indruk en men droomt weg naar de tijd van schepen op stroom en de geur van Poetskatoen, het Rotterdam van toen. Dan volgt de eerste van totaal 3 pauzes, er zijn heerlijke hapjes en veel drank in een geweldige sfeer. Als het publiek terugkeert in de zaal is het de beurt aan o.a. Jamai, Renee van Kooten, Dick Cohen, Anouk van Nes, Brigitte Heitzer die onder regie van Paul Eenens een heerlijke musicalset met maar liefst 15 geweldige songs van Stephen Sondheim brengen. Sondheim, niet altijd even toegankelijk maar wel meesterlijk en dat blijkt ondermeer als Pia Douwes "Send in the Clowns" zingt.

Hier het interview met musicalster Dick Cohen over Rob Wiegman.

Interview Dick Cohen over Rob Wiegman en 10 jaar Nw Luxor by Cultuurpodium.nl

Na het musical blok en een tweede pauze volgt onder leiding van o.a. Krijn van Driel de variété en muziektheaterset met ondermeer de Wereldband, The Ashton Brothers, Ellen ten Damme, Karel de Rooij en Peter de Jong (Mini & Maxi) en Hans Klok. Heerlijk theater in de breedste zin van het woord van een babyact van Koller tot een verrassende striptease- goochelact van Susannah Martinez en steeds weer die geweldige Ellen Ten Damme die echt alles uit de kast haalt. Dan neemt Burgemeester Ahmed Aboutaleb het woord Rob Wiegman en echtgenote worden vanuit de flauwe spot in de zaal in het volle licht front Stage gehaald daar wacht Rob de zeldzame onderscheiding; De Wolfert van Borselenpenning voor personen die een prominente rol hebben gespeeld in de Rotterdamse samenleving. Plots verschijnt Brigitte Kaandorp die nog even waarschuwt dat het nog niet is afgelopen, de cabaretiers komen nog maar eerst nog even de derde pauze. De Cabaretiers pakken uit, naast het spectaculaire "Vluchten kan niet meer" door het gelegenheidsduo Freek de Jonge in Rode jurk en Youp van het Hek volgt het afscheidslied voor Rob door nagenoeg de volledige vaderlandse stal der cabaretiers, Karin Bloemen, Mylene d'Anjou, Richard Groenendijk, Peter Heerschop, Hans Liberg, Bert Visscher, Marjolein Meijers en Jan Rot, Joep van Deudekom, Sara Kroos, Jochem Meyer, Het Groot niet te Vermijden, Kees Torn, Vigo Waas, Eddy B,Ware, Jan Jaap van der wal en als grote verrassing, voor een keer weer samen, Waardenberg en de Jong met een waarlijk meesterlijke slotact waarin Rob Wiegman in het beton gestort wordt (hij was met z´n dure schoenen en maatpak not amused, maar deed wel gewoon mee) waarna hij voor alle zekerheid met betonnen sok in de maas wordt gestort; Rob Wegman. Een fantastisch vuurwerk aan de Maaskant van het theater sluit dit bijzondere feest af waarna er tot in de kleine uurtjes doorgefeest werd door alle genodigden, er rest ons slechts nog een zin namens theaterminnend Nederland; "Robbie bedankt- we zien je graag terug in al die dingen die je nog van plan bent te gaan doen, we zijn gelukkig nog niet van je af".

Jacques Nachtegaal interviewt Karin Bloemen. Beluister het hier.

Interview met Karin Bloemen over Rob Wiegman en het nieuwe Luxor by Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.