Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 17 Oktober 2011 at 3:21 pm

Fatoumata Diawara cd presentatie Rasa, Utrecht

Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen

Tekst en foto's Pieter Franssen (klik voor vergroting)

De onstuitbare zangeres en danseres en gitariste Fatoumata Diawara is nu al heel wat keren in ons land geweest. En steeds brengt de voormalige actrice, achtergrond zangeres en vocale steunpilaar bij Oumou Sangare een wervelende zang en dansshow. Ook nu weer bij de cd-presentatie van haar prachtige cd, uitgebracht op het prestigieuze Worldcircuit label is haar optreden van begin tot eind vooral een uitbarsting van turbulente, positieve,vaak tomeloze energie.

Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen

In Mousso (vrouwen) laat ze horen de nieuwe opvolgster van de Malinese diva uit de Wassoulou te zijn, die het in Juli zonder haar op het Noorse Fordefestival een stuk minder rooide. Makoun Oumou ophaar nieuwe album is een bezield eerbetoon aan haar grote inspiratrice, die tegenwoordig Chinese Oum Sang pickuptrucks importeert, zoals onlangs op TV te zien was bij Erica Terpstra's spirituele en andere lotgevallen in Mali.
Fatou's superstrakke band, die deze keer bestaat uit de funky Ivoriaanse bassist Jal Hohy, Franse studiodrummer en. een allround Afrogitarist, tracteert ons op een bruisende cocktail van Wassoulouliederen en relaxte, maar ook bezielde Afropopliedjes zoals Clandestin en Alama, waarbij de van het talent barstende singer/songwriter haar trio aanstuurt met haar gitaar. Na twaalf nummers, het merendeel allemaal van haar nieuwe cd Fatou , draaien ze verrrassenderwijs aan het eind van hun optreden ook hun handen niet om voor een zinderende soukouss explosie in Salimata, waarbij de slanke, athletische danseres Fatou kan laten zien wat ze allemaal wel niet in huis heeft.
Er is ook -weer -publieksparticipatie, maar zo hilarisch als het er bij haar tweede Nederlkandse optreden in Podium Mozaiek aan toe ging, toen tig dames zich in ingewikkelde kronkels lieten gaan bij het nadoen van haar 'snakedance' wordt het helaas niet. Maar hou haar volgende serie optredens, waaronder 28 januari 2012 in het mooie Amsterdamse Tropentheater scherp in de gaten. Het zou wel eens razenddruk kunnen worden bij deze publiekslievelinge, Net als de zeer originele Kameroenese zangeres Karyce Fotso en Dobet Gnahoré, is ze optimistisch, positief ingesteld, vecht ze tegen onderdukking en voor gelijke rechten van de vrouw en doet dat ook nog eens terwijl ze de sterren uit het firmament zingt: De nieuwe generatie (West)afrikaanse powerwomen.

setlist:

Nayan
Soncolo
Wilile
Clandestin,
Kele,
Bissa
Mousso
Alama
Bakonoba
Tounkan
Salimata
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.