Categorie: THEATER, ACTIE, TONEEL

Dinsdag 04 September 2012 at 8:34 pm

Culturele Kaalslag: Red Toneelgroep De Appel!

Culturele Kaalslag Red De Appel


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De Haagse "Toneelgroep De Appel" start noodgedwongen een financiële ondersteuningsactie om haar bestaansrecht te verzekeren. In deze tijden van economische krapte moet het als een mokerslag zijn aangekomen dat het Fonds Podiumkunsten voor de komende jaren geen subsidie meer zal verlenen aan dit Haagse toneelgezelschap. Hoewel een positief rapport is de subsidie beëindigd. Nu geldt dit niet alleen voor "Toneelgroep De Appel" o.a. gaat dit zelfde verhaal van het fonds ook op voor bijvoorbeeld het "Metropole Orkest", ook zij overwegen acties.

Voor "Toneelgroep De Appel" betekent dit echter dat het voortbestaan ernstig wordt bedreigd, want hoewel de gemeente Den Haag hen zal blijven subsidiëren is de subsidie van het Fonds Podiumkunsten onontbeerlijk. Natuurlijk heeft de directie naar tal van mogelijkheden gekeken, prijzen verhogen is geen optie, ontslaan van de vaste kern acteurs evenmin, maar wat dan, want "De Appel" wil doorgaan met het bieden van toptoneel zoals men al jaren van hen gewend is.
Jongstleden zondag 2 september heeft artistiek leider Aus Greidanus sr. tijdens de opening van het theaterseizoen in het Appeltheater de actie Duizend voor duizend gelanceerd.
Wat houdt deze actie in?
Als 1.000 vrienden € 1.000,- doneren helpt het publiek "Toneelgroep De Appel" om ook in de toekomst mooie voorstellingen te maken!
Wat krijgt men daar voor terug?
Die duizend vrienden die elk € 1.000,- aan "Toneelgroep De Appel" doneren krijgen daarvoor een gala-avond met exclusieve optredens en een fantastisch diner.
Het is niet voor het eerst dat "Toneelgroep De Appel" haar vrienden om hulp vraagt, twee keer eerder werd "Toneelgroep De Appel" door de Appelvrienden geholpen:
1. Door de aankoop van het Appeltheater en
2. In 2000 toen "Toneelgroep De Appel" haar subsidie dreigde kwijt te raken en 6.000 Appelvrienden en bezoekers geld doneerden tijdens de marathonactie 5 voor 12.
Natuurlijk hopen ook wij van Cultuurpodium dat het "Toneelgroep De Appel"zal lukken de benodigde financiën bijeen te brengen en zodoende nog jaren door te kunnen gaan want dit gezelschap verdient het zeker niet een trieste dood te moeten sterven.

Website Toneelgroep De Appel
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.