Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 11 Oktober 2012 at 3:04 pm

Jon van Eerd doet het al weer!

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Een goede comedy valt of staat bij een strakke timing, bij Jon van Eerd & co is de timing meesterlijk en dus als het decor en het verhaal kloppen kan er niets mis gaan. En er gaat niets mis want "DE BONBONFABRIEK" van Jon van Eerd is een waanzinnig knap gemaakte comedy, misschien wel het beste wat Jon tot nu toe aan comedy gebracht heeft. Na al die successen doet Jon van Eerd het nog eens dunnetjes over. Ja, van Eerd doet het al weer.

Comedy is misschien wel het moeilijkste genre om op de planken te brengen. Het is niet zo moeilijk om mensen te emotioneren en aan het huilen te brengen, maar om een tjokvol theater dubbel te laten liggen van het lachen dat is een kunst. En die kunst beheerst Jon van Eerd op grootse wijze.

Daarbij komt dat hij in "De Bonbonfabriek" wordt gesteund door drie geweldige komedianten; Johnny Kraaijkamp jr., Anouk van Nes en misschien de grootste ontdekking in de comedy van de laatste jaren Karel Simons. Deze laatste heb ik inmiddels in een aantal producties bescheiden maar goede rollen zien spelen, maar wat Simons in "De Bonbonfabriek" laat zien is werkelijk geweldig. Daarbij komt dat Van Eerd, die het script schreef, niet één maar vier (of misschien zelfs wel meer) hoofdrollen creëerde voor deze heerlijke comedy. Let wel Comedy, het is geen klucht. Kluchten zijn die producties waar vooral Piet Bambergen en John Lanting sterk in waren maar waar het effect vooral moest komen van klap- en of draaideuren en opkomende en verdwijnende personages. Van Eerd gaat veel verder, die creëert ijzersterke komische karakters en laat die het effect bezorgen.

Zelf speelt Jon van Eerd de van hem bekende Harrie Vermeulen. Vermeulen werkt nu op een chocolade en bonbonfabriek waar het economisch niet florissant loopt. Het is zelfs zo ernstig gesteld met de Bonbonfabriek dat dit van oorsprong oer Hollandse familiebedrijf verkocht moet gaan worden. Er is één gegadigde partij om de overname te doen, een Russisch kartel. Inderdaad "De Russen komen" is een van de angstkreten die Harrie Vermeulen uit als het noodtij hem bekend wordt. Maar Harrie Vermeulen zou Harrie Vermeulen niet zijn als hij geen plan had om alles, natuurlijk in een chaos, naar een verrassend resultaat te brengen. Dat Harrie daarbij blijkbaar ook nog eens een scheve schaats heeft gereden wordt tot overmaat van ramp bekend bij zijn collega's Sjoerd (Kraaijkamp) en Robbie (Simons). Maar als het Harrie zal lukken om met de medewerkers het bedrijf van Titia Candarell (Van Nes) te redden door voor een gesteld tijdstip een vereist aantal dozen bonbons van de lopende band te laten lopen, zijn Sjoerd en Robbie bereid te zwijgen over Harrie's snode handeltjes.
Om het stuk nog complexer en komischer te maken schreef Van Eerd ook nog wat dubbel en drie- en vierdubbelrollen voor respectievelijk Simons, Van Nes en Kraaijkamp. De laatstgenoemde pastnaar nu blijkt bij Van Eerd als Johnny bij Rijk en Piet Bambergen bij Rene van Vooren. Een heerlijk koppel met grandioze achtervang door Simons. Daar moet absoluut nog veel meer voor geschreven gaan worden en dankzij de persoonlijke kwaliteiten en de heerlijke verhaallijn kunnen ook van Nes en vooral Simons optimaal schitteren.

"De Bonbonfabriek" zal dit seizoen overvolle zalen trekken, want dit is waar het publiek voor naar het theater wil komen, gewoon een avondje heerlijk ongedwongen humor en spektakel meemaken, want naast het heerlijke verhaal is er ook nog eens een geweldig decor van grote machines en veel cacaopoeder, suiker en stoffend meel (Decorontwerp: Marjolein Ettema). Als je echt een avond pretentieloos schuddebuikend van het lachen in het theater wilt zitten dan is "De Bonbonfabriek" van Jon van Eerd een absolute aanrader. Maar haast je want op veel plaatsen is de voorstelling al uitverkocht of zijn er nog slechts enkele kaarten verkrijgbaar.
Voor speellijst en verder info kijk op www.rep.nu
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.