Categorie: DANS, MUSICAL, MUZIEK

Donderdag 15 November 2012 at 10:42 am

Jeans 22 "Dynamite" roept gemengde gevoelens op

Jeans, foto Ingrid Ipenburg Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg

Door: Nadine Nachtegaal - Het Collectief N&P
met foto's van Ingrid Ipenburg (klik voor vergroting)

De tweeëntwintigste Jeans productie tourt al even door Nederland. In theater het Kruispunt in Barendrecht bezocht ik de voorstelling. Het concept is bekend. Acht jonge, talentvolle castleden zorgen voor een avond muziek en dans spektakel. Diverse Nederlands - en Engelstalige hits passeren de revue, van André van Duin tot Adèle, ouder en wat nieuwer materieel, bij Jeans is er voor ieder wat wils te zien en te horen. Mijn verwachtingen waren, door de zeer hoge kwaliteit van de afgelopen jaren, in combinatie met het feit dat de show er na zoveel speeldata toch wel lekker in moet zitten, dan ook hooggespannen.

De cast bestaat ook dit jaar uit Eileen Schilder die al sinds Jeans 12 met deze productie de theaters bezoekt en tevens vocal coach is en Bennie Hölzken, die zijn vijfde seizoen in gaat. Daarnaast een tweetal gezichten uit Jeans 21, dancecaptain Tibisay Mercera en Diederick Ensinck. De cast wordt aangevuld door vier nieuwe gezichten: Renée Kouwenhoven, Ben van Vught, Nigel Brown en Tjindjara Metschendorp. Alle acht de castleden hebben in de show een of meerdere momenten om zichzelf volledig te laten zien.

Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg

Van Eileen en Bennie weet het vaste Jeans publiek inmiddels precies wat ze kunnen verwachten, en ook nu bewijzen deze twee opnieuw dat zij alles kunnen zingen en bewegen ze heerlijk vrij en ritmisch over het podium. Eileen beschikt naast een prachtig, veelzijdige stem, over een goede mimiek en Bennie krijgt in deze productie de gelegenheid zichzelf wat meer van een komische kant te laten zien, iets wat hem goed afgaat. Ster van de show is Diederick Ensinck, niet alleen is hij een enthousiaste verschijning, zijn enorme muzikaliteit en prachtige stemgeluid zorgen voor kippenvel tijdens zijn uitvoering van "Pianoman". Ik ben erg benieuwd wat wij de komende jaren nog van hem mogen gaan horen, hij zou zomaar een hele grote kunnen worden. Tibisay Mercera is een heerlijk danseres en vooral in de groepsnummers is zij het, ook dit seizoen weer, die de aandacht weet te trekken, daarnaast beschikt ze over een mooie stem, die in haar solo's goed tot zijn recht komt. Als nieuw castlid springt vooral Renée Kouwenhoven eruit, ze lijkt een theaterdier pur sang en straalt de hele voorstelling lang, ook naar haar toekomst ben ik zeer benieuwd en kijk ik uit. Nigel Brown laat zien wat sommigen al wisten, hij heeft een lekkere stem en beweegt goed, hij lijkt zijn draai al goed gevonden te hebben in deze productie. Dit geldt voor Tjindjara Metschendorp exact zo. Helaas kwam Ben van Vught wat minder tot zijn recht, hij heeft zeker een mooie warme stem en in het nummer "Catootje" lijkt hij op te bloeien, maar verder is te merken dat hij nieuw is en lijkt alles wat onwennig, bijvoorbeeld het dansen tijdens de groepsnummers. Wat zeer opvallend is, is dat alle acht castleden overtuigend en buitengewoon goed zijn in het Nederlandstalige lied. De verstaanbaarheid is perfect en de geloofwaardigheid ijzersterk. Vocaal gezien overtreft Jeans dit seizoen zichzelf in deze stukken. Daartegenover staan de groepsnummers, die in elk geval tijdens de voorstelling in Barendrecht juist minder goed verstaanbaar zijn en wat rommelig ogen, iets wat ik niet gewend ben van Jeans. Er mist, deze avond, tijdens sommige groepsnummers iets, wanneer de acht castleden tegelijk met elkaar op het toneel staan. Het verwachte vuurwerk ontbreekt dan.
De cast wordt muzikaal geweldig ondersteund door vijf zeer sterke muzikanten. Wikke van Wershoven is bandleider en bespeeld de keyboards, Jean Louis Beeren is verantwoordelijk voor het slagwerk, Kees de Groot op gitaar, Martijn Bosma op de saxofoon en Marco Verhoogt met zijn basgitaar. De choreografie en regie ligt dit jaar opnieuw in handen van Perry Dosett en dat is te zien. De choreografie van Perry is zeer herkenbaar, je houdt ervan of niet, maar het past juist door die herkenbaarheid inmiddels helemaal bij het Jeans concept. Groot compliment verdient Daphne Schilder voor haar kostuumontwerp. De kostuums lijken dit jaar nog net iets meer dan anders en er zijn een aantal zeer leuke vondsten gedaan.
Jeans 22 "Dynamite" tourt nog t/m 24 februari 2013 door ons land, voor meer informatie kijkt u op www.jeanscompany.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.