Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 14 Februari 2013 at 4:04 pm

Spinvis is een muzikale belevenis


2013-02/3._persfoto_tot_ziens_justine_keller_c_erik_de_jong.jpg


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Foto: Erik de Jong 

Erik de Jong uit Spijkenisse, beter bekend als Spinvis, heeft onlangs na een korte try-out periode zijn nieuwste theatershow "Tot ziens Justine Keller" naar zijn recentste album in theater De Veste in Delft in première laten gaan. Slechts enkele try-outs had hij en zijn begeleiders nodig om deze geweldig mooie theatervoorstelling tot in de puntjes te verzorgen. Een theatervoorstelling van Spinvis is meer dan een vlekkeloos mooi uitgevoerd concert het is een muzikale droom die je mag mee beleven. Een sprookje, een verhaal ondersteund door werkelijk prachtige muziek en duidelijke en zeer toegankelijke teksten, die ook nog eens heel goed verstaanbaar zijn.

Op 4 november 2011 kwam het album "Tot Ziens Justine Keller" uit in Nederland en kort daarop in België. In Nederland heeft het album maar liefst 26 weken in de album top 20 gestaan met de 5e plaats als hoogste notering. En nog steeds verkoopt het album goed. Het is het verhaal, een samensmelting van woorden en brieven en van Spinvis herkenbare muzikale omlijsting. Dus met bijzondere klanken en instrumenten, zoals de zingende zaag van Saartje van Camp, die daarnaast nog veel meer instrumenten bespeelt en voor bijzonder lyrische achtergrond zang zorgt. Voor deze theatertournee heeft Erik een uitgelezen band bij zich, waarvan vooral Saartje en Cor van Ingen op bas het meest opvallend zijn, naast vanzelfsprekend Spinvis zelf. Zijn ietwat ingetogen stem, zijn prachtige muzikale opbouw en het knappe lichtplan maken de voorstelling tot een bijzondere belevenis. Van het begin af aan wordt de toeschouwer mee genomen in een wereld die we herkennen maar die, vooral door de filmische minimal music van Spinvis, ons als publiek vangt als in een mooi sprookje. Een sprookje waar je in wegdroomt, je laat je op de klank van de muziek en op de voor zich sprekende woorden wegvoeren naar een idyllische wereld waarin het vooral draait om liefde, romantiek maar ook om de emotie van het afscheid. 

Spinvis en zijn musici spelen op een muzikale humuslaag een filmisch verhaal voor je af wat je beetpakt en omarmt. Het is dromerig maar realistisch het is hypnotiserend maar niet verdovend en of slaapverwekkend. Misschien moet je wel stellen dat de muziek van Spinvis een muzikale drug is die je in een dromerige toestand brengt en die wel verslavend is maar verder absoluut onschadelijk voor je gezondheid. Spinvis moet je horen, beleven en bij voorkeur in de stille duistere anonimiteit van het theater, daar komt dit werk het meest tot haar recht. Je hebt tot half maart nog de tijd om deze voorstelling te gaan beleven.

Voor informatie en de speellijst kijk op www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.