Categorie: THEATER, MUZIEK

Zondag 24 Februari 2013 at 11:05 am

Niki Romijn's "Dial M for Man" - Een genot om mee te mogen maken

Niki Romijn

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

De tournee "Dial M for Man" van Niki Romijn in de reprise zit er bijna op nog maar 1 optreden in de theaterkerk in Wadway op zaterdag 2 maart. Daarna gaat zij zich voorbereiden op haar theatershow voor volgend seizoen "Bird". Ik hoop van harte dat "Bird" net zo'n belevenis wordt als "Dial M for Man" want dan gaat u wat beleven. Eigenlijk raad ik u aan om toch nog te proberen om aan een kaartje voor "Dial M for Man" in Wadway te komen want als je het hebt over een perfecte theatervoorstelling dan is dit het wel.

Niki Romijn, gepokt en gemazzeld in de muziek, die ooit een opleiding Jazz vocaliste op het Hilversums conservatorium volgde, heeft na haar theaterproducties "Roos van jou mond", met op muziek gezet materiaal van Ingrid Jonker, en haar overtuigende persoonlijke aanpak van songs van Kate Bush in de voorstelling "Kate" met "Dial M for Man" een productie afgeleverd die een absolute theaterhit is. Zelden zag ik zo'n mooi verzorgde ambachtelijke theaterproductie op de vaderlandse podia.
Alles klopt in deze voorstelling. Het is film noir met een vleugje mr. Motto (Peter Lorre) en een sfeer als in Casablanca. Het is een mistige licht erotische thriller op muziek met geweldig mooi, door Niki zelf geschreven, materiaal. Het verhaal handelt over een mooie vrouw die werkt in een schoenenspeciaalzaak, ze houdt van de geur van leer en de luxe van kwaliteitsschoenen. Het podium staat ook vol met schoenendozen en een koffer met kledingstukken. De vrouw vertelt over haar werk in de schoenenzaak en over de eigenaar van de keten van luxe schoenenzaken, ze droomt van een vlotte jonge vent in een sportwagen, uiteindelijk blijkt het een kleine kale man op middelbare leeftijd. Haar baas vraagt haar meerdere malen mee uit eten en uiteindelijk zwicht ze voor zijn avances. Het komt tot een huwelijk en ach, hoe triest, haar man overlijdt na verloop van tijd. Is er mogelijk ook sprake van lichte twijfel over de doodsoorzaak. Ze is plots een rijke weduwe met een vanzelfsprekend een psychiater. Een psychiater die haar lijkt te stalken. Ze leest erotisch getinte romans en maakt kennis met de schrijver die op zijn beurt weer helemaal onder de indruk raakt van de beeldschone schatrijke weduwe. Doorheen het door Niki vertelde verhaal zingt ze op indrukwekkende wijze haar songs, dan weer gezeten achter de vleugel of begeleid door haar twee fantastische muzikanten; gitarist Paul Mayer en bassist Erik Robaard, die ook een belangrijk deel uitmaken van het verhaal en met regelmaat meer zijn dan louter muzikant.
In de mooi gedetailleerde regie van Rien Kroon, heeft Niki met "Dial M for Man" haar tot nu toe beste theaterprogramma gemaakt en dat terwijl ik al eerder enorm onder de indruk was van haar programma "Kate" waarin ze voor mij diverse malen liet blijken het materiaal van Kate Bush op een expressievere wijze te vertolken dan Kate het zelf deed in haar gloriedagen. Door deze stijgende lijn en steeds meer groeiende theaterervaring en geweldige begeleiding heb ik grote verwachtingen van "Bird" waar ze volgend seizoen mee zal gaan reizen. Dat wordt een programma over een vrouw die uit de voor haar benauwende banden breekt en verhaalt over haar reizen, niet anno 2013 maar in de Victoriaanse tijd.
Wederom een verhalende voorstelling, met liedjes over vrijheid, bijzondere ontmoetingen, verre landen, en voor ons tegenwoordig vreemde Victoriaanse verschijnselen. Ook dan zal Niki verbazen en vertederen, waarschijnlijk ook verwonderen want Niki Romijn is altijd weer verrassend. De première van "Bird" zal zijn op donderdag 27 februari 2014 in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Maar voor alles probeer nog snel een kaartje voor Wadway op 2 maart te kopen.
Voor informatie en speellijst zie: www.Mojotheater.nl  of www.nikiromijn.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.