Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 02 Januari 2014 at 3:47 pm

Casanova is een meesterlijk knap Multi-totaal theaterspektakel

casanova foto Leo van Velzen casanova foto Leo van Velzen casanova foto Leo van Velzen

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P foto's Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Toneelgroep De  Appel staat bekend om de geweldig knappe marathonproducties en ook dit jaar is er vanzelfsprekend weer een theater marathonvoorstelling. Dit keer gaan we zoals bij alle marathonvoorstellingen terug in de tijd nu naar de 18e eeuw. De periode van Giacomo Casanova, de Venetiaanse avonturier, maar veelal meer bekend als de grote verleider van de jaren midden 1700. Hij werd geboren op 2 april 1725 en stierf na een roerig leven op 4 juni 1798 in Dux in de Tsjechische Bohemen. Casanova werd 73 jaar, een voor die tijd zeer hoge leeftijd. Hij stamt uit een zeer culturele familie, vader acteur en musicus en moeder, vooral later als minnares van Joseph Imers, een zeer gevierde actrice in vele grote Europese theaters. Casanova zelf koos echter niet voor een artistieke loopbaan, hij werd goed opgeleid op het seminarie en als zijn hoge seksuele drang hem niet in de weg had gestaan, was hij absoluut priester geworden.

Casanova reisde door heel Europa en dan wanneer hij ergens vertrok, lag daar veelal een schandaal aan ten grondslag of hij zat financieel volledig aan de grond en ging zijn geluk elders proberen. In zijn leven ontmoete hij de toenmalige groten der aarde zoals Lodewijk de XV, Voltaire, Mozart, Madame de Pompadour, George III en Catharina de Grote, hij was een schijnaristocraat die door zijn slimme streken en vlotte babbel zich liet verleiden tot duels maar ook met regelmaat werd gevangen genomen, maar bovenal een vrouwenverleider was van zeker meer dan 100, veelal invloedrijke, vrouwen. Casanova had zich als levensdoel gesteld te genieten van het leven, ten koste van alles, maar bij voorkeur in roem, genot en met vrouwen. De prijs die hij daarvoor moest betalen wordt heel mooi verbeeld in deze marathon van theatergroep De Appel. En dat alles in het licht van de vooravond van de crisis in Venetië en Europa eind 18e eeuw. Je zou bijna kunnen stellen zoek de overeenkomsten met het hier en nu.

Ooit werd Casanova opgesloten in zijn geboortestad Venetië omdat hij de vrouw van een te invloedrijk man had verleid. En vanuit dat zelfde Venetië vertrekt deze voorstelling. Venetië met al die kanalen en daarom wordt voor deze productie van toneelgroep De Appel het gehele theater en zelfs een deel van de foyer onder water gezet en speelt deze bijna vijf uur durende voorstelling zich op, rond en zelfs in het water af. Toch zijn de scènes niet allemaal in Venetië, sterker nog, slechts één scene speelt zich hier daadwerkelijk af, wanneer Casanova samen met een priester weet te ontsnappen uit het Dogepaleis en in die scene speelt het water zelfs geen enkele rol. In de voorstelling wordt het publiek op vaak verrassende wijze meegenomen op Casanova’s reis door Europa en zo zien we hem bij o.a. Louis XV, waar hij steenrijk wordt, door een iets verfijnde versie van een andermans plan, de Franse Staatsloterij op te zetten. We zien hem bij Gravin d’Urfé die hij mentaal steunt in haar geloof in reïncarnatie en daar ook weer flink wijzer van wordt. We zien hem in de herontmoeting met operazangeres Teresa, met wie, zoals hij nu van haar hoort een dochter heeft, een dochter waar hij het bestaan niet van kende. Als Casanova Lucrezia weer treft ontneemt ze hem zijn grootste genot van zijn diepe gevoelens voor de beeldschone maar veel jongere Leonilda, omdat Lucrezia haar aan hem voorstelt als hun wederzijdse dochter. Aan het einde van deel twee, de voorstelling bestaat uit drie delen, ontmoet hij de beeldschone Henriëtte die gehuld in soldaten kleding in een koets op de vlucht is voor haar schoonfamilie. In diezelfde koets beleven Henriétte en Casanova een wilde liefdesrelatie maar ook haar raakt Casanova weer kwijt omdat haar familie Henriétte op het spoor is gekomen. In het derde deel zien we een zieke verouderde Casanova die niets liever wil dan terugkeren naar zijn geboortestad Venetië. Hij is in geldnood en in wanhoop probeert hij geld bijeen te verdienen bij diverse Europese koningshuizen maar alles mislukt en in Polen loopt het zelfs bijna verkeerd af als hij moet duelleren met Graaf Branicki. In Dresden treft hij na heel veel jaren zijn moeder, maar ook zei kan weinig voor Giacomo doen. Toch mag hij uiteindelijk terugkeren naar zijn geliefd Venetië om daar in dienst te treden bij de instantie die hem ooit gevangen liet zetten. Casanova brandt echter toch weer zijn vingers en moet wederom vluchten uit Venetië om daar nooit meer terug te keren. Casanova’s rol is uitgespeeld, de oude man treffen we op het laatst in het Boheemse kasteel in Dux waar hij zijn memoires schrijft. Daar slijt hij zijn laatste dagen en geniet van zijn correspondentie met een eenvoudig kleermaakstertje in Venetië. Daar in Dux zal hij ook sterven, eenzaam en berooid.
De Appel laat zowel de lichte als donkere kanten van het leven van Casanova zien aan de hand van de verteller Leduc, zijn knecht, een knecht waarin de vele knechten van Casanova, voor deze voorstelling tot één persoon zijn teruggebracht,
De rol van Casanova wordt gespeeld door Aus Greidanus jr. maar het moet mij van het hart dat de rol van zijn knecht Leduc, die wordt vertolkt door Bob Schwarze sterker gespeeld wordt. Helaas vind ik Greidanus jr. af en toe wat inzakken in zijn rol, Hij en Schwarze zijn overigens wel de enigen die slechts één rol spelen alle andere acteurs; Judith Linssen, Tom Jaspers, David Geysen, Isabella Chapel, Saskia Mees, Aus Greidanus sr., Eva Heijnen, Sophie Höppener, Anna Keuning, Jonata Taal, Iwan Walhain en de meesterlijke Hugo Maerten, spelen allen vele dubbelrollen, overigens zonder verwarring te veroorzaken, maar dat weer dankzij die geweldige kostuums van Marrit van der Burgt. Natuurlijk is ook weer in deze marathonvoorstelling  de muziek van groot belang. De muziek van Carl Beukman en Saskia Mees is ijzersterk gecomponeerd, met vele muzikale knipogen,  en sterk bepalend voor de sfeer. Ze wordt gespeeld door gitariste Charmayne Sijm en de percussioniste Laura Trompetter. Voor de regie van dit meesterlijk mooie spektakelstuk tekende bijna vanzelfsprekend Aus Greidanus sr., die ook, samen met Jules Terlingen de tekst schreef. Het waanzinnig vernufte decor werd gecreëerd door Guus van Geffen. Rest mij te vertellen dat de toegangsprijs inclusief een heerlijk diner en in de tweede pauze zeer smakelijk dessert is en dat het niet alleen een meer dan meesterlijke voorstelling is, maar dat het tijdens de pauzes en ook na afloop heerlijk toeven is op deze uiterst sfeervolle locatie in de oude Haagsche Paardentram remise op Scheveningen aan de Duinstraat 6. Kortom Casanova is een marathonvoorstelling zoals verwacht van De Appel; Meesterlijk mooi en boeiend tot de allerlaatste seconde.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.