Categorie: THEATER, TERUGBLIK, TIPS

Maandag 03 November 2014 at 1:28 pm

Lille met de Thalys, een dagje cultuursnuiven op z´n best.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal  foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P (klik voor groter)

Voor hen die de combinatie kunst, cultuur en een gezellige stad in een dag willen combineren is Lille in Noord Frankrijk de ideale locatie. In twee uur (uit Rotterdam en iets meer dan een half uurtje langer uit Amsterdam) ben je in deze Noord Franse pracht stad. De reis met de Thalys is een verrassende uitzondering in het snel en comfortabele reizen. Anders dan in de droevige wagons van de Nederlandse Spoorwegen zit je in de Thalys als een vorst en dan niet zo opgevouwen als in een touringbus of een vliegtuig en dan ook nog eens voor een spotprijs.
Je boekt al voor 29 euro een enkele reis. Dan heb je wel niet alle luxe zoals ontbijt, gratis wi-fi en gratis kranten en tijdschriften die je wel krijgt in de 69 euro kostende 1e klasse (Comfort 1) maar je zetel is net zo comfortabel in de goedkope zone (Comfort 2) als in de luxe zone van de razendsnelle trein. Daarnaast zijn er tevens zeer aantrekkelijke tarieven voor Jongeren, senioren en Kids & Co. Op dit moment loopt er zelfs een speciale actie dat je al vanaf 19 euro in die prachtige Franse kunststad staat.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

De Nederlandse opstapplaatsen zijn Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Overigens ook voor Antwerpen en Brussel is dit de ideale reismogelijkheid. Je bent vanuit Rotterdam in iets meer dan een half uur in Antwerpen en dan kom je er ook nog eens heerlijk uitgerust aan.

In Lille is werkelijk voor een ieder wat wils. Je kunt er uitgebreid winkelen in zowel de moderne shoppingmall, Centre Commercial Euralille, vlak voor het station, maar nog veel interessanter zijn die heerlijke winkelstraatjes in het oude centrum van Lille, daar waar de herinnering naar Vlaamse tijden nog voortleven en je wandelt over kasseien die je doen realiseren dat deze stad, ook als Rijsel bekend, Vlaams is geweest. Hoewel ook in deze stad de 2 wereldoorlogen hun sporen hebben nagelaten is vooral de oude stad op enkele plaatsen in oude glorie hersteld. Zo werd ooit de huidige Rue des Canonniers volledige vervangen om een brede Avenue te creëren die van het drukbezochte Gare Lille Flandres naar de Opera loopt. Het heeft de charme van een Parijse avenue en dat was precies wat men in Lille voor ogen had. Lille is dan ook wel een beetje het Parijs van het Noorden. Heel veel musea met talloze vermaarde kunstvoorwerpen van klassiek tot hyper modern en vooral ook veel modezaken die voor de Parijsse equivalenten niet zullen onderdoen.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Ik ga mijn dag beginnen in een heerlijk modern Frans restaurant, Basalic Café aan de Rue de Pont Neuf 10, voor een goede kop koffie. Hier is het even rustig bijkomen van de drukte die al vroeg op straat heerst in het oude centrum. Na de tweede kop koffie, die hier net als de eerste heerlijk smaakt, wandel ik via onder andere La Grand Place waar je de grootste boekenwinkel ter wereld vindt, ze hebben ook een enorme collectie cd’s en dvd’s, en waar je naast de vele mooie bouwwerken ook het theater en de voormalige beurs kan bewonderen. Hoewel ik eerlijkheidshalve moet erkennen dat ondanks de prachtige oude gevel en de mooie entree de theaterzaal maar matig vond. Veel imposanter is de dichtbij gelegen Opera, zowel buiten als binnen van grote schoonheid. Langs het eerder genoemde Gare Lille Flandres loop ik naar het voormalig postsorteercentrum van Lille waar tegenwoordig Tripostal is gevestigd een Kunst en cultuurpand waar naast waanzinnig mooie en bovenal pakkende moderne kunst ook diverse culturele evenementen plaatsvinden de avond van mijn bezoek is er bijvoorbeeld een Dance event met enkele toonaangevende deejays. Uren loop ik door de vele zalen van het drie etages tellende museum het is redelijk gevuld met bezoekers.

Photo Jacques Nachtegaal Photo Jacques Nachtegaal Photo Jacques Nachtegaal

Voor reizigers met de Thalys is er voor de expositie “Passions Secretes” (collection privees Flamandes), die nog loopt tot en met 4 januari 2015, een korting van 50 % zodat een toegangskaartje slechts 4 euro kost.  Deze tentoonstelling met contemporary art  is er een van ongekende klasse. Er is zo waanzinnig veel en veelzijdige kunst  bijeen gebracht dat je na de bezichtiging direct het idee opvat om binnenkort nog een keer terug te gaan om alles nog beter op je te laten inwerken. Bijgaand fotomateriaal van de tentoonstelling kan slechts een kleine impressie bieden van de veelzijdigheid van deze bijeengebrachte collecties.

Overigens in het Tripostal is op de benedenetage tevens een restaurant gevestigd waar je tegen zeer aantrekkelijke prijzen erg goed  kunt eten en drinken. Het is er overigens altijd gezellig druk en het kan dienen als een goede start voor je kunstreis van die middag. Ik kies voor varkens filet met een torentje couscous en een overheerlijke ketjapsaus met een cola en het smaakt me voortreffelijk. 

Photo Jacques Nachtegaal Photo Jacques Nachtegaal Photo Jacques Nachtegaal

Na een aantal uren Tripostal grandioos genieten van deze meesterlijke tentoonstelling ga ik het oude centrum van Lille bezoeken maar niet voordat ik even in het naast het Tripostal gelegen  Euralille winkelcentrum ben geweest. Heel veel kleding en schoenenzaken die in vergelijking met Nederland zeker niet duurder zijn maar wel veel meer aan assortiment te bieden hebben. In het oude centrum net na een buitje regen, komt de geur van de vele banketbakkers en broodzaken je tegemoet. Het is zo´n typisch Franse stadsgeur die hier overheerst. Langs meesterlijk mooie bouwwerken en prachtig sfeervolle straatjes keer ik terug op de Grand Place, eigenlijk hartje stad van hieruit is het heerlijk lopen door de straatjes, boulevards en passages die deze stad te bieden heeft. Natuurlijk zwerf ik ook nog even door die enorme bookstore, Le Furet du Nord, waar ik al snel het idee krijg in het paradijs van leesvoerliefhebbers te zijn aanbeland maar ook in de kelder gelegen cd afdeling loopt het water mij uit de mond. Nee voor goedkope prijzen hoef je hier niet te zijn, die zijn even duur als in ons land maar het assortiment is waanzinnig uitgebreid en het is dat ik met mij zelf had afgesproken niet met tassen vol cd de huisreis aan te vangen anders was ik hier overladen weg gegaan. Op mijn gemak wandel ik terug naar café/restaurant, Basalic Café aan de eerder genoemde Rue de Pont Neuf. Deze zaak die bekend staat om zijn uitgebreide aanbod in burgers heeft daarnaast ook een kleine maar wel geweldige kaart. Ik kies voor Angus beef (rood) met een overheerlijke en bovenal verrassende saus en wat grove verse frites. Een goed glas wijn er bij en als afsluiting van mijn dagje Lille is dit een genot. Een kleine wandeling van een ruim kwartier brengt mij weer op Lille Europe. Helaas is de Thalys 10 minuten vertraagd en biedt dit internationale station na 21.00 uur werkelijk geen enkel vertier anders dan mensen kijken. Eenmaal terug in mijn gereserveerde stoel vertelt de hostess mij de reden van de vertraging. Alle reizigers gaan via één deur de trein in en dat kost iets aan extra tijd maar weert illegale reizigers zonder ticket en dat is dan voor mij ook een afdoend excuus, overigens met slechts 3 minuten vertraging kom ik op Rotterdam Centraal aan, Helaas moet ik zo dadelijk nog 10 minuten in zo´n oncomfortabele sprinter naar mijn woonplaats. Nee, zo lekker als in de Thalys heb ik niet eerder gereisd en ik weet nu al dat ik in de toekomst deze wijze van vervoer veel vaker zal kiezen, ook voor bestemmingen in België.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.