Categorie: THEATER, MUSICAL

Zondag 11 Januari 2015 at 9:51 pm

“DE ZERE NEUS VAN BERGERAC” WEER ZO´N HEERLIJKE FAMILIEMUSICAL VAN HET RO THEATER.

Ro Theater De Zere Neus van Bergerac Ro Theater De Zere Neus van Bergerac Ro Theater De Zere Neus van Bergerac

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Leo van Velzen


Na de eerdere familievoorstellingen, die van kort voor de feestdagen tot medio maart lopen, zoals “Kleine Sofie en Lange Wapper”, “Hondje”, “Lang en Gelukkig” en “The Woef Side Story” en een heerlijke succesvolle traditie vormen bij het RO Theater is nu de nieuwste topper aan deze succesreeks toegevoegd. ”DE ZERE NEUS VAN BERGERAC” een heerlijke musical comedy met een keur aan geweldig hertaalde liedjes. Dit keer, hoe kan het ook haast anders in een Frans verhaal, louter Franse tophits in meesterlijke hertalingen van Alex Klaassen, die overigens zelf in deze voorstelling niet meespeelt.

Ro Theater De Zere Neus van Bergerac Ro Theater De Zere Neus van Bergerac Ro Theater De Zere Neus van Bergerac

Het verhaal over Cyrano de Bergerac (een glansrol van Wart Kamps) die verliefd wordt op het door de Feeën gezonden Roxanne (Sarah Bannier) die als schoonmaakstertje komt werken in de kazerne waar Cyrano en Christiaan de Boer (Marius Mensink) als cadetten hun opleiding krijgen. Het verhaal moge bekend zijn hoe Cyrano dan verliefd wordt maar Roxanne kiest voor de mooie Christiaan. Daar doorheen loopt het verhaal van de Feeën onder leiding van Opperfee Aurora (Sylvia Poorta) die o.a. bijgestaan wordt door communicatiefee Ada (Arjan Ederveen, Gemma de Marketingfee (Ellen Pieters) en de wat sullige Brenda de Wensfee (Jack Wouterse) die uit angst voor de Trollenkoning Knoessie Boessie (Jack Wouterse) een goede menselijke daad moeten verrichten. Dat het doorheen weven van twee verhalen tot de meest komische en bizarre situaties leidt moge duidelijk zijn. Het is een waar genot om de feeën aan het werk te zien. Vooral Wouterse en Ederveen schitteren, maar vlak ook Pieters en Poorta niet uit. Eigenlijk is er onder alle acteurs geen zwakke schakel te vinden want ook de andere feeën- en cadetten rollen worden heel overtuigend gespeeld. Het stuk wordt ook nog eens extra opgeleukt door de acrobatische daden van Wart Kamps en de overtuigende schermpartijen tussen de cadetten onderling.
En dan die liedjes die zijn echt geweldig, logisch ook dat de cd verkoop na afloop als een tierelier loopt want iedereen wil thuis die liedjes uit volle borst meezingen, van Brel tot Piaff en van Les Poppeys tot Michel Delpech. Alex Klaassen die mij vooraf al vertelde weer lekker te hebben mogen uitpakken met zijn bewerkingen gaf ook nog eens aan dat hij zich dit nu en nooit meer laat afnemen want bewerken van die songs is werkelijk genieten zo zei hij. En inderdaad die liedteksten zijn om te smullen. Maar er is nog veel meer want, degengevechten en hardwerkende feeën, de boerende en scheten latende oppertrol mogen dan een genot zijn om naar te kijken ook het decor is van topklasse hiervoor is ook alles weer uit de kast getrokken om het decor ook zo geweldig mogelijk te maken en dat is ook nu weer met verve gelukt. Kortom “De ere Neus Van Bergerac” is een geweldig geslaagde aanwinst in die lange rij van successen die het RO Theater met de familievoorstellingen op haar naam heeft staan en ook voor de eerstvolgende Kerst staat er al weer een heerlijke voorstelling op stapel dan natuurlijk ook weer met Jack Wouterse, Arjan Ederveen, Alex Klaassen, Wart Kamps, Maarten Heijmans en Dick van den Toorn en vanzelfsprekend net als deze hit onder regie van Pieter de Kramer. De titel voor volgend jaar is ook al bekend; “De Gelaarsde Poes”
Overigens voor wat betreft “DE ZERE NEUS VAN BERGERAC” valt het mij op dat de verhaallijn nog steeds voor kinderen vanaf 8 jaar opgaat,maar het taalgebruik en zeker de dubbele bodem achter veel tekst en scènes steeds is steeds meer gericht op volwassenen. Dat impliceert wel dat het voor alle leeftijdsgroepen een meer dan verdomd leuke voorstelling is.

Voor info en speellijst kijk op: www.rotheater.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.