Categorie: THEATER, MUSICAL

Maandag 12 Januari 2015 at 8:24 pm

Het Musical Award Gala. En de winnaar is;

foto Roy Beusker foto Roy Beusker foto

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

We weten het nu weer allemaal, mede dankzij Avro/Tros is heel Nederland weer in de mogelijkheid om na 3 jaar tv stilte eindelijk weer te genieten van het Musical Award Gala.

 In het Utrechtse Beatrixtheater is het overvol met BN’ers die vanavond voor een avond als klapvee mogen dienen. Hoewel de uitnodiging aangaf stipt om 20.15 wordt er begonnen, stonden we met z’n allen na ons 5e colaatje of wijntje nog steeds in de foyer van het theater. Ja de ernstige situatie in Parijs zou e.e.a. wellicht iets doen uitlopen maar 3 kwartier. Ik keek al op mijn internetbronnen of mogelijk Isis of El Qaida, Mark Rutte en zijn bende had beschoten, maar nee, in Nederland en verder overal in Europa was het rustig. Waar wachten we dan op dacht ik net toen we het signaal kregen dat we de zaal in mochten.

Na een vluchtige introductie kwam Miss Lingo de wat meer onbeduidende prijzen uitreiken, Onbeduidend, nou nee, eigenlijk de belangrijkste want nu gingen de awards voor regie, teksten en o.a. arrangementen er uit en Lucile Werner deed het met verve maar helaas zij kwam niet op de buis.

Uiteindelijk bleek het allemaal een tijdsvullertje want na afloop van deze prijzen moesten we nog ruim een kwartier wachten voordat ons aller musical mopshondje Frits Sissing de openingsaankondiging deed. We gingen een opening beleven waar we nog jaren van zouden nagenieten, een soort van muzikaal geestelijk orgasme stond ons te wachten.

Oké, Jamai was leuk bezig maar ik ben het nu al weer in grote lijn vergeten. Waarom denken wij toch steeds dat wij ons moeten meten met de echt grote jongensawards zoals in Amerika of in Cannes. Laten we toch met onze voeten op de vlakke vloer blijven en er een echt Hollands feestje van maken. Eenmaal op gang werden er talloze BN’ers uit alle hoeken van het land gehaald om een bronswerkje uit te reiken aan de nieuwe “rechtmatige” Award winnaars.

En hoe voorspelbaar waren de winnaars uiteindelijk weer. Af en toe werd er iets onverwachts uitgereikt maar over het algemeen kwamen de prijzen terecht bij het al omvattende Joop van den Ende Imperium waarbij je tegenwoordig ook Albert Verlinde zijn organisatie mag rekenen en natuurlijk Joop’s testzaaltje M-Lab.

Dat er ook nog een Award naar het RO theater ging naar Gijs Naber voor zijn bijdrage aan de Woef Side Story was hoewel meer dan verdiend, mogelijk een goedmakertje. Natuurlijk de prijzen voor Jon van Eerd (John Kraaijkamp Musical Award) en Simone Kleinsma (De Conny Stuart Musical Award) waren verwacht en natuurlijk zou ook Billy Elliot in de prijzen vallen en vanzelfsprekend Love Story. Nee echt verrassend was het niet en dat de Kleine Blonde dood maar 4 prijzen won vind ik een mes in de rug voor Frans van Deursen, want die speelde m.i. de mooiste mannelijke bijrol in welke musical dan ook. Wat mij dan wel weer heel veel plezier deed is dat William Spaay als beste mannelijke hoofdrol in een kleine Musical (Kleine blonde dood) mij vertelde dat hij er alles aan gaat doen deze geweldig mooie en aangrijpende voorstelling, al is het maar voor één maand in De La Mar, terug te laten keren.

Ook producent Albert Verlinde had daar wel oren naar zo zei hij mij na afloop.

Het mooiste nieuws van deze avond hoorde ik uit de mond van producent Fred Boot die mij vertelde dat hij en de mensen achter “Soldaat van Oranje, die  meer dan terecht de publieksprijs als beste grote musical ontving, keihard bezig zijn met een nieuwe productie “Nieuw Amsterdam” over het ontstaan van New York. Hoewel Fred mij zei dat de plannen zoals die er nu liggen nagenoeg onuitvoerbaar zijn, weet ik dat hij en zijn team al eerder bewezen dat Kan Niet , Niet Bestaat.

Het feestje na afloop waarop velen zich weer flink te buiten gingen aan de gratis hapjes en vooral drankjes liep nog iets meer uit dan de aanvang van het programma en zo kwam alles toch nog goed.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.