Categorie: THEATER, MUSICAL

Woensdag 04 Februari 2015 at 4:54 pm

En weer geniet Nederland van HEERLIJK DUURT HET LANGST

Heerlijk duurt het langst

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Vijftig jaar geleden schreef het gouden duo Annie M.G. Smidt en Harry Bannink hun eerste musical, nadat haar gevraagd was een Amerikaanse musical te vertalen, waarop Annie M.G. gezegd schijnt te hebben, waarom vertalen als ik zelf ideeën genoeg heb. En dat was de basis voor HEERLIJK DUURT HET LANGST, de eerste in een reeks van prachtige maatschappijkritische musicals. Want Annie, een vrouw die haar tijd ver vooruit was, had in elke productie wel iets waarmee ze haar visie op maatschappelijke ontwikkelingen duidelijk maakte en veelal zaken mooi op scherp kon zetten. Zo ook in HEERLIJK DUURT HET LANGST.

In een tot de nok toe gevulde grootste zaal van het Chasse theater in Breda ging afgelopen zondag de 2015 versie van HEERLIJK DUURT HET LANGST in première. De verwachtingen waren hoog gespannen en in het geroezemoes hoorde je toch een paar keer de vraag stellen zou deze versie het gigantische succes van Leen Jongewaard, Andre van den Heuvel en vooral Conny Stuart kunnen benaderen, men durfde niet aan overtreffen te denken. Maar ruim 2 uur later tijdens het slotapplaus lijkt het er op of er ook bij het publiek een zware last van de schouders is gevallen. Het aanhoudende applaus geeft aan er is een traditie overtroffen en hoe.

Het verhaal van deze voorstelling zal bij bijna alle bezoekers bekend zijn; succesvolle getrouwde zakenman Ido (Chris Tates) begint een buitenechtelijke relatie met zijn secretaresse Emma (Rosalie de Jong), zodra zijn trouwe echtgenote Marian (Lone van Roosendaal) hier van op de hoogte komt zet ze Ido de deur uit. Inmiddels is dochter Pink (Nikki van Ostaijen) een echte levensgenieter die vriendje na vriendje afwerkt steeds recalcitranter geworden en krijgt daarbij de steun van Buurman Ton (Dick Cohen) die al enige tijd heimelijk verliefd is op Marian en nu zijn kans schoon ziet om Marian de zijne te maken. En dan is er natuurlijk ook de kruidenier Kees Bloem (Alfred van den Heuvel) die in zijn vrije tijd psychologie studeert aan de volksuniversiteit en dat in zijn knusse winkeltje met de uitstraling van de jaren vijftig daar te pas en te onpas mee te koop loopt. Ook zijn dochter Greet (Esmee Dekker), die een relatie heeft met een Papoea moet zijn psychologische prietpraat aanhoren. Toch is het uiteindelijk Kees die de basis legt voor een doorbraak in de ontstane situatie waarbij Ido en Marian weer samenkomen ten bate van het welzijn van hun dochter waarvan ze geloven dat ze zwanger is van de door Ido ontslagen Turk (Buddy Vedder), waarna Ido voor de zoveelste maal zijn vriendje de Staatssecretaris moet bellen voor een verblijfsstatus van deze Turk. En met deze invalshoeken de Papoea en de Turk geeft Annie M.G. Smid haar maatschappelijke betrokkenheid aan. Ze gaat naar de scheidslijn van tolerantie en discriminatie en verpakt dat meesterlijk in deze productie.

En dan uiteindelijk gaat men na afloop onder het publiek toch vergelijken met de oude oorspronkelijke voorstelling. Natuurlijk is dat niet geheel terecht, het is vijftig jaar later, maar ondanks het ongekende succes destijds wordt in deze nieuwe versie al dat oude succes ruimschoots overtroffen. Van den Heuvel en Tates zetten een heerlijke en overtuigende “Op een mooie Pinksterdag” neer, Alfred van den Heuvel is meesterlijk in “Kom Kees” en Lone van Roosendaal overklast Conny Stuart vooral in “Het is Over”, maar ook haar uitvoering van “Zeur Niet” krijgt eeuwigheidswaarde. DommelGraaf & Cornelissen Entertainment zetten als producenten een meer dan geslaagde HEERLIJK DUURT HET LANGST op de planken waarbij we zeker niet om de regisseur Paul van Ewijk en de choreografieën van good old Barrie Stevens heen kunnen. Deze twee heren leveren een prachtproduct af waar nagenoeg niets op aan te merken is. Het is een kniesoor die daar over valt in zo’n geweldig succes. Zowel de Cast, het orkest en de makers zetten een productie op de planken die naar meer smaakt, naar veel meer. Om te sluiten met de woorden die Dick Cohen na afloop tegen mij zei: en nu hoop ik op een remake van EN NU NAAR BED, en dat wil ik dat volmondig beamen, Laten we hopen dat DommelGraaf & Cornelissen Entertainment er in ieder geval over willen nadenken om er een traditie van te maken om die heerlijke Annie en Harry musicals af te stoffen op te frissen en net zo succesvol als HEERLIJK DUURT HET LANGST in de theaters te brengen, Ik zeg bij voorbaat DANK.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.heerlijkduurthetlangst.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.