Categorie: THEATER, TONEEL

Zaterdag 02 Mei 2015 at 11:54 am

Solness van Ibsen in een mooie bewerking bij het Nationale Toneel

fotografie Kurt Van der Elst fotografie Kurt Van der Elst fotografie Kurt Van der Elst

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Als je zo succesvol bent kun je alleen nog maar luchtkastelen bouwen en dat doet Bouwmeester Solness (Mark Rietman) dan ook. Het toneelstuk “Bouwmeester Solness” of kortweg “Solness” zoals nu bij het Nationale toneel in een geweldige regie van Theu Boermans heet, is in feite het verhaal van het ultieme succes wat je boven het hoofd groeit en met je aan de haal gaat.

Het Nationale Toneel speelt dit seizoen Solness met in de hoofd- en titelrol Mark Rietman, die naar nu blijkt absoluut geknipt is voor deze rol. Hij oogt voldaan, zet alles naar zijn hand, is succesvol maar diep van binnen is hij klein en uiterst breekbaar, balanceert op de rand van een Burn-out en laat zich moeiteloos paaien door jong vrouwelijk schoon.

Natuurlijk is het de ultieme droom van elke middelbare man om warmte, liefde en aandacht te krijgen van jonge mooie vrouwen. Zo ook bouwmeester Solness, de architect die voornamelijk kerken en grote imposante gebouwen heeft gebouwd, maar er komt ook uit de publieke en private sector steeds meer vraag naar het ontwerpen en bouwen van kleinere objecten zelfs huizen. Als dan zijn jonge medewerker (Marijn Claes) hem daarin voorbij lijkt te streven, raakt hij enigszins in verwarring maar hem er uit werken of ontslaan is geen optie, want zijn beeldschone jonge vriendin (Marit Meijeren), die tevens boekhoudster van hem is, is inmiddels zijn maîtresse en die wil hij niet kwijt. Zo manipuleert hij de twee jonge mensen en zijn zakelijk partner de vader van de jonge belofte. Echter deze zakelijk partner (Jappe Claes – geen familie van de eerder genoemde Marijn Claes) is ongeneeslijk ziek en neemt zijn congé maar met het nadrukkelijk verzoek aan Solness om zijn zoon een kans zal bieden. Vage toezeggingen geven de terminale vader nog enige hoop maar zodra de kans zich voordoet toont Solness zijn ware gezicht. Hij blijkt onbetrouwbaar en heeft wezenlijk andere bedoelingen dan aanvankelijk bleek.

Tot op de dag dat de beeldschone Hilde (Anna Raadsveld) verschijnt, zij is een bewonderaarster van Solness die haar, naar zij zegt, op haar 12e jaar al hartstochtelijk heeft gekust toen hij in haar dorp een kerk bouwde. Zij vertelt hem de mooiste verhalen uit die tijd, verhalen die naar het schijnt zo uit haar duim worden gezogen, maar wat wel waar is, is dat zij haar zinnen heeft gezet op Solness. Zij zegt hem dat ze meer dan 10 jaar heeft gewacht op zijn, toegezegde, terugkeer naar haar. Deze 22 jarige schoonheid brengt Solness hoofd op hol, ze laat hem op kantoor intern schoon schip maken waardoor hij zijn twee jonge medewerkers, de jonge veelbelovende ontwerper en aankomend architect  en zijn verloofde ontslaat waarna hij voorstelt aan zijn muze om hem verder te helpen. Maar waarheen en hoe.

Steeds meer raakt Solness in de ban van het schijnbaar broze lolita meisje dat zij uitstraalt te zijn, en meer en meer verwijderd Solness van zijn echtgenote (Betty Schuurman) die hij al eerder bedroog met zijn inmiddels ontslagen boekhoudster. De aan huis, als vriend, komende huisarts (Vincent Linthorst) doet meerdere pogingen om Solness van zijn eigen opgezette ondergang te redden, maar Solness luistert niet en tart het lot. En dat alles om zijn muze de te mooie en te jonge liefde van zijn leven te pleasen.

Dat zij zijn ondergang zal worden stond eigenlijk van meet af aan vast maar hoe dramatisch het zal zijn, wordt heel mooi uitgewerkt door regisseur Thue Boermans

Boermans bewijst eens en temeer een van de absolute topregisseurs in Nederland te zijn, iets wat ik niet kon bevroeden toen ik hem bijna 40 jaar geleden “Asphalt Gigolo” zag maken. 

Voor informatie en speellijst verwijs ik naar www.nationaletoneel.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.