Categorie: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Zaterdag 27 Juni 2015 at 12:24 pm

Afrikafestival Hertme met afrofunk en voodoo

Kassé Mady Diabate foto Hans Speekenbrink Kassé Mady Diabate foto Hans Speekenbrink Kassé Mady Diabate foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel. Foto's Kassé Mady Diabate van Hans Speekenbrink

De 27e editie van het Afrikafestival in Hertme vindt dit jaar plaats op 4 en 5 juli in het sfeervolle Twentse dorpje Hertme. Vorig jaar waren Habib Koité en Salif Keita top of the bill, dit jaar zijn Sékouba Bambino (Guinée), Mahmoud Ahmed (Ethiopië) en Kassé Mady Diabate (Mali) de topacts. Het Engelse wereldmuziektijdschrift Songlines plaatst Afrika Hertme al 3 jaar op de lijst van 25 beste internationale festivals.

Er spelen 11 Afrikaanse groepen waarvan 6 op zaterdag en 5 op zondag. Op beide dagen zingt en danst het Oegandese kinderkoor Kidsgear op het marktterrein. De markt met Afrikaanse producten en gerechten is een vast onderdeel van dit altijd zeer sfeervolle festival.
 Zaterdag strijkt de Karavaan voor de Vrede neer in Hertme met Malikanw ( stemmen van Mali)  en met Samba Touré die dit jaar het fraaie album Gandadiko uitbracht. De Karavaan voor de Vrede is voortgekomen uit het beroemde Festival au Désert uit Timbuktu dat na de inval van de jihadisten werd gedwongen te stoppen.
Zaterdag treden verder op: Chouk Bwa Libête uit Haiti, een groep die teruggrijpt op de Afrikaanse voodoo; Sekouba Bambino, bekend geworden van Bembea Jazz; de Kaapverdische zangeres Neuza, Lindigo van het Indische Oceaan-eiland Réunion die twee jaar terug indruk maakte op het Sfinks Festival; en tot slot de afsplitsing van Staff Benda Bilili, namelijk Mbongwana Stars. Ze brachten onlangs het album From Kinshasa uit, ze mengen traditionele Congolese ritmes met rumba, rock en elektronica.
Zondagmiddag begint Kassé Mady Diabaté. De Malinese zanger bracht in 2014 het album Kiriké uit en was eind november van dat jaar op de Music Meeting in Nijmegen waar hij veel applaus oogstte met zijn mooie klassieke Mandingo- muziek. Na deze muziek om bij weg te dromen volgen de zoemende, vervormde likembe klanken van de Kasai Allstars uit de Congo. Dit zijn voor liefhebbers van Afrikaanse muziek zeker bekende namen. De mix van voodoo zang en afrofunk van Vaudou Game ( Togo) is nog niet zo bekend, net zo min als de marimba-band Abavuki ( Kaapstad. Zuid-Afrika). De levende legende uitEthiopie Mahmoud Ahmed is de slotact van het festival. Hij treedt op met Badume's Band, een groep jonge musici uit Bretagne die de sound van ‘swinging Addis’ uit de jaren 70 perfect kunnen spelen.

Voor het programma zie:
www.afrikafestivalhertme.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.