Categorie: THEATER, MUZIEK

Zondag 08 November 2015 at 9:13 pm

ER IS ALTIJD EEN DERDE - ANDERMANS VEREN PROGRAMMA DRIE

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Voor alle liefhebbers van het betere Nederlandstalige lied is er in het Hilversumse radiowereldje haast geen plaats meer. Engelstalige pulp wordt geprefereerd boven Vaderlands kwaliteitsmateriaal. Ergens ver weg gestopt op radio 5, die via de ether niet eens te ontvangen is, is er af en toe nog wat aandacht voor Nederlandstalig product. Gelukkig wordt vanaf januari 2016 de zondagochtend, weliswaar op radio 5, weer een stuk interessanter als om 09.00 uur Kick van der Veer aftrapt voor een uurtje “Andermans Veren”, waarna Jacques Klöters volgt met “De Sandwich”. Het is tenminste een mooie zondagsstart. Gelukkig is in het theater dat wezenlijk anders. Daar komt het Nederlandse lied nog wel aan bod zo ook in het derde programma van “Andermans Veren” een heerlijk theaterprogramma met de juweeltjes uit onze vaderlandse muziekgeschiedenis.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Met Jurrit de Bode, Dorien Haan, Bas Marée, Jelle Amersfoort en Johan Hoogeboom maakte samensteller Kick van der Veer in zijn zonnige achtertuin, met zijn allen gezeten rond de tafel een heerlijk allround programma met heerlijk materiaal. Kick zei mij: “Wij zaten met z’n allen om de tafel in de tuin en er werd door iedereen hardop geroepen wat ze voor dit programma goed vonden, echter als een lied door ons allen werd ondersteund dan kwam het op de voorlopige lijst, als één van ons twijfel over een lied had of het niet zag zitten dan werd het geskipt. Dus alles wat in het programma terecht is gekomen is breed gedragen door ons allen en dat levert dit programma op”.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Het is een werkelijk heerlijk programma met daarin ook een deel publieksparticipatie, voor de pauze gaat het vooral om het thema drie en passeren er talloze vondsten waarin 3 een belangrijk onderdeel van het lied vormt, al is het maar Andries Knevel of zoals in Herman van Veens “Stokrozen”-  3 kwartier als de drie er maar in zit want er is altijd een derde. Na de pauze houdt men het nog wel even vol maar volgt op een goed moment de publieksparticipatie in de vorm van “Roept u maar”, op de aloude manier zoals vroeger Willy Alfredo zich door het melodietje liet begeleiden gaan nu deze vijf toppers aan de slag met “Roept U Maar”en dan roept het publiek werkelijk van alles; van “Pastorale”wat ook werd gezongen, ik hoorde onder andere “Het Hondje van Dirkie”, “De Zuiderzee ballade” en “Suzanne” voorbij komen maar het thema drie werd volledig losgelaten. Ik deed zelf nog een te zachte poging met “Drie Eskadrons”van Jaap van de Merwe om vooral maar aan het thema vast te houden, maar het overige publiek riep gewoon hun persoonlijke favorieten en die kregen nagenoeg allemaal een kans, hoewel als alle geroepen vaderlandse chansons gezongen en gespeeld hadden moeten worden dan was het programma met een ruim uur uitgelopen.

In dit derde programma van dit geweldig muzikale gezelschap, van niet alleen heerlijke vocalisten, zien we in allen ook bijzondere Multi-instrumentalisten daardoor is ook de range van de te spelen liedjes mooi uitgebreid. Het is een geweldig programma geworden met naast het eerder genoemde ook “Marleen”, en Zing Vecht Huil Bid Lach Werk en Bewonder. En Bewonderen doe ik dit gezelschap zeker. Als u gaat kijken in een theater bij u in de buurt zult u het zeker met mij eens zijn dit is echt een voorstelling waarin ik mij laat onderdompelen en volop geniet van mooi materiaal op hoogwaardige wijze in geweldige arrangementen gebracht.

Voor de speellijst en verdere informatie kijkt u op: www.vanengelenburgtheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.