Categorie: MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 04 Maart 2016 at 8:55 pm

Vurige flamenco rock van Canteca de Macao in Tivoli de Helling

Canteca de Macao photo Hans Speekenbrink Canteca de Macao photo Hans Speekenbrink Canteca de Macao photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De uit Madrid afkomstige groep Canteca de Macao behoort in Spanje tot de top. Onlangs brachten ze een nieuwe CD uit: ‘Lugares Comunes’. Ter promotie van het album toerden ze in februari door Nederland. Cultuurpodium zag ze in De Helling, Utrecht. Zangeres Anita Kuruba en zanger/gitarist Chiki Lora, het centrale duo van de band, bewezen live dat ze niet voor niks tot de top van Spanje behoren met muziek die omschreven kan worden als flamenco rock.

Bij het beluisteren van Lugares Comunes komen vooral associaties met Ojos de Brujo bovendrijven. En dat komt met name door de geweldige flamenco vocalen van Anita Kuruba. Op het album is die flamenco invloed doorspekt met pop, rock en latin elementen. Live is dat ook het geval maar daar komen nog reggae, ska en rock & roll ingrediënten bij.

De band staat als een huis. Met een extra gitarist, bassist, drummer en een toetsenist die als hij los gaat goed laat horen in de latin thuis te zijn. De drummer speelt bij sommige songs ook nog cajón, het Peruaanse percussie instrument dat meer dan 30 jaar geleden door wijlen Paco de Lucia en zijn percussionist Ruben Dantas in de flamenco werd geïntroduceerd.

Opvallend is de perfecte samenzang van Anita Kuruba en Chiki Lora die akoestische gitaar speelt en af en toe mooie solo uitstapjes maakt. Kuruba zwiert in haar sexy flamenco-achtige outfit over het podium, danst zelfs even salsa met Chiki en zingt de sterren van de hemel. Nummers als A punta de estallar, Acuérdate en mijn favoriet La Vida klinken live erg sterk. De band klinkt veel ruiger dan op de CD. Latin rock gemixt met flamenco, en zelfs Spaanse rock & roll. Dat vind ik minder maar het publiek maalt er niet om en gaat vanaf het eerste nummer al uit zijn dak. Spaanse rock kende ik al van de uit Zaragoza afkomstige band Hotel, Canteca de Macao is daar ook bedreven in maar is vooral sterk in de mix met flamenco. Ook voegen ze er subtiel reggae grooves aan toe en tegen het eind van het optreden ook pittige ska grooves. “It’s time to party ladies,” roept Anita Kuruba de dames in het publiek toe. Een aantal viert vlak voor het podium uitbundig feest dat doorgaat tot de toegift: een mix van Spaanse uptempo rock met een vurige skagroove!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.