Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Zondag 01 Mei 2016 at 8:20 pm

Gent Jazz 2016 wordt een heel mooie editie

Brad Mehldau Photo Hans Speekenbrink Jill Scott Photo Hans Speekenbrink John Scofield Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Als straks op donderdag 7 juli het Gent Jazz festival aanvangt is dit het vijftiende festival in successie en voor mij de vijfde editie op rij die ik meemaak. Voor mij waren het vijf onvergetelijke festivals, maar ook in de jaren voor ik het festival frequenteerde waren er, net als ook weer deze editie, talloze meesterlijke musici op het festival aanwezig.
Verrassende combinaties en geweldige musici die al eens eerder op Gent’s Bijloke aanwezig waren. Deze jubileumeditie heeft voor iedereen en elk wat wils in petto. Met op de jubileumdag 10 juli een programmering met artiesten die allen een band hebben met Gent, waaronder Nordmann, Barefoot and the Shoes, Balthazar, The Flat Earth Society ft. Mauro Pawlowsky en een collectief rond Gentse Bluesman Roland verzorgt een hommage aan Moondog, de New Yorkse poëet, musicus en componist. Maar er is meer, veel meer.

Terrence Blanchard photo Hans Speekenbrink Pat Metheny photo Hans Speekenbrink Ron Carter Photo Hans Speekenbrink

De openingsdag 7 juli zal om 16.30 uur aanvangen met Terence Blanchard en The E Collective, de band waarmee hij vorig jaar het album “Breathless” maakte, en zal voor wat betreft de Main stage in de grote tent via o.a. tenorsaxofonist Kamasi Washington ons uiteindelijk brengen naar de afsluiter van de openingsavond om 22.30 uur de akoestische set van trompettist Ibrahim Maalouf die in zijn band ondermeer Mark Turner op Sax meeneemt. Een mooie opening voor dit jubileumfestival op het altijd zo geweldig sfeervolle Bijloke. Vrijdagmiddag om 16.30 uur begint al direct met een topper. Meester-gitarist Pat Matheny die samen met bassist Ron Carter, het concert dat ze eigenlijk als eenmalig concert op het Detroit Jazz festival 2015 zouden geven, met slechts een paar concerten hebben verlengd waaronder Gent Jazz er een van is. De middag had niet mooier kunnen starten. Op het hoofdpodium zal deze dag ook het concert van de in Parijs wonende Brit Hugh Coltman plaatsvinden, een concert waar ik nu al naar uitkijk omdat hij in deze set het werk van de door mij zeer gewaardeerde Nat “King” Cole zal brengen, maar dan wel op in de interpretatie van Coltman, dus rauw en ongepolijst en zeker niet zo zoet georkestreerd al bij Cole zelf. Misschien wordt dit wel de verrassing van het ganse festival. Scofield, Mehldau en Guiliana sluiten avond twee af. Om te voorkomen dat ik hier een opsomming van elke avond ga maken zal ik mij beperken tot de klappers die verwacht kunnen worden op dit festival dat in twee gedeelten uiteen valt. Het eerste deel van donderdag 7 juli tot en met zondag 10 juli en het tweede deel van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 juli. Wat dacht je bijvoorbeeld van oud Velvet Underground grondlegger John Cale, de man die werkte met mensen als David Bowie, Eno, Miles Davis en ook produceerde voor Patti Smith en vele anderen blijft voor mij die bijzondere zanger musicus die gezeten achter de vleugel in elk muzikaal genre geplaatst kan worden van pop tot rock van jazz tot opera, Cale is van alle markten thuis en dat is te horen op zaterdag 9 juli om 20.30 uur. Een concert dat ik in het bijzonder op deze zaterdag 9 juli wil aanraden is dat van de formatie Oaktree om 00.00 uur op de Garden stage. Dit muzikaal collectief rond Antwerpenaar Adriaan de Roover creëert prachtige soundscapes die dan weer elektronische verrassingen zijn dan weer dromerige akoestische stukken, een ideaal concert om de zaterdagnacht mee in te gaan.

Gent Jazz part two om het oneerbiedig te noemen biedt onder andere Jill Scott, die vorig jaar haar comeback maakte met het alom geprezen album “Woman”, maar vooral live is deze dame niet mis te verstaan. Zij bespeelt haar publiek op donderdag 14 juli om 22.30 uur op het grote podium. Op vrijdag 15 juli (20.30 uur) wil ik zeker Ibeyi van de Cubaanse tweelingzussen Naomi en Lisa Kaindé Diaz, dochters van de overleden Buena Vista Social Club percussionist Miguel Anga Diaz vermelden, echter de zusjes bouwen verder op het traditioneel Cubaanse met veel invloeden uit de pop, hip hop en jazz waardoor een vergelijk met de band van papa volledig mank gaat. Maar wel heel erg de moeite waard om met een mooie Cohiba of Monte Christo op de lippen en een goed glas rum in de hand naar te luisteren. Van Perfume Genius verwacht ik een heel bijzonder optreden. Deze mengeling tussen Bowie en Anthony Haggerty zou ook zo maar eens een van die grote verrassingen van Gent Jazz 2016 kunnen zijn. Mis het dus niet op zaterdag 16 juli om 20.30 uur op het grote podium. Hij wordt die avond voorafgegaan door de Nederlandse Eefje de Visser met haar muzikanten die vooral door haar vele clubtours een enorme stage performance heeft opgebouwd. De slotact van Gent Jazz 2016 voor wat betreft de Main stage is dEUS met het Soft Electric concert zal de Vlaamse Rockband rond frontman Tom Barman vriend en vijand verbaasd doen staan. Het geschal van de luide elektronica is vervangen door een lyrisch luisterconcert en daarmee biedt het de mogelijkheid voor het publiek de teksten van deze Antwerpse band beter op te nemen wat een compleet ander licht op dEUS zal werpen. Het absolute einde aan het Gent Jazz festival vindt die zaterdag nacht vanaf 00.00 plaats op het Garden stage waar de Gentse formatie The Germans het licht van het festival mag doven maar wel op een plesant onstuimige wijze. Het zal straks in juli heel goed toeven zijn op Bijloke en voor het volledige programma verwijs ik een ieder naar de site: www.GentJazz.com

Overigens voor de echte feestgangers is Gent dan nog een langere periode “the place to be” want diezelfde avond als het Gent Jazz festival haar slot heeft, starten de Gentse Feesten van dit jaar en ook dat is iets wat u nog enkele dagen in Gent zou moeten houden, want ook daar is heel veel, ook muzikaal, te beleven. Kortom boek deze zomer maar voor een langdurige periode in juli een mooi plekje in Gent. Ik wens u al vast heel veel plezier in de sfeervolste stad van gans België, Gent.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.