Categorie: MUZIEK

Maandag 19 Februari 2018 at 9:38 pm

Real Tributes. Mooie odes aan Oum Khalthoum en Chekara.

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Mees Borst (klik voor vergroting)

Karima El FilaliKarima El FilaliAbir El Abel

Onlangs presenteerde het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) in samenwerking met Theater de Meervaart het programma Real Tributes: een tribute aan Oum Khalthoum en aan Chekara. Dit in het kader van Lieve Stad, een serie voorstellingen waarin verhalen uit de stad Amsterdam werden gepresenteerd. De uitvoering van Real Tributes vond plaats in de Amsterdamse Schouwburg. In Real Tributes bracht het AAO odes aan de muziek uit de Arabische wereld en uit Andalusië. Het orkest trad voor het eerst op met musici van het Nederlands Kamerorkest. Special guest was Abir El Abel, bekend van Arabs Got Talent. Maar meer op de voorgrond stonden de Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima El Fillali en de Marokkaanse zanger/violist Jalal Chekara. 

Karima zong begeleid door het AAO liederen van de legendarische Egyptische zangeres Oum Kalthoum (1904-1975), ook wel ‘Ster van de Orient’ genoemd. Zij zong liederen uit verschillende periodes van het leven van Oum Khalthoum die de Arabische wereld zo vaak in vervoering bracht door haar emotionele manier van zingen en de diepe kracht van haar stem. Na de pauze bracht Jalal Chekara samen met musici van het AAO, het Nederlands Kamerorkest en drie musici uit de flamencotop van Nederland een mix van Arabo-Andalusische muziek en flamenco.

Ode aan Oum Khalthoum

Amsterdams Andalusisch Orkest2018-02/andalusischorkest_schouwburg_16.02.18_meesterwerk_50_preview_4.jpegKarima El Filali en Amsterdams Andalusisch Orkest

Karima El Filali bracht met een mooie zachtmoedige en bezwerende stem de muzikale wereld van Oum Khalthoum tot leven. Het 14-koppige orkest ondersteunde haar vakkundig en bracht ook een waaier van verhalende instrumentale stukken ten gehore; met violen, cello’s, contrabas, piano, percussie (darbuka, riq), ud en qanun, dat prachtige liggende snaarinstrument dat een twinkelend geluid voortbrengt. Er was veel herkenning bij het deels Marokkaanse/Arabische publiek dat enthousiast applaudisseerde tijdens bepaalde frases, soms ook meezong. ‘Oh, mijn hart, vraag me niet waar de liefde is gebleven,’ zo kondigde Karima Atlal aan, het lied dat ze zong na Inta Omri, een lied met een grote zeggingskracht. Ik kan het Arabisch niet verstaan maar het enthousiaste applaus duidde op een diepe emotie in de tekst. Ritmische gedeeltes werden afgewisseld met gedragen en weemoedige passages. Soms was er een rustpunt in de klank van de viool. Het was mooi en bijzonder om dit eerbetoon aan de grootste zangeres uit de Arabische wereld mee te maken.

Arabisch en flamenco

ChekaraChekara Maria Marín Edsart Udo de HaesIrene Alvarez
Na de pauze trad zanger/violist Jalal Chekara op. Hij bracht een bijzondere mix van Arabo-Andalusische muziek en flamenco zoals die ook in de film Vengo te zien was. De Arabo-Andalusische muziek heeft haar wortels in de muziek van het Moorse Andalusië van de 9e tot de 15e eeuw. Chekara wordt gezien als een muzikale bruggenbouwer tussen het Arabo-Andalusische genre en flamenco. Hij trad er in 2017 met succes mee op tijdens de Flamenco Biënnale, nam het publiek mee naar de café’s van Tetouan (Marokko) en de dorpspleinen van Andalusië. Tijdens zijn muzikale reis in de Amsterdamse Schouwburg wisselden Arabische en flamenco passages elkaar af maar vielen regelmatig mooi en symbiotisch samen. Flamencozangeres Maria Marín en Chekara zongen de ene keer apart, de andere keer samen. Het flamencogitaarspel van Edsart Udo de Haes en de flamenco percussie op de cajón van Udo Demandt voegden de passie van de flamenco toe aan het muzikale Arabische idioom van ud en qanun, gespeeld door Ahmed El Maai en Abderrahim Semlali. Daar kwam nog een spectaculair element bij, namelijk de flamencodans van Irene Alvarez. Het was een fraai contrast met het programma voor de pauze. Dat contrast op zich was ook wel bijzonder want met Real Tributes werd zo een muzikale verbinding gelegd tussen de Arabische muziekwereld en die van Spanje.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.