Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 01 April 2019 at 1:23 pm

“Revolutions”, verrassend, gewaagd en doordacht van NT & NT Jong

Revolutions foto Phile Deprez Revolutions foto Phile Deprez Revolutions foto Phile Deprez

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Nadat ik eerder verrassend getrakteerd werd op een zeer succesvolle voorstelling van “Lord of tjhe flies” door NT Jong (Toen nog Nationale Toneel) was de uitnodiging voor de première van “Revolutions” door het Nationale Theater/ NT Jong een zeer welkome. In het Haagse Theater aan het Spui vond deze avond plaats. En wat voor een avond. Een theaterproductie die zich afspeelt in de verre toekomst, maar met deels de kennis van nu en de verwachtingen van morgen met veelbelovende jonge acteurs.

Toch niet alleen de verwachtingen van morgen ook de angsten voor volgend jaar en de jaren die komen gaan. Een “IK’-wereld waarin techniek en Big brother (in dit geval Big Sister) je continue in de gaten houdt en waar je voldoende credits moet hebben om bepaalde gebieden te mogen betreden.

Zonder die vereiste credits kun je kiezen of vertrekken of ….. en dat laatste is over het algemeen totale vernietiging.

Er is geen regering meer maar een totaal leider, de CEO van ons land, in plaats van een minister-president, die de bevolking dagelijks toespreekt via een open verbinding met de burgers.

De bevolking heeft een eigen hologram en die heeft credits. Die credits bepalen in feite je leven. Men heeft talloze streams en men kan op vele manieren daarmee experimenteren, maar of dat gelukkig maakt. Nee, zeker niet.

Er is een continue angst van het volk omdat ze in de gaten worden gehouden voor alles en ook wat ze met wie doen hoe ze emotioneel met elkaar verbonden zijn. Bij een eventuele afkeuring door Big sister of een tekort aan credits is dat ook onherroepelijk.

Er ontstaat dan een situatie die Big Sister over de persoon in kwestie uitspreekt. Een situatie die stande pede navolging eist van de betrokkenen. De drie hoofdrolspelers rebelleren tegen dit systeem en proberen zich te ontworstelen aan deze wereld. Zij ontdekken dat zij de uitverkorenen zijn om de revolutie op gang te brengen, maar hoe ver willen ze gaan, wat gaan ze ervoor laten. Een sci-fi thriller met prachtige toepassing van de beschikbare theatertechnieken maakt de voorstelling meer dan waard om te gaan zien.

Het gezelschap jonge acteurs speelt op een onnavolgbare wijze een toekomst die mogelijk ooit in ons land zou kunnen ontstaan en die verre van wenselijk genoemd kan worden. Dat er in die verre toekomst nog zaken uit de huidige tijd als gebruiksmiddel aanwezig zijn geeft aan dat deze tijdsspanne ook in een dusdanig snel tempo is gegroeid tot wat er momenteel allemaal al mogelijk is.

We leven in een tijd waarin computers en continue waakzaamheid en camera observatie op elke straathoek de wereld steeds benauwder maken. Dat de bevolking zich uiteindelijk niet zal laten kisten en zal onderwerpen aan de CEO en zijn bewakingssysteem via Big Sister zal steeds meer een punt van discussie worden in de toekomst, die u en ik hoogstwaarschijnlijk niet meer mee gaan maken maar of onze volgelingen er van bespaard zullen blijven is nog maar de vraag.

Met verve zijn licht geluid, video en holografische technieken in deze productie als ondersteunende middelen toegevoegd waardoor het tijdsbeeld dat wordt geschetst nog ver weg lijkt maar mogelijk is het dichterbij dan wij denken. Dat deze jonge acteurs met heel veel succes deze “Revolutions” ten tonele brengen is mede te danken aan de geweldige regie van  Noël Fischer. Met o.a. Yara Piekema, Vincent Linthorst, Victor IJdens, Diewertje Dir, en Quiah Shilue.

Voor info en speellijst kijk op: www.hnt.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.