Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 12 April 2019 at 6:54 pm

De Stoep Jazzfestival een jazzfeest in Spijkenisse “Jazz meets Soul”

Ruben Hein Benjamin Herman Carlo de Wijs

Tekst & fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Ik neem de laatste tijd waar, dat er steeds meer aandacht voor Jazz komt, en dan met name in de theaters van Nederland. Een aantal theaters is zich gaan richten op wederkerende Jazzmiddagen, veelal op zondagmiddag en Theater De Stoep in Spijkenisse dat al jaren op wederkerende zondagmiddagen Jazzconcerten aanbood, zelfs nog op de oude locatie voor het noodtheater werd opgezet, heeft nu een eerste Jazzfestival georganiseerd. Klein nog weliswaar, maar het begin is er. Inmiddels is ook al bekend dat volgend jaar editie twee zijn bestek zal krijgen. Een goed teken voor de liefhebbers van Jazz.

Het Stoep Jazzfestival met de welluidende undercast “Jazz meets Soul” vond eind vorige maand plaats en bleek al direct een succes te zijn. In het gezellige theater, dat niet voor niets werd uitgeroepen tot Beste Theater Van Nederland en waardoor die zo belangrijke trofee de winnaarsstoel in de foyer van de Stoep prijkt, was gezellig druk. Een Jazz dj warmde met herkenbare jazzmelodieën en heerlijke Standards het publiek in de ruime foyer goed op. Het publiek was zichtbaar, helemaal klaar voor een lange avond kwalitatieve Jazz van vaderlandse bodem.

Het programma begon in de grote zaal met een geslaagd optreden van Ruben Hein. Hein die daags daaropvolgend in de Kleine Komedie zijn nieuwe theatershow “Boventoon” in première zou laten gaan had in Spijkenisse een mooie generale. Met een podium met daarop een vleugel een comfortabele stoel, een tafeltje met wat drank en een staande lamp leek het podium ietwat op een huiskamer. Dat gevoel gaf Ruben ook aan zijn publiek, alsof we bij hem thuis op een persoonlijk concert werden getrakteerd. Met leuke verhaallijnen tussendoor en heerlijk materiaal van zijn meest recentste albums en enig nieuw materiaal werd deze pianist/vocalist al direct door het publiek aan het hart gesloten. Ruben Hein toonde met dit openingsconcert aan dat de organisatie een goede greep had gedaan door Hein het festival te laten openen. Toegankelijk en mooi materiaal met een sterk pakkende stijl werd een gedroomde opening voor dit festival. Hein toonde met zijn concert ook heel duidelijk zijn progressie als entertainer aan. Met prachtige soundscapes als kleine filmische impressies van alledag en van zaken die hem op dit moment interesseren maken het programma, vooral ook door de leuke anekdotes tussendoor tot een zeer geslaagd concert. Voor zijn theatertournee die tot het laatste concert op 18 mei in Eindhoven zal voortduren zal dan ook voldoende belangstelling zijn zeker als het zo sfeervol verloopt als tijdens het Stoep Jazzfestival 2019,

Na een pauze met wederom de klanken uit de speakers van de dj set in de grote foyer was het de beurt aan de Benjamin Herman All Starr Band met enkele geweldige gasten. Herman die dit jaar enkele albums uit zal brengen en reeds heeft uitgebracht wist zich vergezeld door o.a. Carlo de Wijs op de Hammond en diverse andere toetsen, de meer dan meesterlijke Jazzgitarist, Jesse van Ruler en Yoran Vroom achter de trommels.

Jesse van Ruller Gidon Nunes Vaz & Benjamin Herman Berget Lewis

Hij bracht een aantal geweldige nummers zoals het alom bekende “Sunny” waarin vooral Carlo de Wijs en Jesse van Ruler heel veel ruimte werd geboden hun kwaliteiten in mooie soli te tonen. Na enige tijd sloot trompettist Gidon Nunes Vaz zich bij de heren aan en liet horen waarom hij in het verre Azië momenteel zo razend populair is. Met zeer subtiel en dan weer knetterend spel wist hij ook het festivalpubliek in Spijkenisse te overtuigen dat hij een nieuwe ster aan het Jazz firmament genoemd mag worden. Vooral in het samenspel met Herman, deed het mij denken aan de samenwerking tussen Miles Davis en John Coltrane. Dit deed er niet veel voor onder. Ik hoop dan ook van harte dat deze samenwerking tot meer zal leiden. Halverwege het concert van Benjamin Herman zijn All Star formatie kwam Berget Lewis ten tonele. Ik wist al lang dat deze vocaliste een werkelijk fantastisch stemgeluid heeft maar in samenwerking met dit geweldig collectief bracht zij een aantal meer dan overtuigende uitvoeringen van geweldig mooi jazz en soul materiaal. Met name in “Have a little Faith in me” maar vooral in Billy Holliday’s “Strange Fruit” kwam, mede door haar begeleiders, tot een van de hoogtepunten van het festival.

Jules Deelder Boris van der Lek Arend Niks

Het liep al richting middernacht toen in de kleine zaal de laatste sessie van dit festival zijn aanvang kreeg. Het collectief van Jules Deelder en Boris van der Lek met daarin Arend Niks achter de drums, Peter Wassenaar aan de bas en gitarist Cok van Vuuren. Het werd een geweldig concert, wat in tegenstelling tot de twee eerdere festivalconcerten waarbij het publiek in de comfortabele stoelen van De Stoep zat, nu staand moest worden gevolgd. Dat leidt natuurlijk tot dansen, wat ook, zij het soms op aangeven van Deelder, ook gebeurde. Het werd een heel lekkere, ietwat broeierige sessie, de kleine zaal is veel kleiner en het publiek stond tot buiten de toegangsdeuren te genieten van het stevig en swingende geluid van deze band van de inmiddels 74-jarig Deelder.

Deelder die ondanks het nagenoeg levenslange gebruik van genotsmiddelen, nog still goin’ strong is, staat achter zijn microfoon en drumt wat mee met brushes en zingt van Amerikaans tot Nederlandstalig materiaal. Maar alles spettert en swingt tijdens dit concert waarin met name saxofonist Boris van der Lek en gitarist Cok van Vuuren de sterren van de hemel spelen. Hoewel Deelder zijn persoonlijke inbreng minder is dan de bandnaam doet vermoeden is hij wel onmisbaar on stage, al is het alleen al om zijn verschijning. Het publiek reageert op alles wat hij doet en dat doet het concert nog eens extra goed. Het publiek is uiteindelijk de allergrootste winnaar op deze eerste editie van het “De Stoep Jazzfestival” en wat mij betreft zal ik ook op editie 2 van dit nieuwe festival zeker weer aanwezig zijn. Ik kijk er zelfs nu al naar uit.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.