Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 07 Februari 2020 at 11:06 am

VERLIEFD OP IBIZA VOELT MISSCHIEN IETWAT DUBBEL AAN

foto Ton Sebus foto Ton Sebus foto Ton Sebus

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P fotografie Ton Sebus

De toenmalig hoofdrolspeler, als Lex, Rik Engelkes, staat er als huidig producent tevreden bij na de première jongstleden maandagavond in het Amsterdamse De La Mar. Zijn nieuwste productie VERLIEFD OP IBIZA is zojuist door het publiek goed ontvangen. Toch zijn de overeenkomsten met de film uit vorig millennium minimaal. De reden; Regisseur Joep Onderdelinden wilde de regie op zich nemen, met dien verstande dat het verhaal minder blank en minder hetero dan de film moest zijn. Scriptschrijver Lucas de Waard heeft dat goed ter harte genomen want nagenoeg alle, anno 2020 nog steeds heersende discutabele relaties en levensvormen werden uit de kast getrokken.

Lex, een one-day hit zanger (Chris Tates) een nazitter achter al het vrouwelijk schoon, heeft van zijn royalty’s hotel/bar Kashmir op Ibiza gekocht en weet zich dankzij de jaarlijkse uitkering van Buma/Stemra daar te handhaven, zij het met enige moeite.
Terwijl Lex een echte vrouwen-man is, is zijn zoon (Joris de Hoop) homoseksueel en Lex zijn vader een transgender die nu als Karla (Johnny Kraaijkamp/Laus Steenbeeke) door het leven gaat. Het dagelijkse routine leventje krijgt een wending als de succesvolle topvoetballer Kevin Hoogland  (Guido Spek) en zijn vrouw Elza (Laura Ponticorvo & Charlene Sancho) de beroemde vlogster, haar verjaardag in hotel/bar Kashmir komen vieren.
Om het nog iets gecompliceerder te maken komt ook een voormalig vriendin van Karla en ex van Lex Irma (Mylene D’Anjou)  een paar dagen logeren in Kashmir. Het zal de hitte en de luchtigheid van Ibiza zijn maar zij valt als een blok voor de jonge, half Egyptische, barbediende Moussa (Samir Hassan) wat uiteindelijk leidt tot een heftige erotische nacht.
 Inderdaad het lijkt wat te linken met Mamma Mia, maar een kniesoor die daar over begint.

Uiteindelijk blijkt dat de beroemde voetballer een groot geheim met zich mee draagt, wat zijn vrouw wel vermoedt, maar wat op Ibiza helder wordt en dat geeft een klein beetje verrassing in het geheel. Dat ook de half Egyptische barkeeper een zoon van Lex blijkt, verrast wederom en de cougar Irma raakt daar ernstig door in verwarring.
Hiermee heeft Onderdelinden zijn statement gemaakt, een transgender, die zich m.i. iets te vaak tot het publiek richt om haar transitie en levensverhaal te vertellen, de homoseksuele zoon, de cougar en haar jonge lover, wat meer kan er nog toegevoegd, ja een vlogger die steeds minder filmt, alsof ze dat een beetje is vergeten.
Natuurlijk zijn er talloze kritische punten te vinden om de redelijk dunne verhaallijnen onderuit te halen, is het liedmateriaal ook niet echt helemaal scenetoepasselijk en lijkt er een beetje met de haren bij gesleept, maar het is een musical met een lichte toon van humor, vrolijkheid en vooral vrijheid op het Love eiland Ibiza.
Als je deze luchtige zaken als uitgangspunt neemt is het een heerlijke feel good musical die je gewoon lekker moet ondergaan en dan is er niets mis mee en ga je met een tevreden gevoel naar huis. En hoewel de maatschappelijke thema’s die aangestipt worden geen diepgang krijgen is misschien jammer, maar dan was het feel-good idee zeker verdwenen. Mogelijk dat er een  nog iets strakkere structuur het rommelige karakter wat kan verbeteren maar dat is geheel ter verantwoording van de regisseur, en wat hij er mee wilt.
De bezoekers die naar musicals gaan zijn over het algemeen geen azijnzeikerds en met een ietwat vrolijk, desnoods eenvoudig, verhaal best snel tevreden. Daarom zal VERLIEFD OP IBIZA het zeker leuk gaan doen en goed aanslaan bij het musicalpubliek dat van een vrolijke noot houdt. Uiteindelijk is het maar musical en geen highbrow toneel met diepgaande moraal.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.