Categorie: MUSICAL

Zondag 25 Maart 2007 at 2:55 pm

MUSICAL“ WAT ZIEN IK?! “, SPEELT 100STE VOORSTELLING

Mariska van Kolck
Cast Wat zien ik?!
Ellen Pieters

Door Nanny Heijmans met foto's van Eric van Nieuwland en Roy Beusker
(klik voor vergroting). Nieuwe Luxor Theater- Rotterdam, 21 maart 2007


Aankomend rond 19.00 uur via de artiesten ingang van het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam gaf gelijk een goed gevoel. Lopende via de gangen hoorden wij de cast inzingen. In de artiestenfoyer, zou men vóór de voorstelling de cast, crew en andere medewerkers trakteren op een taartmoment voor de 100ste voorstelling.

De producenten van Wat zien ik?!, Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zijn trots op de 100ste voorstelling vanavond in Rotterdam. De reacties zijn enthousiast en de mensen blijven massaal komen naar de musical. Bij binnenkomst van de cast en het houden van wat speeches en felicitaties was het moment daar. De taart werd aangesneden gevolgd door het nemen van vele foto’s.

Daarna konden we lekker ongedwongen nog wat intervieuws afnemen. We hebben o.a.,gesproken met Mariska van Kolck en Johnny Kraaykamp. Op de vraag aan Johny Kraaykamp “Hoe is de reactie van het publiek iop dit stuk in de ‘provincie’ kregen wij het volgende antwoord.

Het is iets minder vrij. En dat is iets waar ik me wel zorgen om maak. Ik vergelijk het met een paar vrouwen uit Brabant, die te gast waren in het programma “De Wereld Draait Door” en dat ging over carnaval en toen zei men: het leuke is dat we drie dagen helemaal los zijn!! En toen dacht ik en die andere 361 dagen dus niet! En dat proef ik en dat klinkt een beetje streng maar je merkt het echt vooral in de kleinere plaatsen in Brabant dat het zich moeilijker geeft. Ze hebben wel een enige avond maar ze uitten zich bijna niet. Tja, het is wat meer ehh wat minder vrijheid om zich te uiten.
Het is echt opvallend en het lijkt me of het sterker is dan 15 jaar geleden. Ik heb natuurlijk veel comedies gedaan waar de reacties van het publiek belangrijk zijn en daar is altijd al verschil geweest in provincies of wat dan ook, maar volgens mij is het sterker geworden dan voorheen. Maar het blijft natuurlijk een hele leuke voorstelling en de mensen vinden het enig. We signeren, om toerbeurt, in kleine groepjes en dan proef je echt dat de mensen laaiend enthousiast zijn en soms moet je dan even insteken, maar laat het dan een beetje merken! denk ik dan. Om lachend te vervolgen. ik klink streng, maar het is waar dat het opvallend is hoe soms wordt gereageerd, terwijl ze het wel allemaal leuk vinden. Dus het antwoord is ja, er is verschil ik kan niet anders stellen.

Wat zien ik?!
De taart
Het interview


De voorstelling eindigt in Mei in Carre en wat wilt u hierna het liefst gaan doen. Waar ligt het hart bij de televisie of het theater?

Ik zou heel graag tv werk willen doen, Zoals het er nu uitziet, het is nog niet helemaal zeker, ga ik volgend jaar ook weer het theater in, maar pas later in het seizoen, hoop ik, niet helemaal zeker, maar ehh tv werk ligt momenteel niet voor het oprapen en men zit enorm op zijn portemonaie. Ik wil natuurlijk geen dingen gaan doen waar ik zelf niet naar kijk en ik kijk naar een heleboel programma’s niet. Ja, ik zou heel graag weer iets op tv willen doen,, zeer zeker comedy of iets serieus, dat maakt me dan eigenlijk niet zoveel uit.
Maar ik wil het alle twee blijven doen.

En toen schoven we door naar Mariska van Kolck en haar vroegen we: Wat maakt het bijzonder voor jou om in “Wat zien ik te staan?!”

Wat zien ik is voor mij bijzonder omdat het een hele nieuwe musical is. Het is natuurlijk een legendarisch verhaal en er zit een hoog comedy gehalte in het stuk.

Op de vraag aan Mariska van Kolck: “Hoe is de reactie van het publiek op dit stuk in de ‘provincie’ kregen wij het volgende antwoord.

Nou dat zal je verbazen. We zijn vorige week in Almelo, Veenendaal en Sittard geweest. In sommige steden is het gelijk uitverkocht en sommige steden is er de eerste avond een rustige, afwachtende houding en staan we er de tweede avond dan trekt het gelijk aan omdat dan gezegd wordt dat het echt erg leuk is.
En het stuk is ook erg leuk. Mensen hebben soms wel eens een moment dat ze denken, oh het is geschreven vanuit de film maar deze musical is natuurlijk geschreven vanuit het boek. Daardoor wordt het natuurlijk ook heel anders benaderd in het script schrijven dan dat het ooit verfilmd is door Paul Verhoeven.
Het is gewoon heel erg leuk geworden en uiteraard staan we ook weleens in christelijke gemeentes naast Amsterdam en omgeving waar het wat losser toegaat en zullen ze vast weleens schrikken van woordjes met &hellippiep &hellipmaar de mensen vinden het stuk leuk en genieten. Dan denk je weleens zouden er mensen weglopen in de pauze maar neen dat gebeurt niet. Het is namelijk niet ordinair geschreven.

Ellen Pieters (foto Roy Beusker)
Mariska van Kolck (foto Roy Beusker)


Hoe zou het zijn als dit stuk vertaald zou worden?

Het enige wat men zich moet realiseren, wat echt Nederlands is, is de Studenten Opstand. Voor de rest gaat het over het verhaal van twee meisjes, die in de wereld zitten van lichte zeden en het gaat om hun vriendschap en de klanten die daar komen. Dus dat kan ook in Rusland spelen, in Polen, Duitsland etc. Je voelt ook niet Amsterdam, maar je voelt die twee meisjes en hun verhaal, hun liefde voor elkaar en hun angsten en wensen om ooit uit de wereld te mogen stappen omdat iemand hun met romantische ideen ooit aan de hand neemt. Zij hebben hun mensen die hun bezoeken als klanten dus dat maakt niet uit. Het enige wat heel erg gedateerd is . is de tijd. De 60-jaren was overal natuurlijk. Maar het gedeelte met de Studenten Opstand en de ME dat is eigenlijk het enige hoewel, vervolgt zij lachend, als je dat in het Russisch zou doen is het ook nog te begrijpen
Het is niet echt Amsterdam het speelt zich daar af maar het kan overal. Het gaat gewoon over twee meisjes die met elkaar een vriendschap hebben en boven elkaar wonen en in feite elkaar door het leven helpen. En lachend besluiten we, dat kan overal.

Volgend jaar sta je als Tante Jans in de musical “Ciske de Rat”, wat verwacht je daar van?

Heel veel, omdat het een hele nieuwe musical is en ik zelf kan meewerken aan het creatieve proces. Daar kijk ik erg naar uit.

Daarna staat er weer een filmploeg te wachten en gaan wij naar het theater en genieten van Albert Mol’s WAT ZIEN IK ?! musical comedy waarover je hier meer kunt lezen.

De voorstelling loopt t/m Mei 2007 in de Nederlandse Theaters en wordt afgesloten in theater Carré te Amsterdam.Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.