Categorie: FESTIVAL

Maandag 24 September 2007 at 3:39 pm

Eén avondje Robodock is te weinig; dit smaakt naar meer

Robodock
Robodock
Robodock

Tekst en beeld door Henry Krul (klik voor vergroting)

Misschien wel het toefje op het buitenfestivalseizoen: Robodock. Het enige festival dat bestaat uit een smeltkroes van theater, installaties, robots, pyrotechniek en kunstenaars. En dat al 10 jaar lang. Zelf ben ik nu voor de 5e keer te gast op het festival. Mijn eerste keer was toen het festival nog op het ruige ADM terrein (ook in Amsterdam) gehouden werd. Een festival in een omgeving waar normaliter veel mensen, veelal kunstenaars in een soort van gekraakte hal (met daarbij aparte woonvertrekken) woonden. Een mooie ongepolijste festivalplek, maar niet zo leuk voor de bewoners van het terrein, lijkt me.

Drie jaar geleden is het Robodockfestival van initiator en directeur Maik ter Veer verhuisd en nu gevestigd op het NDSM terrein. Een mooi oud industrieel terrein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. O.a. via de veerpont aan de achterzijde van station Amsterdam CS.
Vol verwachting was ik donderdag afgereisd naar Amsterdam. Ik had er flink zin in. Een dag eerder was de eerste festivaldag en dus opening van het festival geweest en ik had al enthousiaste verhalen gehoord. Mensen die nooit eerder waren geweest vonden het een topfestival! Om ca. half 7 ‘s avonds, het duurde nog een half uurtje voor het terrein openging, werden we bij de ingang al geamuseerd door Le Trebuchet, een enorme slinger, die zoals vroeger in de middeleeuwen projectielen over vestingmuren slingerde. Ook bij de ingang waren prachtige vogelobjecten van stichting DaaD, Linda Anneveld (onlangs bij De Tuin der Lusten in Delden) te bewonderen.

Robodock
Robodock
Robodock


Bij het betreden van het terrein werden we verwelkomd door excentrieke personages van het Duitse theatergezelschap (een regelmatige gast op het festival). Nieuwsgierig als ik was moest ik vervolgens kiezen: het buitenterrein verkennen of toch maar eerst een blik werpen in de enorme Docklandhal. Het laatste heb ik maar gedaan en dat leverde meteen al blije gevoelens op. De hal was zoals ik van eerdere edities gewend was aangekleed met prachtige installaties van o.a. , , , , , en . De installaties zijn echter veel meer dan enkel aankleding. In de meeste gevallen verzorgen ze ook performances. Levende objecten, een prachtige choreografie van ledematen (Peter William Holden) of het prachtige erotisch getint marionettentheater (Los Grumildos de Peru). Maar er was véél meer aan aankleding. Wat te denken van Roboblob 500FR, een enorme lichtgewicht infobalie annex gemuteerde zeppelin, van Cocky Eek en Theun Karelse. Of Bar 2013 van Gerco Aerts en Volken de Vlas. Zij bouwden twee enorme draaiende wielen. De een is een cocktailbar en de andere het terras. Vanaf het terras bestel je je drankje aan de cocktailbar. Maar ja, beide objecten draaien. Hoe moet je nu je drankje bemachtigen? Zo is het er en zo is het weer weg&hellip.. Een andere bar, prachtige vormgegeven en gemaakt van gerecycled materiaal, is de 5th element bar. Hij spuwt zowaar vuur. Een kunstwerk! Lekker relaxt zitten kan ook. Jenske Dijkhuis en Thomas Reineke creërden prachtige sfeervolle zitruimtes. Waar kun je mooier zitten en bijkomen van de vele indrukken dan hier.
Eigenlijk is er gewoonweg veel te veel aan prachtige en bijzondere dingen om op te noemen (niet te vergeten de goede catering). Zonder iemand tekort te willen doen stop ik met deze opsomming. Zelf komen kijken is eigenlijk de beste manier om dit mee te maken dan wel te ervaren.

Robodock
Robodock
Robodock


Als ik weer naar buiten ga is het inmiddels flink schemerig geworden. Ook het buitenterrein is sfeervol aangekleed. Via een soort van vernuftig geconstrueerde trap/loopbrug kom ik op het gedeelte waar enkele grote spektakels zich afspelen. Het , een indrukwekkend bouwwerk aan de oever van het IJ, verzorgt daar meerdere concerten gedurende de avond. Ooit gehoord van de ? Vast niet. Tenminste niet als je niet eerder op Robodock geweest bent. Ze zijn gekomen met het topstuk van het Burning Manfestival 2006 (USA) t.w. Serpent Mother. Serpent Mother is een 50 meter lange installatie in de vorm van een skelet van een slang. Dat klinkt prachtig, denk je. Als je je dan ook realiseert dat die slang omgetoverd wordt tot een enorme vuurzee dan weet je niet meer wat je ziet. Voor de liefhebber: je kunt delen van de slang zelf manipuleren d.m.v. het drukken op knopjes. Hou je van robotachtige constructies en vuur? Mis dan zeker Lieven Slabbinck met zijn Sixleg niet.

Als ik huiswaarts ga is het al na middernacht. Het festival is nog in volle gang. Dj’s en bandjes nemen het programma over. Dat was dus een avondje Robodock. Die ene avond smaakt naar meer. Misschien zaterdag dan toch maar gaan? Ik wil sommige dingen nog wel eens zien. Bovendien trad vandaag niet maar zaterdag wel La Machine (denk aan de enorme olifant van Royal de Luxe) op.
Het festival zelf geeft zichzelf ook een kadootje. Een eenmalig optreden van Survival Research Labs uit San Francisco. Meer weten?

Check de website.Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.