Categorie: VERWACHT

Donderdag 29 November 2007 at 4:21 pm

Over drie componisten....

Erik Bosgraaf
Claudia Barainsky
Zad Moultaka

Door Hans Flupsen met foto's van Hans Speekenbrink

Een preview op wat ons wekelijks te wachten staat aan de ontbijttafel. De teksten zijn van de hand van presentator Hans Flupsen en komen uit de nieuwsbrief van Vrije Geluiden.

Maar eerst: Er zijn weer afwijkingen van de dienstregeling: Zondag is er geen Vrije Geluiden op Nederland 1, daarom zenden wij aflevering 9 alvast uit op zaterdagochtend. Om 9 uur. De week erna wordt op de zaterdag de herhaling van aflevering 8 (die met Sara Tavares) uitgezonden ook om 9 uur, en volgt op zondagochtend 9 december aflevering 10. En over de herhaling van deze aflevering wordt u op de hoogte gehouden!

Jacob van Eyck
Blokfluitisten mogen nooit meer zeuren dat er geen repertoire is. Want Jacob van Eyck schreef met Der Fluyten Lusthof de grootste collectie muziek die ooit voor een soloblaasinstrument werd gemaakt. En origineel voor blokfluit. Dat wordt dit jaar op het Festival Oude Muziek herdacht. Van Eyck leefde en werkte tijdens de 80-jarige Oorlog en improviseerde boertig en lustig over de liefde op zijn fluit. Het blijkt genoeg voor drie CD's in een box. De voortreffelijke Erik Bosgraaf bezorgt de componist een revival en een verfriste interpretatie: het mag/moet lekker klinken. Zo begeeft ook Bosgraaf zich in der Fluyten Lust-hof op het breukvlak van volkscultuur en ‘hoge’ kunst. Szymanowski
Pianiste Reinild Mees richtte een stichting op tot behoud van het 20ste-eeuwse lied. Dit vloeide voort uit haar werk als mental coach van topzangstemmen. Die hebben recht op het beste repertoire en dat dreigde verloren te gaan. Ze heeft al enige schatkisten in veiligheid gebracht en nu brengt zij samen met zangeres Claudia Barainsky prachtige werk van Szymanowski ten gehore.

Zad Moultaka
De jonge Zad was een "warchild" in Beiroet. Maar Moultaka was ook een muzikaal talent en ontsnapte aan het verwoeste Libanon dankzij studie aan het conservatorium in Parijs. Sinds 1993 verwerkt Zad Moultaka zijn oorlogsherinneringen in composities, waarin oosterse en westerse muziek elkaar ontmoeten. Zijn optreden bij ons kan dienen als opmaat voor de ZaterdagMatinee (vanaf 13.00 uur op Radio 4) waarin zijn werk "Our- Stad" live ten gehore wordt gebracht door het Sch├â┬Ânbergensemble en het Groot Omroepkoor met hemzelf op piano.

Aanstaande zaterdag om 9.00 op Nederland 1

Vrije Geluiden - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.