Categorie: POP-ROCK

Zondag 20 Juli 2008 at 11:51 am

Robert Cray met 'true stories' in De Vereeniging

Robert Cray Robert Cray Robert Cray
Door Rita de Vries met foto’s van Marco van Rooijen (klik voor vergroting)
Robert Cray 5 juli 2008 - De Vereeniging, Nijmegen


In het kader van zijn Europese tournee heeft Robert Cray zaterdag 5 juli opgetreden in het Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen, Dit optreden is zijn enige concert in Nederland.

De inmiddels 54-jarige blues gitarist heeft in zijn carriere meerdere Grammy's voor zijn werk ontvangen: o.a. voor zijn in 1986 verschenen 3e album "Strong Persuader". Ook heeft hij met vele grote namen samengespeeld, Albert Collins, BB King, John Lee Hooker en Willie Dixon om er een paar te noemen. Tevens heeft hij de afgelopen jaren in het voorprogramma van de Rolling Stones en Eric Clapton (meerdere malen) gestaan. Toen hij in 2006 als support act van Eric Clapton in de Royal Albert Hall in London optrad, heeft hij de live cd "Live from Across the Pond" opgenomen. Veel van zijn met soul doorspekte bluesnummers schrijft hij zelf.

Robert Cray is het eerste concert dat ik in de Vereeniging in Nijmegen gezien heb, en ik moet zeggen dat het een fantastische zaal is. Goed geluid, ruime zaal maar niet al te grote zaal met zit- en
staanplaatsen. Interessant om te zien is dat bij dit concert naast de vele veertigers en vijftigers die gewoonlijk bij dit soort concerten aanwezig zijn, er relatief gezien veel jongeren in het publiek aanwezig zijn.

Er is geen voorprogramma en dus komt Robert Cray Band om ongeveer half negen gelijk het podium op. De band bestaat uit Kevin Hayes op drums, Jim Pugh keyboards, Karl Severeid bas en uiteraard Robert Cray gitaar en zang. Het concert opent sterk met "I Guess I Showed Her" van het "Strong Persuader" album. De laatste keer dat ik Robert Cray gezien heb was in 2006 in het voorprogramma van Eric Clapton. Ik vond dat hij toen weliswaar goed speelde, maar dat het op mij niet erg geinspireerd en zelfs een beetje plichtmatig overkwam. Na het eerste nummer van vanavond is me al gelijk duidelijk dat dat vanavond niet het geval is, de band en Robert Cray zijn erg goed op dreef.

De setlist bestaat voornamelijk uit zijn met soul doorspekte bluesnummers van de eerder genoemde live cd "Live from Across the Pond": "The 12 Year Old Boy", de wereldhit "Right Next Door (Because
Of Me)", "I Was Warned", "The Things You Do to Me", "Bad Influence", "Twenty", "Back Door Slam", "Poor Johnny", "The One in the Middle" en "Time Makes Two". Absolute hoogtepunten zijn 2 songs die niet op deze live cd staan, namelijk "Smoking Gun" (fantastische gitaarsolo) en de toegift "Sitting On Top Of The World", in een slow blues tempo gespeeld.

Robert Cray had tijdens het concert veel contact met het publiek, bij elk nummer gaf hij een (korte) introductie. En dan komt het enige minpunt van het concert: na afloop van tweede nummer "The 12 Year Old Boy" zegt hij dat verhaal van het nummer een "true story" is. Daarna vindt hij het grappig om vrijwel over elk nummer te zeggen dat het een "true story" is, jammer genoeg tot vervelens aan toe.... Maar gelukkig speelt hij zo fantastisch dat deze "true stories" uiteindelijk bekroond worden met "true pure music"!

The Robert Cray Band – website

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.