Categorie: MUZIEK

Woensdag 29 Oktober 2008 at 10:21 pm

Top of the World

Top of the World Top of the World Top of the World
Door Marian Huyzer met foto's van Rob Durand en Marian Huyzer

Maandag 6 oktober ging in het oude Luxor theater in Rotterdam de eerste solovoorstelling van Mariska van Kolck met als titel Top of the World in premiere. De titel verwijst naar één van de hits van de Carpenters. Karen en Richard Carpenter waren in de jaren zestig goed voor tientallen hits. Ondanks de vele hits, de awards, de platina platen en een eigen televisieshow was het levensverhaal van Karen Carpenter ronduit tragisch te noemen. Zij drumde liever dan dat ze zong. Zij leed al op jonge leeftijd aan anorexia en was haar hele leven wanhopig op zoek naar haar grote liefde. Een liefde die ze nooit gevonden heeft. Niet voor niets was “I need to be in love” Karen’s favoriete song over desillusie en hoop. En de ironie is dat zij op 32-jarige leeftijd sterft aan een hartaanval op het moment dat het beter met haar gaat en zij haar eetstoornis onder controle krijgt. Het is het einde van een kort leven met een blijvend muzikaal oeuvre als erfenis.

In Top of the World vertelt Mariska van Kolck, al van jongs af aan fan, een muzikaal dagboek van het tragische levensverhaal van Karen Carpenter. Daar doorheen weeft ze haar eigen levensverhaal, wat in een aantal opzichten lijkt op dat van Karen. Karen Carpenter had één grote droom om drummer te worden, maar werd zangeres. Mariska’s eerste keuze was niet het theater maar balletdanseres. Ook Mariska had tijdens haar balletopleiding anorexia ontwikkeld waar zij, zoals zij zelf memoreert tijdens de show, met behulp van artsen gelukkig van genezen is. Met Karen Carpenter liep het anders af. Zij stierf op haar 32e, terwijl Mariska op haar 32e met succes haar eerste rol ging spelen in een musical en nu heel gelukkig is met haar man en gezin. 

Top of the World Top of the World Top of the World

De show begint. Mariska komt op en drumt mee tijdens een kort en krachtig intro van de titelsong van haar show “Top of the world”, het nummer waar ze uiteindelijk haar wervelende show ook mee zal eindigen. De band speelt vervolgens een medley van de vele hits die de Carpenters gehad hebben. Een feest van herkenning! En dan voegt Mariska zich weer bij de band en zingt “We’ve only just begun” . De toon is gezet en er volgt een mooie mix van Carpenter songs, de één bekender dan de ander, maar allemaal even mooi vertolkt door Mariska en haar band. Zij brachten een gevarieerd programma met hits als Close to you, Yesterday once more en Only Yesterday. Met een oldies-medley met nummers van Skeeter Davis, Bobby Vee, Shelley Fabares, Beach Boys en Chuck Berry. Allemaal muziekmomenten uit eind vijftig begin zestiger jaren. Ook de persoonlijke favoriete songs van Karen Carpenter waren zowel voor en na de pauze onderdeel van het programma. Na de pauze wist Mariska een mooie sfeer neer te zetten met onder andere een Christmas Portrait. Ze sloot haar eerste solo programma af met het alom bekende Top of the World gevolgd door een prachtige en gevoelige song die zij samen met haar broer Gerbrand zingt.

Met de voorstelling “Top of the World” gaat de theaterbezoeker twee en half uur terug in de tijd met Carpenter songs prachtig vertolkt door Mariska van Kolck en haar band, bestaande uit Freek Kroon, Bart van Hoof, Marc Tromp, Gerbrand van Kolck, Leon Mennen en Ed Boekee, en haar backing vocals Anna-Marian Nitschke, Mira Falk. De komende maanden is de show door het hele land te zien. Speeldagen zijn te vinden op www.muzikaaldagboek.nl

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.