Categorie: POP-ROCK

Donderdag 25 December 2008 at 1:45 pm

A Whitesnake Christmas in 013

Whitesnake Whitesnake Whitesnake 
Door Berbera van den Hoek met foto’s van Maarten Grootendorst (klik voor vergroting)
Whitesnake gezien in 013, Tilburg op 21 december 2008

Hard rock wordt niet zo vaak geprogrammeerd in de randstad en liefhebbers van dit genre moeten vaak naar het zuiden of oosten van het land voor concerten. Afgelopen zondag ben ik om die reden afgereisd naar Tilburg. Het laatste concert van de Good to be Bad tour van Whitesnake vond plaats in de Tilburgse poptempel 013.

Whitesnake is 30 jaar geleden ontstaan als een solo project van David Coverdale nadat hij Deep Purple verlaten heeft.  Coverdale is de constante factor in de 15 verschillende line ups die de band  door de jaren heen gekend heeft. Jon Lord, Ian Paice, Cozy Powell, Bernie Marsden, Steve Vai en natuurlijk de Nederlandse Adrian Vandenberg hebben voor kortere of langere tijd deel uitgemaakt van deze illustere band.

Zodra de inmiddels 57-jarige charismatische Coverdale het podium betreedt het gaat hij los. Het is duidelijk dat hij wat ouder is geworden maar zijn stem heeft in al die jaren niet veel aan kracht verloren.  Zijn performance is nog steeds indrukwekkend te noemen. Als een jonge hond rent hij over het podium, gooit zijn microfoon de lucht in,  grapt met de bandleden en maakt contact met de vrouwelijke fans voor het podium.  Tussen de nummers door herinnert hij iedereen eraan dat it het laatste concert van de tour is en dat het bijna kerst is.

Whitesnake Whitesnake Whitesnake

Vanavond in Tilburg laten ze een mix van oude hits en werk van hun laatste album ‘ Good to be Bad’ horen goed afgewisseld met ballads. Fool for your loving, Is this love, A fool in love en Ain’t no love passeren de revu en brengen je weer even terug in de tijd.  Whitesnake heeft een reputatie opgebouwd als live band en door de wapperende lange haren van de meeste bandleden en de zwarte kleding stralen ze een bepaalde ongenaakbaarheid uit die niet helemaal overeenkomt met hun songsteksten. Het valt op hoe vaak het woord 'love' in hun songtitels voorkomt. 

Indrukwekkend is het guitar duel tussen Doug Aldrich en Reb Beach. De heren zijn aan elkaar gewaagd en laten een knap staaltje gitaar geweld horen.

De geruchten waren natuurlijk niet van de lucht en  Adrian Vandenberg geeft vaker acte de presence bij Whitesnake concerten in Nederland. Toch was het een aangename verassing dat Vandenberg aangekondigd wordt en iedereen laat genieten van zijn geweldige solo uit 'Here I go again'. Hij blijft nog even en speelt ook mee met 'Still of the Night. Daarna is het tijd voor de toegiften, een schitterende accoustische versie van ‘Soldier of Fortune’ en Burn.

Het concert wordt afgesloten met een zeer gepaste kerstgroet van Coverdale die iedereen 'a  merry fuckin Christmas’ wenst en daar sluiten we ons graag bij aan.

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.