Categorie: POP-ROCK, JAZZ

Dinsdag 17 Februari 2009 at 10:00 am

Gino Vannelli doet het nog steeds met passie

Gino Vannelli Gino Vannelli gino vannelli 
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Gino Vannelli gezien in het Paard van Troje in Den Haag op 6 februari 2009.

Even een paar stappen terug in de tijd. Zanger en schrijver Gino Vannelli scoort in 1974 bij publiek en pers met zijn tweede album Powerful People. Zoete overwegend rustige liedjes in een pop/jazz jasje gestoken met inventief gebruik van de synthesizer door broer Joe Vannelli. Het wat meer uptempo nummer People Gotta Move groeit daarbij uit tot een hit en wordt vele jaren later gebruikt voor de reclames van ANWB. Met zijn sex symbool imago brengt hij menig vrouwelijk hoofd op hol. Maar achter het knappe imago gaat een artistieke persoonlijkheid schuil met een neus voor goed in elkaar gezette liedjes die een tikje verder gaan dan standaard popnummers. Zijn Brother To Brother album uit 1978 is waarschijnlijk nog wel zijn meest geroemde album waarin hij een aangename fusie van pop, jazz en rock voor een groot publiek aantrekkelijk maakt. Het album sleept ook een Grammy in de wacht voor de single I Just Wanna Stop dat ironisch genoeg niet door hem is geschreven.

In de midden jaren tachtig scoort Vannelli vooral in Europa met de nummers Hurts To Be In Love en Wild Horses. De albums Black Cars en Big Dreamers Never Sleep waarvan deze nummers worden getrokken passen in de tijd maar blijven artistiek achter bij zijn werk in de jaren zeventig. Vannelli wil af van zijn sex symbool imago en treedt meer terug naar de achtergrond en brengt van tijd tot tijd een album op de markt. Het gaat meer en meer de jazz kant op met de albums Yonder Tree en Slow Love op maar met Canto brengt hij een klassiek getint album uit waarop hij in verschillende talen zingt waaronder Italiaans en Frans.

Gino Vannelli Gino Vannelli Gino Vannelli

 In Europa is Vannelli nog regelmatig op diverse podia te bewonderen maar hij doet daarbij niet aan uitverkoop door standaard greatest hits concerten te geven. Ook al komen tijdens optredens hits en favorieten voorbij, de zanger zorgt er meestal voor dat ze in een ander arrangement worden gepresenteerd waarbij de nadruk vaak ligt op een meer jazzy benadering.

Inmiddels is het tijd voor een nieuw album dat tevens gepaard gaat met 23 door de man geschreven gedichten. De inspiratie voor het nieuwe werk is opgedaan in Nederland. Vannelli blijkt al enige tijd part time in de Lage Landen te wonen bij wijze van avontuur. Hij heeft inmiddels al samengewerkt met artiesten als Michiel Borstlap, Bert van den Brink en Kim Hoorweg en zijn band bestaat ook alleen maar uit Nederlandse muzikanten.

In het Paard van Troje geeft Vannelli een klein anderhalf durend concert waarin hij een voorproefje geeft van zijn nieuwe CD met nummers als This Day On, A Good Thing, Measure Of A Man en het toepasselijke The Dutchbeat. Prima pakkende nummers in een gemiddeld tempo waarbij de nadruk vooral op de jazzkant ligt. Wild Horses komt meteen als tweede nummer in een getransformeerde niet herkenbare gezapige versie voorbij die dan ook minder sterk uitpakt. Hurts To Be In Love daarentegen klinkt een stuk aangenamer met een zachte toetsenpartij, glijdende baslijnen en blazersinvullingen.

De Canadese Vannelli ziet er voor zijn 56 jaar opvallend goed uit. Nog altijd de karakteristieke donkere haardos dat mooi afsteekt boven zijn witte overhemd. Wat nog meer opvalt is dat Vannelli eigenlijk weinig aan kracht heeft ingeboet met betrekking tot zijn performance. Hij is nog prima bij stem en hij draagt zijn liedjes met passie voor. Indrukwekkend is het Italiaanse Canto dat hij alleen met begeleiding op toetsen ten gehore brengt. Dan grijpt Vannelli toch nog even terug naar de hoogtijddagen in de jaren zeventig met een knallend Brother To Brother in een vrijwel originele uitvoering, een anders gearrangeerd maar prima klinkend I Just Wanna Stop en in de toegift het onvermijdelijke People Gotta Move.

Hoewel een relatief kort optreden mag de performance er zijn. De voorproefjes van zijn nieuwe album overtuigen, de creatieve behandelingen van sommige oude nummers pakken over het algemeen goed uit en om Brother To Brother live te horen blijft simpelweg een waar genot. Gino Vannelli is nog steeds een passievolle performer die op een waardige manier zijn carrière vervolgt.

Band:

Karel Boehlee – Piano
Stephane Huchard – Drums
Theo de Jong – Bas
Eddy Conard – Percussie
Erik Rutjes – Gitaar
Rolf Delfos – Sax
Angelo Verploegen – Trompet
Ilya Reyngoud- Trombone

Officiële website: www.ginov.com

CD's

A Good Thing (2009)

Brother To Brother (1978)

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.