Categorie: FESTIVAL, JAZZ, VERWACHT

Dinsdag 07 April 2009 at 9:30 pm

AANTREKKELIJKE PROGRAMMERING MET VEEL VARIATIE OP GENT JAZZ

McCoy Tyner foto Hans Speekenbrink Jose James foto Hans Speekenbrink Brad Mehldau foto Hans Speekenbrink
Foto's van Hans Speekenbrink (Klik voor vergroting)

Verslag van René de Hilster vanuit Gent:
Van 8 juli tot met en met 19 juli vindt het Gent Jazz Festival plaats in die gelijknamige stad. Het festival wordt net zoals de vorige 7 edities gehouden op de Bijlokesite. Ook in 2009 bestaat het festival uit twee gedeelten. Van 8 juli tot en met 12 juli zijn de echte jazzvormen aan de beurt vam 16 tot en met 19 juli is het de beurt aan de fusion, funk, R&B en meer van dat fraais.

Het programma is inmiddels zo goed als compleet met o.a. namen als Jamie Cullum, George Benson, Jamie Lidell, Joe Jackson, McCoy Tyner Trio feat. Bill Frisell, Brad Mehldau Trio, Rodrigo y Gabriela, Fred Hersch Trio, Randy Weston en een tribute aan Nina Simone feat. onder andere Dianne Reeves & Lizz Wright. Eerder reeds werden BB King, Marianne Faithfull en het Richard Galliano All Star Quartet aangekondigd. 


Nieuwigheden 

Dit jaar krijgen de finalisten van de ‘Brussels Jazz Orchestra International Composition Contest 2009’ een platform tijdens het festival. Het Gent Jazz Festival sloot tevens een structureel partnerschip met de Hogeschool Gent om vanaf dit jaar een podium te bieden aan studenten en alumni op de laatste concertdag. Ook nieuw zijn de gratis toegankelijke jamsessies die elke festivaldag plaatsvinden in de middeleeuwse kelder van het NH Hotel Gent Belfort vanaf 23u ’s avonds. 

Vanaf dit jaar vindt de muziekwedstrijd ‘Jong Jazztalent Gent’, een initiatief van brouwerij Duvel-Moortgat, ook plaats op de Bijloke tijdens de festivalperiode, en wel in een ook al nieuw festivalcafé vlak naast het festivalterrein, open vanaf 12u ’s middags. Deze concerten blijven gratis toegankelijk. Dezelfde geselecteerde groepen zullen ook een tweede maal optreden op het vertrouwde Gouden Leeuwplein tijdens de Gentse Feesten. Tijdens de Gentse Feesten werkt het Gent Jazz Festival een speciaal project uit in het Augustijnenklooster (van 18 juli t/m 25 juli, Augustijnenkaai). Klassiek pianist Frederik Croene en Timo van Luijk bouwen er samen een installatie van kapotte piano’s die ze als één groot instrument zullen verkennen en bespelen. 

Programma

Het Gent Jazz Festival start dit jaar met een Special Night rond blueslegende BB King op woensdag 8 juli. De winnaar van Jong Jazztalent Gent 2008, Bender Banjax, mag de avond openen, gevolgd door China Moses die onlangs haar eerste album uitbracht op het Blue Note-label.

Dianne Reeves foto Hans Speekenbrink Bill Frisell Foto Speekenbrink Fred Hersch Foto Hans Speekenbrink

Op donderdag 9 juli vertolkt het Brussels Jazz Orchestra de geselecteerde big band composities die ingezonden werden voor de BJO International Composition Contest. De respectievelijke finalisten nemen er telkens de leiding over het BJO. Na afloop maakt een professionele jury de winnaar bekend van deze 5e wedstrijdeditie. Daarna treedt de Amerikaanse pianist Fred Hersch op met zijn Trio + 2. Headliner is ‘Sing The Truth’, een Nina Simone Tribute of eerbetoon aan deze High Priestess of Soul door Dianne Reeves, Lizz Wright, Angelique Kidjo en Simone (dochter van Nina Simone). 

Het Belgische Aka Moon opent op vrijdag 10 juli, gevolgd door Randy Weston met zijn African Rhythms Trio. Het McCoy Tyner Trio sluit af met special guest Bill Frissell. Dit jaar viert McCoy Tyner overigens zijn zeventigste verjaardag. Zijn laatste album Guitars (met o.a. Bill Frisell) luidt de start in van een van de creatiefste hoofdstukken uit zijn reeds indrukwekkende carrière.

De jonge Belgische pianist Free Desmyter opent zijn kwartet op zaterdag 11 juli. De jonge trompettist Christian Scott maakt daarna zijn opwachting. Als gastmuzikant maakt hij regelmatig een uitstap naar de hiphop maar met zijn eigen band is hij een voorbeeld van de nieuwe garde jazzmuzikanten. George Benson, één van de beste jazzgitaristen aller tijden, sluit de eerste zaterdag af.

Zondag 12 juli zet het Yaron Herman Trio de toon, gevolgd door Nathalie Loriers Trio & Bert Joris with Strings. Van dit nieuwe project van Nathalie Loriers verschijnt dit jaar overigens nog een album op het W.E.R.F.-label. Pianist Brad Mehldau sluit aan met zijn eigen Brad Mehldau Trio. Het eerste festivalweekend wordt tenslotte afgerond door het Richard Galliano All Star Quartet, met Gonzalo Rubalcaba, Richard Bona & Clarence Penn. 

Na enkele rustdagen is Jamie Lidell op donderdag 16 juli de eerste headliner van het tweede festivalluik. Daarvoor presenteert soulzangeres Leela James de langverwachte opvolger van haar debuutplaat. Opener is de Gentse band Briskey die met hun nieuwste plaat Before-During-After een van de betere Belgische platen van het jaar afleverden. 

Het Mexicaanse gitaarduo Rodrigo y Gabriela sluit vrijdag 17 juli af, maar eerst mag José James, een van de ontdekkingen op Jazz Middelheim 2008, zijn nieuwe album komen presenteren.

Zaterdag 18 juli is Marianne Faithfull de hoofdact, voorafgegaan door muzikale kameleon Joe Jackson. Sixties-icoon Faithfull bracht vorig jaar met haar coverplaat Easy Come, Easy Go een van de beste albums uit haar loopbaan uit. De jonge Gentse band Kartasan opent.

Op zondag 19 juli sluit pianowonderkind Jamie Cullum het Gent Jazz Festival feestelijk af. Niet vooraleer plaats te maken voor het HoGent Jazz Orchestra samengesteld uit studenten, alumni en docenten, gevolgd door de Gentse trots Lady Linn & Her Magnificent Seven en Melody Gardot. Zij was vorig jaar een van de revelaties van het Gent Jazz Festival en mag dat dit jaar dus nog eens overdoen. 

Praktisch

Gent Jazz Festival (8 t/m 19 juli) op Bijlokesite, ingang Godshuizenlaan, 9000 Gent, www.gentjazz.com.

Tickets: VVK 27 euro/Kassa 32 euro. Tickets 8 juli (dag BB King) VVK 37/Kassa 42 euro. Driedagenpas (met uitzondering van 8 juli, BB King): 68 euro. Prijzen VVK zijn exclusief reserveringskosten. Kinderen tot 2 jaar gratis. Kinderen 3-12 jaar: 5 euro (maar enkel aan kassa). Begeleiders van andersvaliden die begeleiding nodig hebben ook gratis (enkel aan kassa). Opgelet: zitplaatsen van 8 juli t/m 12 juli, staanplaatsen van 16 juli t/m 19 juli.

Voorverkoop & reserveringen

• Online via www.gentjazz.comwww.uitbureau.bewww.fnac.be,

• Telefonisch: 09 233 77 88 (Uitbureau) 0900 00 600 (Fnac)

• Telefonisch vanuit het buitenland: +32 (0)9233 77 88

• Ter plaatse: Uitbureau, Kammerstraat 19, 9000 Gent

• alle Fnac-filialen (Gent, Antwerpen, Brussel, Brugge, Leuven, Wijnegem Shopping Center, Luik, Louvain-la-Neuve, Lille).
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.