Categorie: ALGEMEEN, CD-DVD

Vrijdag 17 April 2009 at 09:17 am

CD: LOTZ OF MUSIC – BITE!

Mark Alban Lotz cd recensie bite! op cultuurpodium.nl
Label: LopLop
Catalogusnr: LC13310
Jaar: 2008
Website: www.loplop.nl
Waardering: ***1/2

De nieuwe cd van fluitist Mark Alban Lotz valt in de categorie vrije Improvisatie. De muzikanten op Bite! maken handig gebruik van die vrije ruimte. Alles komt namelijk langs op deze CD.

“19 tracks of underwater music performed by the serene sounds of Lotz of Music: a dutch view on fish featuring the electrifying sounds of the brim bram!” zegt de hoestekst, maar of dat alles duidelijk maakt…

Laten we achteraan beginnen met de Brim Bram. Dit is een houten doos bespannen met rubber banden. De Brim Bram is geen vervanger van de contrabas maar dient als percussie instrument. De uitvinder, percussionist Alan ‘Gunga’ Purves, is op deze cd te beluisteren. Naast Purves horen we Albert van Veenendaal op piano, al dan niet geprepareerd en hij doet ook nog iets met samples. Lysander le Coultre speelt cello en leider Mark Alban Lotz speelt een hele serie fluiten.

Er staat vis op het menu en deze waterbewoner wordt in vele gedaanten voor het muzikale voetlicht gebracht. Zo is er een statig stukje over de Koninklijke haring, een slaapliedje voor of over de kwal en een ode aan de bruinvis.

De stijl van de cd gaat alle kanten op, van modern klassiek tot freejazz en wiegeliedjes. Een aantal stukken lijken zorgvuldig uitgeschreven maar er wordt met grote regelmaat lustig collectief geïmproviseerd.
Geen jazz volgens het boekje wel vakkundig uitgevoerde muziek waar het speelplezier van afstraalt. 
Rene de Hilster voor cultuurpodium.nl

De CD is te verkijgen via de website van het label.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.